ארדואן: הפשיטה על המשט לעזה - מעשה טרור
קנצלרית גרמניה שוחחה עם ראשי ממשלות ישראל וטורקיה בניסיון להרגיע את הרוחות, אולם רג'פ טאיפ ארדואן עדיין זועם וקורא לכנס דיון בנאט"ו: "אל תחשבו שנשב בשקט"
ראש ממשלת טורקיה תקף הערב (ב') את ישראל על אירועי הדמים במשט לעזה וטען שמדובר ב"טרור של מדינה". רג'פ טאיפ ארדואן, שהחליט לקצר את ביקורו בדרום אמריקה בעקבות התקרית, קרא לכנס ישיבת חירום של ארגון נאט"ו. מועצת הביטחון של האו"ם כבר הודיעה על ישיבת חירום שצפויה להתכנס הערב.
דם בלב ים: כתבות אחרונות ב-ynet
- כך זה קרה: מארב מתוכנן על ה"מרמרה"
- מועצת הביטחון תתכנס לדיון על המשט
- ארדואן קיצר הביקור בדרום אמריקה
- נוסעים ירדו מטיסה לטורקיה
כוחות צה"ל השתלטו הלילה על שש ספינות שלקחו חלק במשט לעזה כשעליהן אזרחים ממדינות שונות, בהן טורקיה, אירלנד, אוסטרליה, בריטניה, יוון, ירדן, לבנון, מרוקו, צ'כיה, צרפת, בולגריה ועוד. מספר ההרוגים עדיין לוט בערפל, ונע בין תשעה ל-15, אולם עדיין לא נמסר מהן מדינות האזרחות שלהם.
שתיים מהספינות הגיעו אחר הצהריים לישראל, כשהן נושאות 65 פעילי שמאל ועיתונאים. 14 מהם בחרו להמשיך מיד לנמל התעופה בן גוריון ולחזור לארצותיהם, בעוד היתר נשלחו למתקן משמורת בבאר שבע אחרי הליך
הרחקה של משרד הפנים. ספינה נוספת שנשאה 19 טורקים עגנה אף היא בישראל, ונוסעיה צפויים לעבור את אותו הליך.
"הפעולה הזו, הנוגדת לחלוטין את עקרונות החוק הבינלאומית, מהווה מעשה טרור לא-אנושי של מדינה", אמר ארדואן לעיתונאים בצ'ילה, זמן קצר לפני תום ביקורו באמריקה הלטינית. "אל תחשבו שנשב בשקט לנוכח האירועים הללו", סיכם באזהרה.
התקרית הציתה סערה בינלאומית ואינספור מדינות גינו את ישראל על הצעדים התקיפים. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אף שוחחה הערב עם ארדואן וראש הממשלה, בנימין נתניהו, והביעה דאגה מהעימות בין המדינות. "עלינו לעשות הכל כדי להימנע מהסלמה של המצב, ולכן צריך להבהיר את הכל במהירות", אמרה מרקל והוסיפה: "נוכחותם של משקיפים בינלאומיים יכולה לסייע בחקירה".
ראש ממשלת אירלנד, בריאן קאוון, קרא לפתוח בחקירה נגד ישראל בעקבות אירועי הדמים, וטען שהסגר על עזה נוגד את החוק הבינלאומי. קאוון הביע
דאגה לעשרה אזרחי אירלנד שהשתתפו במשט ושגורלם עדיין אינו ידוע. שר החוץ האירי, מיהול מרטין, אמר מוקדם יותר שזימן את שגריר ישראל, ציון עברוני, בעקבות התקרית.
"ממשלת ישראל אמנם נסוגה מעזה, אבל הם נותרו כוח כובש הלכה למעשה, מאחר שהם מחליטים מי נכנס ומי ויוצא", אמר קאוון לעיתון "אייריש טיימס". "אני חושב שהבעיה הזו נובעת מהסגר ההומינטרי. אני חושב שזו הפרה של החוק הבינלאומי, כי לאנשים מגיע לקבל סיוע הומניטרי".