שתף קטע נבחר
 

פיקוח אחד בשוק: אובמה הצליח, ומה איתנו?

שלוש רשויות מפקחות על המערכת הפיננסית בישראל. האם אפשר להקים מועצה משותפת אחת כפי שנעשה לאחרונה בארצות הברית? ממש לא בטוח

בסוף השבוע אושרה בארצות הברית רפורמה שנועדה להגדיל את הפיקוח על הבנקים, בתי ההשקעות ושאר הגופים שמנהלים את כספי הציבור. על פי התוכנית, תוקם מועצה מפקחת שתאחד את רשויות הפיקוח והאכיפה תחת גג אחד. האם בארץ אפשר יהיה לשנות את מבנה רשויות הפיקוח על המוסדות הפיננסיים, שוק ההון, הביטוח, קופות הגמל, הבנקים ובתי ההשקעות? "זאת בעיקר מלחמה על כבוד. מי יהיה המפקח ואיפה יהיו סמכויות האכיפה", אמר אתמול בכיר במשרד האוצר.

 

כיום יש שלוש רשויות שאוכפות את החוק בתחומים האלה וכל אחת מהם מצויה במקום אחר: רשות ניירות ערך, המפקח על הבנקים בבנק ישראל והממונה על שוק ההון, החיסכון והביטוח במשרד האוצר.

 

בנק ישראל מבקש להגדיל באופן משמעותי את סמכויותיו בפיקוח ובאכיפה ולהעביר אליו את אגף הממונה על שוק ההון. משרד האוצר רוצה להשאיר את האגף הזה אצלו ואף מבקש להיות הרגולטור העיקרי (שכן גם יו"ר רשות ניירות ערך מתמנה על ידי שר האוצר ופועל למעשה תחתיו).

 

בבנק ישראל מצדדים בחיקוי מלא כמעט למה שהוחלט כעת בארה"ב, אולם גורם כלכלי ציין אתמול כי איחוד מלא של רשויות הפיקוח עלול דווקא לחבל בהגברת הפיקוח בעתיד על המוסדות הפיננסיים מצד הרגולטורים. "במקום שכל מוסד פיננסי יהיה מפוקח על ידי שלושה גורמים, הוא יצטרך להתעמת ולהתייצב רק בפני רגולטור אחד ואולי גם יצליח למנוע רמת פיקוח מוגברת, כפי שהיא נהוגה כבר היום", אמר.

 

מי שמצדד בהוצאת אגף הממונה על שוק ההון ממשרד האוצר הוא דווקא המנכ"ל היוצא של משרד האוצר, ירום אריאב. "צריך להוציא את אגף שוק ההון ממשרד האוצר," אומר אריאב. "אין ספק שיצטרכו לבצע כבר בקרוב שינויים מבניים במבנה הרגולציה על שוק ההון בישראל. יהיה צורך לבחור בצורה מקצועית מודל שיתאים לנו. המצב הקיים הוא בהחלט לא טוב, כיוון שיש שלושה רגולטורים ולכל אחד יש את החוקים שלו וקיימים גם פערי אכיפה".

 

גורם בבנק ישראל ציין אתמול, שהנגיד סטנלי פישר הביע כבר את הסתייגותו מכך שהממונה על שוק ההון והחיסכון יושב במשרד האוצר. "ברור שנרצה שהאגף הזה יעבור אלינו, אבל נהיה מוכנים לשמוע גם הצעות אחרות לפיתרון המצב הלא נכון שקיים אצלנו בתחום הזה כיום", אמר הבכיר.

 

גם בשוק ההון סבורים שאין צורך בגוף פיקוח עליון שישמור על יציבות המערכת הפיננסית. "שינוי הרגולציה והפיקוח בשוק ההון אמריקאי נבע מלחץ פוליטי עצום", אמר בכיר בשוק ההון. "אני לא בטוח ששינוי כזה נחוץ בישראל".

 

עם זאת, לדבריו, הפיקוח על בתי ההשקעות זקוק לשינוי". יש בתי השקעות גדולים שמחזיקים כמה סוגי פעילויות וכל אחת מהפעילויות מפוקחת על ידי רגולטור אחר," אמר. "אין מספיק ראייה כוללת של המפקח על היציבות של גופים אלו".

 

אגב, גם בתחום התקשורת נכשלו עד כה כל הנסיונות לרכז את הרגולטורים תחת גוף אחד. היוזמה, שכונתה "ברית המועצות", הייתה לאחד את הרשות השנייה עם מועצת הכבלים והלוויין, שני גופים שעוסקים בהסדרת תוכן ושידורים בערוצי הטלוויזיה השונים. בנוסף לשני גופים אלה קיימות רשות השידור והטלוויזיה החינוכית שאינן נתונות לפיקוח של הרשות השנייה או מועצת הכבלים. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו גד ליאור, נופר סיני וערן צחי

 

הידיעה המלאה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" שב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זהר גושן, יו"ר רשות ני"ע
צילום: מאיר אזולאי
עודד שריג, הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר
צילום: לע"מ
רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים
צילום: גיל יוחנן
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים