המונדיאל בדרא"פ: כישלון או הצלחה כלכלית?
טורניר גביע העולם בכדורגל שייפתח בעוד מספר ימים בדרום אפריקה, מביא גאווה רבה לתושבי היבשת השחורה. ואולם, כשתסתיים החגיגה עלול להישאר חור גדול בתקציב המדינה, כתוצאה מהכסף הרב שהשקיעה בתשתיות. האם היא תצליח לנער מעל אפריקה את תדמית היבשת הנחשלת כלכלית?
עבור הדרום אפריקאים, אבל לא רק, אלא עבור יבשת אפריקה כולה, קיום המונדיאל (שייפתח ביום שישי הקרוב - 11 ביוני) הוא אירוע הספורט הגדול והחשוב ביותר בהיסטוריה שנערך באפריקה והוא מעורר התרגשות גדולה בכל מדינות היבשת.
- לפני המונדיאל: ארה"ב מזהירה מהפשע בדרא"פ שבועיים למונדיאל: מת הזמר של טקס הפתיחה
- חשש במונדיאל: שוטרי דרום אפריקה שמנים מדי
אבל, נוסף על מה שיתרחש על כר הדשא - המשחקים שמיליארדי אנשים בכל העולם מצפים להם - גביע העולם בכדורגל טומן בחובו גם הזדמנויות חשובות בחזיתות נוספות ברחבי היבשת, הזדמנויות שיכולות להשפיע בצורה ארוכת טווח על אפריקה כולה.
דרום אפריקה, המדינה המארחת, השקיעה יותר מ-5.5 מיליארד דולר על פיתוח התשתיות המקומיות עבור המשחקים, החל משדרוג הכבישים, נמלי התעופה והרכבות, בניית איצטדיוני הכדורגל ומתקני האירוח, ועד בניית מסילת מהירה שמחברת בין האיצטדיונים ומאפשרת מעבר חלק ומהיר ביניהם. בנוסף, השקיעה המדינה באמצעי הביטחון והלוגיסטיקה, כדי להבטיח שהאירועים יהיו בטוחים וללא תקריות שיפגעו באורחים. ואכן, לפחות כך נראה שבוע לפני שריקת הפתיחה של המשחק הראשון, דרום אפריקה עמדה בסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים הנדרשים לאירוח המשחקים, דבר שמהווה גאווה גדולה עבור כל האפריקאים.
חוקרים דרום אפריקאים מעריכים כי רק העבודות שנוצרו בעקבות הפרויקטים לפיתוח התשתיות לגביע העולמי סייעו לכלכלה המקומית בזמן המיתון העולמי. אודיש פילי ממכון המחקר הדרום אפריקאי למדעי החברה, אמרה לעיתון הבריטי האינדיפנדט, כי, "קשה להגיד שהאירוע עוזר להפחית את העוני. אבל 150 אלף עבודות נוצרו במהלך ההכנות למשחקים, והן יתרמו 0.2% עד 0.5% לצמיחה שלנו, דבר שהוא ראוי לציון בזמן מיתון".
ואולם, למרות שדרום אפריקה צפויה לגרוף הטבות כלכליות מגוונות המתקשרות לאירוח המשחקים ולהשקעות שנעשו בה, דבר שגם צפוי להגדיל את הצמיחה של הכלכלה המקומית, עדיין לא ברור אם האירוע עצמו ייצר מספיק רווחים כדי לכסות על הכספים הגדולים שהושקעו מראש.
כלכלנים מקווים כי לאירוח המשחקים, אפילו אם לא יחזיר את מלוא ההשקעה הישירה עד סופם של המשחקים, תהיה משמעות כלכלית הרבה יותר רחבה עבור אפריקה.
במכון המחקר ברוקינגס האמריקני, מעריכים כי "במידה ומשחקי הגביע העולמי יעברו בצורה מוצלחת וחלקה, זו תהיה הזדמנות מצוינת עבור האפריקאים להראות לעולם יבשת חדשה, מתקדמת יותר, שמתרחקת מהעבר האלים ורווי המלחמות שלה. ולא מדובר רק על המלחמות, אלא גם על מצבם של התושבים, הרעב והמחלות, שבעיקר בהם מתמקדת התקשורת המערבית כשהיא מדווחת מאפריקה. כעת, עבור אנשי היבשת, זוהי הזדמנות להציג אפריקה אחרת, מתקדמת יותר, כזו שלא מופיעה כמעט בשיח העולמי, ושתוכל למשוך השקעות חדשות לאפריקה".
חלק מההערכות מדברות על כך שזו גם הזדמנות חשובה להעלות את רמת החיים עבור חלק גדול של האוכלוסייה, שסובלת מעוני רב. אפריקה זקוקה להשקעות רבות יותר שיאיצו את קצב הצמיחה הכלכלית. ג'ייקוב זומה, ראש ממשלת דרום אפריקה, ציין מספר פעמים כי, "זהו גביע העולם של אפריקה, יש לנו הזדמנות לקדם השקעות זרות, את התיירות והמסחר".
הרווחים ילכו לפיפ"א
אבל יש מי שיטענו כי דרום אפריקה היא לא בדיוק המדינה המייצגת את יבשת אפריקה כפי שהיא באמת. לדרום אפריקה הכלכלה הגדולה ביותר ביבשת והתמ"ג שלה גבוה בעשרות מונים משאר המדינות. זוהי מדינה מגוונת מאוד מבחינה אתנית ורב תרבותית ולכן היא נבחרה לארח את המשחקים, אבל לצד כל ההבטחות הכלכליות הגדולות, יש מי שמעריכים שבסופו של דבר, מי שיגרפו את הרווחים האמיתיים יהיו שוב, רק העשירים והחזקים.
דרום אפריקה היא אחת הכלכלות הקטנות אי פעם שמארחות את הגביע העולמי, ועם 40% אבטלה, ויותר מ-30% מהאוכלוסייה שחיה על פחות מ-150 דולר בחודש, תקציבה הרבה יותר מוגבל ממדינות כמו יפן, גרמניה או צרפת שאירחו את המשחקים בעבר, ועדיין היא השקיעה יותר מ-5.5 מיליארד דולר בהכנות למשחקים ולא מעט שאלות עולות בנוגע למרוויחים האמיתיים מהאירועים.
אחת הדוגמאות, היא העובדה שהתאחדות הכדורגל העולמית לחצה על דרום אפריקה להעביר שורה של חוקי עזר שימנעו מסוחרים לא רשמיים, שמהווים חלק נכבד מאוד בכלכלה האפריקאית, למכור באזורים סביב עשרת האצטדיונים בהם יערכו המשחקים.
ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, שמצפה לגרוף רווח של יותר מ-4.4 מיליארד דולר משידורי המשחקים והחסויות, מתעקש לטעון כי המשחקים "נותנים לאפריקה את מה שאפריקה נתנה לכדורגל העולמי", דרך השחקנים שלה. והארגון מדגיש את תכנית 20 "מרכזי התקווה" - אקדמיות הכדורגל שהוא יבנה.
אבל מכירות הכרטיסים הנמוכות, ביחד עם העובדה שרוב אזרחי אפריקה בעצמם אינם יכולים לעמוד במחירי הכרטיסים, הביאה למצב שמספרי התיירים הצפויים עומדים כעת על 200 אלף בלבד, בערך אותו מספר התיירים שמגיע לדרום אפריקה במהלך חודשי הקיץ, דבר שאילץ את חברות התעופה ואת המלונות לחתוך את המחירים במהלך המשחקים, וגרם לעסקים המקומיים להבין שרווח כלכלי מהאירועים - הוא לא מושג שיכנס ללקסיקון שלהם בקיץ הקרוב.
בשבוע שעבר, ארגון ה"אלדרס" - בו חברים מדינאים ודיפלומטים בכירים שפרשו מעיסוקם הרשמי והיום פועלים לקידום שלום באזורי עימות (והיו גם בישראל לאחרונה) - הכולל גם את נלסון מנדלה, הביע את חששותיו מהחוקים שפיפ"א דרשה להעביר. נשיאת אירלנד לשעבר, מרי רובינסון, אמרה כי "סוחרים קטנים שפועלים ברחובות" נדחקים הצידה ושהגביע העולמי הגביר את פעילות הסחר בנשים לצורכי מין.
אם כל זה לא מדאיג מספיק, מופע הפופ הענק הצפוי להיערך באיצטדיון ביוהנסבורג, בהשתתפות שקירה ואלישיה קיז ושיהיה משודר לכל העולם, מעורר זעם רב וקריאות לחרם, בעקבות ההצהרות כי האירוע כולו מיועד לגיוס כספים עבור אקדמיות הכדורגל של פיפ"א, שצפויה לגרוף רווחי ענק מהמשחקים, זאת בזמן שממשלת דרום אפריקה פנתה לבנק העולמי בבקשה להלוואה לצורך שדרוג תשתיות החשמל באזורים הנחשלים של המדינה.