קפריסין נגד המשט לעזה: "לא יתכנסו אצלנו"
ניקוסיה הודיעה כי לא תאפשר לספינות המשתתפות במשט לעזה להתכנס במים הטריטוריאליים שלה. בישראל הביעו שביעות רצון: "מדובר במעשה מוסרי וקול של היגיון". אחד ממארגני המשט אמר ל-ynet: "אם יעצרו אותנו, יגיעו ספינות נוספות עוד חודש-חודשיים. אנחנו כבר אוספים כסף"
קפריסין הודיעה היום (ה') כי החליטה לא לאפשר לספינות המשתתפות במשט לעזה להתכנס במים הטריטוריאליים שלה. בישראל הביעו שביעות רצון מההחלטה וגורמים מדיניים אף כינו אותה "מעשה מוסרי וקול של הגיון".
המהלך אמנם עלול לעכב את הספינות בדרכן לרצועה, אך לא למנוע לחלוטין את המשך קיומו. גורמים מדיניים בירושלים ציינו כי לאחרונה התקיימו שיחות ומגעים עם כמה מדינות - ביניהן יוון, טורקיה, קפריסין ואירלנד - בניסיון למנוע את המשט של ארגון Free Gaza, שאמור להגיע לרצועת עזה בעוד יומיים.
המשט לעזה - הדיווחים האחרונים ב-ynet:
- על המשט: ח"כית, הארכיבישוף קפוצ'י ואנשי חמאס
- ישראל למשתתפי המשט: טיסה חזרה על חשבוננו
- מטה שליט: הצענו לתמוך במשט, שסירב לסייע
- צה"ל: נעצור המשט בים, ציוד הומניטרי יגיע לעזה
לטענת ישראל, המשט הוא בגדר הפגנת תמיכה בארגון טרור ואין לשתף איתו פעולה. בירושלים ציינו כי הקפריסאים הם למעשה היחידים שנענו בחיוב לבקשות ישראל, בעוד שהטורקים והיוונים העדיפו להתעלם ולעצום עין לנוכח המשט.
שר הביטחון, אהוד ברק, שוחח אתמול והבוקר עם שרי החוץ של יוון, אירלנד וקפריסין, ואמר להם כי המשט הינו "פרובוקציה פוליטית ותקשורתית, ולא מבצע הומניטרי". הוא הבהיר כי אין כל משבר הומניטרי ברצועה וכי בכל יום נכנסים אליה אלפי טונות של מוצרים וציוד.
מארגני המשט שללו בשיחה עם ynet את התוכנית של ישראל לעצור את הספינות ולהעביר בעצמה את הציוד ההומניטרי לרצועה. "לממשלה שלכם יש דרך מוזרה להתייחס למחאה, אין קשר בין ההתנהלות הזו למסע שלנו", אמרה גרטה ברלין, מראשי ארגון Free Gaza. "בואו נבהיר - אנחנו באים במטרה לשבור את המצור על מיליון וחצי אזרחי עזה. החוק הבינלאומי ויוזמת ז'נבה לצידנו, והממשלה שלכם מנסה לקעקע את מטרת המשימה".
ההכנות לבוא המשט בנמל אשדוד (צילום: אבי רוקח)
ברלין סיפרה כי כל הספינות, תשע במספר, כבר יצאו לדרכן. "כל אוניות המשט מתכננות להיפגש במהלך יום שישי מול חופי קפריסין, ומשם הן תצאנה לחופי עזה. סך הכול מדובר על כ-700 אנשים", סיפרה לפני שנשמע על ההחלטה הקפריסאית.
"ננסה לפעול בסוגיית שליט"
היא הסבירה כי משתתפי המשט מבקשים "לעזור לתושבי עזה לבנות את בתי הספר והאוניברסיטאות, לצד אלה אנחנו מביאים ציוד הומניטרי, בו ציוד רפואי ומזון, שלהם זקוקים מאוד בעזה".
מטה המאבק לשחרור גלעד שליט הודיע היום כי מארגני המשט סירבו לפניית בני משפחתו של החייל החטוף לתמוך במשט, אם ידרשו מחמאס להיפגש עם בנם ולהעביר לו מכתבים וחבילות. היועצת המשפטית של Free Gaza, אודרי בומסי, הודתה כי קיבלה פנייה אך טענה כי לא יכלה להשיב לה בחיוב משום שהמשט כבר יצא לדרך כשהגיעה.
מפריחים יונים. משתתפי המשט בטורקיה (צילום: freegazaorg/cc)
"אין לי בעיה עם חלק מהדברים המובאים במכתב, אבל לא יכולנו להשיב בשם חמישה ארגונים. המכתב הגיע כאשר המשט כבר יצא לדרך ורבים מהאנשים כבר היו בים", טענה בומסי, "אין לנו אפשרות להעביר אליהם את המכתב ואנחנו לא יכולים לקבל בשמם החלטות". היא הוסיפה כי "זהו איננו עיקרו של העניין, אך למרות זאת אנסה להשיג כמה פוליטיקאים שעל הספינות על מנת שיפעלו במישור הזה".
"אין לנו בעיה להמתין בסבלנות"
אחד ממארגני המשט, הישראלי לשעבר דרור פיילר, סיפר כי הוא וחבריו טרם החליטו כיצד לפעול כשייתקלו בספינות חיל הים. "ניפגש במהלך יום שישי, ונחליט מבחינה אסטרטגית כיצד לפעול אם חיל הים יגיע", סיפר פיילר, שחי בשבדיה. "אולי ניסע ישר, אולי בזיג זג. אין לנו בעיה לשהות בים ולהמתין בסבלנות, יש לנו ציוד לכמה שבועות. אומנם אין לנו מספיק מים להתקלח ממש, אבל מעבר לכך אנחנו מסודרים".
"אולי ניסע ישר, אולי בזיג זג" (צילום: רויטרס)
גם הוא שלל את התוכנית של ישראל להעביר בעצמה את הציוד ההומניטרי לפלסטינים. "הבעיה אינה רק הציוד, הבעיה היא הסגר הבלתי חוקי. המטרה היא להשתמש בחוק הבינלאומי שלצידנו ולהיכנס לעזה, אם ישראל תרצה להתנגד
כמו מדינת שודדי ים, שתתנגד. אם יעצרו אותנו, יגיעו עוד ספינות עוד חודש או חודשיים. אנחנו כבר אוספים כסף לספינות חדשות. כמו שהחומה בברלין נפלה, גם הסגר ייפול. אם ישראל תסיר את הסגר, נוכל לחזור לביתנו".
מטיאס גרדל, פרופסור שבדי להיסטוריה של הדתות, שוחח עם ynet מאוניה טורקית, האחרונה מבין ספינות המשט שיצאה היום לדרכה. "הכל בסדר גמור כאן על הספינה. יצאנו לדרך לפני מספר שעות, יותר מ-500 איש מרחבי העולם - אוסטרליה, אמריקה, אפריקה ואירופה. תנאי ההפלגה נוחים ואנחנו מעריכים שבשבת נהיה בעזה". על כוונת ישראל להעביר בעצמה את הציוד לרצועה, אמר בהומור: "אנחנו כבר על הספינות עם הציוד, אנחנו יכולים ומעדיפים למסור את הדברים בעצמנו, לא נרצה לבזבז את כספכם, אבל תודה רבה על ההתחשבות".
בתוך כך, גם על היבשה נרמת מחאה. סנונית ראשונה בהפגנות בנושא המשט היתה היום בלונדון, שם התקמצו קומץ מפגינים מול בניין שגרירות ישראל, וקראו קריאות בנוסח "ישראל – פיראטים".
Read this article in English