הייצוא הביטחוני: וייטנאם במקום טורקיה?
משבר המשט צפוי לשנות את מפת הייצוא מישראל. סחר הנשק עם מדינות סקנדינביה צפוי להיפסק וייתכן כי ייוסדו עסקאות סחר עם מדינות שעימן ישראל לא סחרה בעבר. הערכות כי טורקיה תנסה להפוך לגורם מרכזי בתחום הנשק, תוך תחרות עם התעשיות הביטחוניות הישראליות
הערכה מחודשת: במערכת הביטחון יבצעו השבוע מיפוי מדינות, שהרכש הביטחוני שלהן בישראל יירד במידה רבה או אף ייפסק לגמרי בעקבות אירועי המשט לעזה. במקביל יאותרו המדינות שיש בהן עדיין פוטנציאל עבור התעשיות הביטחוניות הישראליות.
- "להמשיך בעסקים עם טורקיה, זאת הפטריוטיות"
- שלטים ב-H&M: "תוצרת טורקיה מממנת טרור"
- ועדי העובדים לטורקיה: לא נבוא גם בחינם
בשלב זה נמחקו לגמרי טורקיה וכל מדינות סקנדינביה ממפת הייצוא הביטחוני הישראלי. שבדיה רכשה בעבר מערכות אלקטרוניות ישראליות עבור חיל האוויר שלה, והיה פוטנציאל נוסף בעיקר כחלק מעסקאות מטוס הקרב השבדי "גריפן".
המאמצים של הייצוא הביטחוני ימשיכו להתרכז בארה"ב, ברוב מדינות אירופה ובמזרח הרחוק. ייתכן שמדינות שעימן לא היו עסקאות בעבר וגילו עניין ברכישות, בהן וייטנאם, ייכנסו לתמונה.
כמה מהתעשיות הביטחוניות הישראליות יגבירו בתקופה הקרובה את מאמציהן להקים שותפויות בכמה מדינות בעולם כדי להקל על יצוא מוצריהן למדינות שלא רוצות לרכוש ישירות מישראל. בשלב זה מדובר בעיקר במערכות של כלי טיס לא מאוישים, מערכות אלקטרוניות ומערכות לשיגור נשק מדויק כמו רקטות.
בישראל אמרו אתמול כי טורקיה תנסה עכשיו להפוך לגורם מרכזי בתחום הנשק ותנסה לייצא מערכות למדינות אחרות, תוך תחרות עם התעשיות הביטחוניות הישראליות. כמה חברות ביטחוניות טורקיות קיבלו בשנים האחרונות מישראל ידע רב כחלק מעסקאות של רכש מערכות צבאיות ישראליות.
ניתוק יחסי הרכש הביטחוני עם טורקיה מעלה שוב את שאלת העברת הידע כחלק מעסקאות יצוא ציוד ביטחוני. כל המדינות דורשות ידע כזה כתנאי לעסקאות, כדי לשפר את היכולת של התעשיות הביטחוניות שלהן. "לטורקים הועבר ידע רב ביותר שהקפיץ כמה תעשיות ביטחוניות שלהן", אמר אתמול מקור במערכת הביטחון. לדבריו, עסקת השבחת הטנקים, למשל, על ידי התעשיה הצבאית הזרימה לטורקיה ידע שלא היה ברשותה.
גם עסקאות מטוסים ללא טייס מתוצרת ישראל הזרימו לטורקיה ידע חשוב. "למרות שיש פיקוח קפדני על העברת ידע ביטחוני, לא ניתן תמיד להיות קשוחים כשרואים שמדינה מסוימת היא לקוחה פוטנציאלית למערכות שאתה מייצר," אמר המקור.
בתעשיות הביטחוניות העריכו אתמול כי למרות מה שקרה בטורקיה, לא יהיה מנוס מהעברת ידע ביטחוני גם למדינות אחרות במסגרת עסקאות רכש ביטחוני.
הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"