צפון קוריאה ניתקה את כל הקשרים עם הדרום
המשבר שמאיים להצית עימות חדש בחצי האי הקוריאני לא דועך: אחרי שהדרום החליט להשעות את קשרי המסחר בין המדינות הודיע הצפון הקומוניסטי על ניתוק כל הקשרים
צפון קוריאה הודיעה אחר הצהריים (יום ג') על ניתוק כל הקשרים עם שכנתה, כל עוד נשיא הדרום יישאר בתפקידו. ההכרזה התפרסמה זמן קצר אחרי שמנהיג המדינה הקומוניסטית, קים ג'ונג איל, הורה לצבאו להיערך למלחמה נגד דרום קוריאה.
סוכנות הידיעות הרשמית של הצפון פרסמה הודעה בשם הוועדה הצפון קוריאנית לאיחוד מחדש עם הדרום. "הוועידה לאיחוד מחדש של קוריאה מכריזה בזאת שהחל מעתה יוקפאו כל הקשרים בין הקוריאות", נמסר בהודעת פיונגיאנג. "זה כולל ביטול של הסכם האי-התקפה בין הצפון לדרום וכן עצירה מוחלטת של שיתוף הפעולה".
קים על הכוונת. הפגנה בסיאול (צילום: AP)
ההסלמה הביטחונית בחצי האי הקוריאני התרחשה בעקבות הטבעת ספינת הקרב "צ'אונן" ב-26 במרס. הספינה הדרום קוריאנית היתה במשימת סיור
שגרתית ליד האי בייקניונג שבשליטת המדינה, כשלפתע נשמע פיצוץ עז. החור שנפער בחלקה האחורי של ספינה גרם לכיבוי המנוע ולהפסקת זרם החשמל. "צ'אונן" שקעה במהרה, ועימה 46 מלחים שנהרגו.
בשבוע שעבר פורסם דו"ח חקירה בינלאומי שקבע באופן חד-משמעי כי צפון קוריאה ירתה טורפדו שהטביע את הספינה. בעקבות הדו"ח החליטה דרום קוריאה להשעות את המסחר עם שכנתה מצפון, והבטיחה לפעול במועצת הביטחון של האו"ם כדי לקדם צעדי ענישה על המתקפה.
נשיא הדרום, לי מיונג-בק, פירט שורת צעדי ענישה כלפי הצפון, בהם קיצוץ במספר העובדים באזור תעשייה משותף חשוב באזור הגבול שבין שתי המדינות. "מטרתה של צפון קוריאה היא לעורר ריב ומדון. הגיע הזמן של השלטון להשתנות", הבהיר המנהיג השמרן.
צפון קוריאה טוענת מצדה שסיאול פברקה את הטבעת הספינה כדי להניח את הקרקע לפלישה. מנהיג המשטר הקומוניסטי, קים ג'ונג איל, אף הורה הבוקר לצבאו להתכונן למתקפה מהדרום שתוביל להתלקחות מלחמה. "איננו רוצים
מלחמה, אך אם דרום קוריאה ביחד עם ארצות הברית ויפן ינסו לפתוח במתקפה - המנהיג קים כבר הורה לנו לסיים את מלאכת האיחוד שלא הסתיימה במלחמת קוריאה", נמסר בהודעה מפיונגיאנג.
שתי הקוריאות הן אחד ממוקדי הסכסוך הגדולים בעולם, מאז שהתפצלו המדינות בתום מלחמת קוריאה ב-1953. הגבול ביניהן הוא אחד השמורים והמחומשים בעולם, וכ-28 אלף חיילים אמריקנים פרוסים בדרום כחלק מתוכנית הסיוע של וושינגטון לסיאול. בצדו השני של הגבול ניצבים מיליון חיילים צפון קוריאנים השייכים לאחד הצבאות הגדולים בעולם, על-אף היותו מיושן מאוד.