יום ללא עישון - גורם לאנשים להיגמל? תתפלאו
היום מציינים בישראל יום ללא עישון. מחקר בריטי חדש מלמד שלימים מסוג זה תוצאות חיוביות - עלייה של 43% בנגמלים נרשמה לאחר יום ללא עישון, בו משקיעה הממלכה כ-750 אלף פאונד. ובארץ, סקר חדש מצא כי 74% מהישראלים חושבים שסיגריה אחת ביום מזיקה לבריאות
האם ימים ללא עישון, כמו זה שחל היום (ב') בישראל, מסייע להגדיל את מספר הנגמלים? מחקר חדש שנעשה בבריטניה מצא שהתשובה חיובית. תוצאותיו של המחקר הראו כי בחודש שלאחר יום ללא עישון, שמתקיים שם ביום רביעי השני של חודש מרץ, חלה עליה של 43% במנסים להיגמל.
עלייה בנגמלים: מיד לאחר הקמפיין ובתחילת השנה
מאז שנת 1984 נהוג לקיים בבריטניה יום ללא עישון. באותו היום נערך קמפיין תקשורתי משולב של שירותי הבריאות (NHS) וגופים אחרים, קמפיין שעלותו כ-750 אלף פאונד מדי שנה. בסקר פנים אל פנים, שנערך בבתי תושבים בפיזור נרחב באנגליה, נשאלו בין 100 ל-2500 מעשנים בכל חודש האם הם עשו
נסיון רציני להיגמל בחודש האחרון. הסקרים התבצעו החל מחודש נובמבר 2006 ועד חודש מאי 2009, מדי חודש. המחקר מתייחס לתשובות שניתנו בחודשים מרץ עד מאי בכל שלושת השנים, במטרה להשוות בין התשובות שניתנו בתקופה שלפני הקמפיין (מרץ), מיד לאחר הקמפיין (אפריל) ובחודש שאחריו (מאי).
המחקר הראה כי קיימת עליה בנסיונות הרציניים לגמילה מעישון בחודש שמיד לאחר הקמפיין, בהשוואה לחודשים אחרים בשנה. 9.2% מהמעשנים ניסו להיגמל בחודש אפריל בשלוש השנים שנבדקו, לעומת 6.4% בחודשים מרץ ומאי של אותן השנים, עליה של 43%. חודש נוסף בו נראתה עלייה במספר המנסים להיגמל היה חודש ינואר בכל שנה, ככל הנראה כחלק מתופעת ההחלטות לשיפור אורח החיים לכבוד השנה החדשה. גם בחודש יולי 2007, החודש בו הועבר בבריטניה חוק האוסר על עישון במקומות ציבוריים, חלה עלייה במספר המנסים להיגמל.
החוקרים חישבו גם את אחוזי הגמילה הצפויים, לאחר שלקחו בחשבון את אחוזי הגמילה הקבועים, ומצאו כי הקמפיינים מעלים מידי שנה את אחוז הנגמלים ב-2.8%.
"המחקר הזה מוכיח שהעלאת המודעות לנזקי העישון ולהימנעות מעישון היא כדאית ומביאה לתוצאות", אומרת ליאורה ולינסקי, מקדמת הבריאות הראשית ב"מכבי שירותי בריאות". "אני מקווה שגם בארץ יבינו שנדרשת השקעה גדולה ומשמעותית לא רק בטיפולי גמילה, שלאחרונה נכנסו לסל הבריאות, אלא גם השקעה בהעלאת המודעות באמצעות קמפיינים בתקשורת, תוכניות טלוויזיה, מסעות פרסום ועוד".
הכי מפריע בסיגריות: הנזק לבריאות
סקר חדש נוסף, שנערך ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה לקראת "יום ללא עישון" המתקיים היום בישראל, מצא כי בקרב הציבור הישראלי ישנה מודעות גבוהה לנזקי העישון. הסקר נערך לפני מספר ימים בקרב 500 גברים ונשים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה
הבוגרת בישובים היהודיים במדינת ישראל. מהסקר עולה כי כ-74% מהציבור מסכימים שגם עישון סיגריה אחת או שתיים ביום מסוכן לבריאות, לעומת 22% בלבד שחושבים כי הדבר אינו מסוכן לבריאות. עוד הראה הסקר כי שיעור מי שחושבים שעישון סיגריה אחת או שתיים ביום מסוכן לבריאות גבוה יחסית בקרב נשים וכי 78% מגילאי הביניים (35-54) חושבים כי גם עישון סיגריות בודדות במהלך היום מסוכן, זאת לעומת שיעורים נמוכים יותר בקרב צעירים ומבוגרים. מהסקר עולה גם כי 64% בלבד מתושבי הדרום מסכימים כי קיימת סכנה בעישון סיגריה אחת ליום, זאת לעומת למעלה מ-70% בשאר האזורים בארץ.
הסקר בדק גם את השאלה מה מפריע לישראלים בעישון של חבר או בן משפחה. מהתשובות עלה כי ל-76% מהמשיבים יש חבר או בן משפחה שמעשנים ו-55% ציינו כי מה שמפריע להם הוא שהם הורסים לעצמם את הבריאות. לכ-18% הפריע הסירחון מהסיגריות.