שתף קטע נבחר
 
צילום: index open

למה הגוף מתמכר לסיגריה - ואיך כדאי להיגמל

נזקי העישון גובים את חייהם של כ-10,000 איש בישראל בכל שנה. מה התהליך שעובר הגוף כשהוא מתמכר לסיגריה ואיזו דרך הכי יעילה לגמילה ממנה. לרגל יום ללא עישון, כמה עובדות שאולי יעזרו לכם להחליט לזרוק את חפיסת הסיגריות אחת ולתמיד לפח

בכל מעשן מקנן הרצון להיגמל אחת ולתמיד אך בדומה לסמים רבים אחרים, הגמילה מעישון איננה קלה. עם זאת, היא בהחלט אפשרית. על מה משפיע העישון, באילו מיתוסים מחזיקים מעשנים, ומהן השיטות המומלצות לגמילה מעישון? לרגל יום ללא עישון שיחול בסוף החודש (31 במאי), לפניכם כמה עובדות ומיתוסים על עישון וגמילה.

 

התחלת העישון עשויה לעורר הנאה. הניקוטין, כמו כל סם אחר, מפעיל גירוי על המוח וגורם להפרשת חומר הקרוי דופמין. הפרשתו מלווה בתחושת הנאה, הרגשה זו מתקיימת רק אם צורכים כמויות קטנות ולעתים רחוקות. כשמעשנים כמות גדולה יותר, הרגשת ההנאה נעלמת. ולאחר תקופת עישון קבועה מתחילה ההתמכרות. ואז, במידה ולא מספקים למוח את הכמויות שאליהן הורגל, מופיעים תסמיני גמילה (עצבנות, אי שקט, נדודי שינה, בולמוסי אכילה ועוד).

 

הרגל שמתחיל במוח

העישון משפיע על ארבעה מוקדים:

 

  • מוח: השפעת הניקוטין על המוח מתרחשת בצורה של מעגל קסמים: שאיפת העשן (עישון אקטיבי) - עלייה בלחץ הדם – עלייה ברמת הסוכר - עלייה בדופק הלב – ירידה בטמפרטורת העור,הפרשת דופמין וחוזר חלילה.

 

  • גוף: השפעת הניקוטין על הגוף כוללת הפרת איזון כימי, כלומר פגיעה באיזון החומצי-בסיסי. הניקוטין הוא חומר בסיסי חזק ביותר, ולכן הצורך בסיגריה מתעורר גם ובעיקר לאחר ארוחה כבדה, המכילה בשר ופחמימות - המאכלים חומציים. לאחר ארוחה כזו הגוף דורש בסיס (ירקות, פירות), והמעשן מפרש זאת כצורך בסיגריה להשגת האיזון.

 

  • הרגלים והתנהגות: אצל מעשנים יש התניה בין התנהגויות מסוימות לעישון. כלומר, מצבים שבהם תמיד מעשנים: קפה וסיגריה, טלפון וסיגריה - והרי לכם התניה קלאסית.

 

  • אמונות, קוגניציות: ישנן מגוון אמונות המיוחסות לסיגריה. לדוגמה, "העישון מרגיע, אך גם מעורר". האם יש חומר, המסוגל לבצע דבר והיפוכו בן רגע? "העישון מפיג שעמום, מסייע בבדידות, אך מאידך כיף לעשן בחברותה ובשמחות". כיצד אותה סיגריה,יכולה לחולל שינוי פלאים במצבים הפוכים?

 

גורם המוות מספר 1 הניתן למניעה

  • העישון הוא הגורם מספר אחד למוות ומחלות קשות בעולם הניתן למניעה.
  • העישון הוגדר על-ידי ארגון בריאות עולמי כמחלה כרונית.
  • סיגריה, כמו אלכוהול ובשונה מסמים, מותרת לשימוש על פי חוק, אולם נזקיה בטווח הקצר והמצטבר אינם פחותים.  
  • על פי ההערכות - מחלות הנגרמות מהעישון תובעות את חייהם של 10.000 איש בישראל בכל שנה.
  • סיגריה מכילה 4,000 חומרים כימיים, 350 מתוכם רעילים, כגון נפתלין, דלק טילים, חד תחמוצת הפחמן (CO), עופרת, זפת ואמוניה. 60 מתוכם הם גורמי סרטן מובהקים.
  • סיגר אחד שווה ערך לחמש סיגריות.
  • נזקי הנרגילה לא נופלים מאלה של הסיגריות, ומחקר עדכני מגלה כי הם אף עולים עליה. בנוסף, קיימת חשיפה למחלות המועברות דרך חלל הפה וכפות הידיים, כמו פטרת או הרפס.
  • מטרתן של סיגריות דלות ניקוטין (לייט) הוא להשלות את המעשן, השואף חזק יותר ועמוק יותר, בכדי לפצות על החסך בניקוטין.
  • העשן שפולט המעשן שלא תוך כדי פעולת העישון, נקרא "עשן צידי". זה שונה במרכיביו מהעשן העיקרי, ומכיל כמות כפולה של ניקוטין וזפת, כך שהמעשן הכפוי חשוף לכל נזקי העישון.
  • עישון צד שלישי: במידה ומעשנים בחלל סגור או בבית, החומרים שבסיגריה נספגים בריהוט ובווילונות ונפלטים על הנוכחים בחלל זה. 

 

להפסיק לבד או בקבוצה?

ראשית, יש להבדיל בין גמילה להפסקת עישון. הפסקת עישון זהו אקט של הפסקת אספקת הניקוטין למוח ולגוף. גמילה זוהי הפסקת ההשתוקקות לעשן, עד למצב שבו מאבדים עניין בסיגריה.

 

שלבי הטיפול המומלצים בתהליך הגמילה:

  • אבחון דרגת התמכרות, תלות ועוצמת ההרגל.
  • טיפול תרופתי או תחליפי ניקוטין, במינון המותאם על מנת למנוע את תסמיני הגמילה.
  • תפריט מזונות תואם ליצירת איזון, מניעת עליה במשקל וניקוי רעלים.

 

השלב החשוב ביותר הוא שלב ההסתגלות ומניעת החזרה לעישון. כאן מבססים את שינוי ההרגלים והחלפתם בחדשים, תוך שימוש בכלים מגוונים :דמיון מודרך, אוטוסוגסטיה קואוצ'ינג ועוד.

 

מהן השיטות המומלצות לגמילה מעישון?

ארגון הבריאות העולמי, האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות ממליצים על שילוב של טיפול תרופתי והתערבות התנהגותית. קרי, טיפול קבוצתי. לאור

החשיבות הבריאותית הגבוהה המלווה בסבל ובהוצאות כלכליות עצומות, השנה נכללות בסל התרופות החדש גם התרופות לגמילה מעישון, בהתניית השתתפות בסדנאות. ובשל כך, סדנאות גמילה מעישון בכל קופות החולים בארץ, מוענקות כיום בחינם. 

 

טיפול הקבוצתי, המבוסס על גישה התנהגותית, מאפשר גמילה הדרגתית מהתמכרות לניקוטין, שינוי הרגלים והפסקת העישון תוך אימוץ כלי התמודדות חדשים. התמיכה הקבוצתית מסייעת להצלחת הגמילה בעקבות הדינמיקה ותחושת המחויבות לקבוצה. בנוסף, מוענקת בקבוצה הזדמנות פז לחלוק בחוויות, קשיים והתחבטויות משותפות.

 

האמון, הקשרים והתמיכה מהמשתתפים ומההנחיה המקצועית מובילה את המעשן לחוויית הצלחה יוצאת דופן וללא הקושי שחשש מפניו טרם בואו.

 

הטיפול הפיזיולוגי היעיל בתסמיני גמילה

ההתמכרות לעישון מורכבת מחלק פיזיולוגי וחלק פסיכולוגי .על מנת למנוע את הקושי הפיזיולוגי הקרוי "תסמונת גמילה", נבדק הצורך הייחודי של כל משתתף להסתייע בטיפול תרופתי ותחליפי ניקוטין, בתאום רופא המשפחה ובהשגחת מנחה הסדנה.

 

קיימות תרופות מרשם אותן ניתן לקחת רק בהמלצת רופא ובהפניה רפואית בלבד. תחליפי הניקוטין, אותם ניתן לרכוש ללא מרשם רופא, מסייעים רבות במניעת התסמינים. בישראל קיימים תחליפי ניקוטין הקיימים בצורת מדבקות, מסטיקים

ולוכסניות ומטרתם היא לספק לנגמל מנות קצובות של ניקוטין כתחליף לניקוטין שבסגריה. מדבקות הניקוטין הן בחזקת "שגר ושכח" ומעניקות למשך 24 שעות את מנת הניקוטין.

 

השימוש במסטיק או לוכסניות (היחידות המגיעות עם הכשר) הוא על פי הצורך והכמות, ואלה נשלטות על-ידי המשתמש.

 

התחליפים מגיעים במינונים שונים ומאפשרים למעשן להתאים את התחליף לפי הצורך האישי שלו. מחקרים מצביעים על כך שמשתתפים בקבוצות לגמילה מעישון מכפילים את סיכוייהם להצליח אם הם נעזרים בתחליפים במהלך הגמילה. ניתן להשתמש בתחליפים גם במסגרת גמילה עצמאית או פרטנית, אך אז חשוב לקבל הדרכה לפני השימוש.

  

הכותבת היא אחות מוסמכת, יועצת לגמילה מעישון ומנחת סדנאות 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
10,000 קורבנות בשנה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים