שתף קטע נבחר

 

"שר מדרא"פ העביר מרעום גרעיני בטיסה מת"א"

אחרי שה"גרדיאן" הבריטי חשף מסמכים המוכיחים לכאורה שישראל הציעה לספק נשק גרעיני לדרום-אפריקה, טוענים עיתונאים ביוהנסבורג שבכיר בממשלת האפרטהייד הודה בשנות ה-70' כי העביר את המרעום בקופסת תה במטוס לארצו. לדבריהם, אחת הסיבות שלא חשפו זאת עד כה, היא שחשש לשלומו אחרי שהועברו לו מסרים מאיימים מישראל

האם עוד סודות על הקשרים הגרעיניים הסודיים לכאורה יוצאים לאור? עיתון ביוהנסבורג דיווח אתמול (יום ה') כי שר בממשלת דרום-אפריקה בתקופת האפרטהייד נשא לארצו "מרעום גרעיני" מישראל, כחלק ממאמציה של המדינה בשנות ה-70' לפתח פצצת אטום. מדובר ברכיב שבו נעשה שימוש כדי להפעיל פצצות שכאלה.

 

העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח אמש כי שני עיתונאים דרום-אפריקנים ידועים חשפו כי אשל רודי, מזכיר שר ההסברה בממשלת

האפרטהייד שמילא תפקיד מרכזי בכינון הקשרים הצבאיים עם ישראל, תיאר בשיחה פרטית ב-1979 כיצד העביר את המרעום בתיקו האישי ככבודת יד בטיסה מתל-אביב. השניים הסבירו כי לא היו יכולים לפרסם את הדברים בשעתו בשל הצנזורה והדאגה של השר לשעבר לביטחונו.

 

אליסטר ספרקס, שבשנות ה-70' היה עורכו של עיתון רב השפעה בדרום-אפריקה, סיפר כי החליט לפרסם את הסיפור למרות הבטחות קודמות לשמירה על חשאיות, בעקבות המסמכים הסודיים שחשף בשבוע שעבר ה"גרדיאן" במקביל לספר חדש, מסמכים שמוכיחים כביכול כי ישראל הציעה באותן שנים למכור למשטר האפרטהייד נשק גרעיני.

 

ספרקס כתב בעיתון דרום-אפריקני כי השר רודי נהג באמצע שנות ה-70' לנסוע לישראל באופן תדיר, ומדי פעם ליווה אותו ראש המודיעין הדרום-אפריקני דאז, הנדריק ואן דן ברג. "רודי אמר כי התקיימו בין שני הצדדים שיחות שהובילו בסופו של דבר לכך שעליו ועל ואן דן ברג הוטלה המשימה להביא את המרעום לדרום-אפריקה. הוא אמר שהם עשו זאת על ידי כך שארזו אותו בקופסת תה, והעבירו אותה כחלק מכבודת היד שלהם בטיסה מסחרית של 'דרום-אפריקה איירווייז'".

 

גם מרווין ריס, הכתב החוקר הראשי של העיתון Rand Daily Mail דאז, אישר את דבריו של ספרקס, וסיפר ל"גרדיאן" כי רודי לא סיפק לו פרטים מלאים על המרעום. "שאלתי אותו עליו, והוא אמר לי, אני לא יכול לספק לך פרטים, אך די לומר שמדובר ברכיב חיוני, במרעום, שייעשה בו שימוש בציוד הגרעיני של דרום-אפריקה".

 

השר הודח, והחליט לפתוח את הפה

לפי הדיווח ב"גרדיאן", ייתכן כי מה שרודי כינה "מרעום" היה למעשה טריטיום, איזוטופ רדיואקטיבי הדרוש כדי להפעיל סוגים מסוימים של פצצות גרעיניות. עוד נכתב, כי אף שהדבר לא אושר רשמית, נחשף שישראל סיפקה לדרום-אפריקה 30 ק"ג של טריטיום באמצע שנות ה-70', כמות שדי בה כדי לפתח תריסר פצצות אטום.

 

ספרקס וריס ציינו כי רודי אמר בבירור שאותו מרעום הועבר מישראל במסגרת ניסיונה של דרום-אפריקה לפתח נשק גרעיני. רודי, שהלך לעולמו ב-1993, אמר לריס כי הוא היה לאיש מפתח במגעים עם ישראל בעקבות קשרים שפיתח במהלך חופשות שבילה בארץ.

 

לפי הדיווח, פגישות שקיים עם שר הביטחון דאז, שמעון פרס, היו צעד חשוב בכינון שיתוף הפעולה ההדוק בין המדינות. פרס, כך נכתב, אף כתב לרודי ב-1974 מכתב שבו שיבח את תפקידה המוביל של דרום-אפריקה בכינון "שיתוף פעולה חיוני בין שתי המדינות".

 

רודי הודח בשעתו מהתפקיד בשל פרשת שחיתות שבה היה מעורב לכאורה. ריס אמר כי אף שדיווח שלו עצמו על אותה פרשה היה גורם מרכזי בחשיפתה, רודי זעם על כך שגורמי ממשלה אחרים הפכו אותו כביכול לשעיר לעזאזל, ולכן החליט

לחשוף בפניו את שידע על פרויקטים סודיים ושם בו את מבטחו. לדברי ריס, במהלך פגישה עם רודי בצרפת במרס 1979, ואן דן ברג זימן את השר לשעבר לפגישה בפריז.

 

"הוא הלך וחזר למחרת במצב של מעין חרדה, ואמר כי ואן דן ברג איים עליו למעשה, לא בשם הדרום-אפריקנים אלא בשם הישראלים, בנוגע לחשיפה כלשהי שעשויה להיעשות לגבי היכולת הגרעינית של דרום-אפריקה. ברור שהוא היה חרד בנוגע לכך", סיפר ריס. ריס אמר כי הוא מאמין שדבריו של רודי מהימנים, משום שהוכח שמסר דיווחים אמינים על מבצעים סודיים אחרים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא פרס. שלח מכתב תשבוחות
צילום: ערן קליגר
צילום: רויטרס
הכור בדימונה. העדויות מצטברות?
צילום: רויטרס
מומלצים