קליפורניה תאסור חלוקה של שקיות פלסטיק
החנויות יחוייבו להציע למכירה שקיות בד רב-פעמיות, ולגבות לא פחות מחמישה סנט עבור שקיות מנייר ממוחזר. חוק דומה מתגבש גם בישראל לאחר שייקבע תקן לפלסטיק מתכלה
קליפורניה תהפוך למדינה הראשונה בארה"ב שאוסרת לחלוטין על חלוקה חינם של שקיות פלסטיק בחנויות. המועצה המחוקקת של המדינה אימצה חוק האוסר על בתי מרקחת, חנויות מכולת וחנויות למכירת אלכוהול ו"פיצוציות" לחלק ללקוחות שקיות פלסטיק.
החוק החדש בא במקום שלל חוקי העזר והתקנות השונות שהיו נהוגים עד כה. הלקחות יצטרכו להביא לקניות שקיות רב פעמיות, או שיתבקש לשלם 5 סנט לפחות עבור כל שקית נייר ממוחזר שיקבלו בקופה.
תושבי קליפורניה משתמשים ב-19 מיליון שקיות פלסטיק בכל שנה - 552 לאדם - ורובן מוצאות את עצמן באתרי ההטמנה לאחר שימוש בודד. מטרת החוק היא להפחית את כמות הפסולת שעוברת להטמנה, ולמנוע מהשקיות להגיע לנחלים ולאוקיינוס, שם הן פוגעות בחיות. "הדרך היעילה ביותר למנוע זיהום מהסוג הזה הוא לעצור אותו לגמרי", אמרה חברת המועצה שיזמה את החוק, ג'וליה בראונלי.
גם בישראל... מתישהו
מדינות אחרות בעולם כבר ניסו להתמודד עם מיליוני שקיות הפלסטיק שמחולקות ללקוחות בחינם, ומגיעות חיש מהר לאתרי ההטמנה או מלכלכות את הסביבה. באירלנד למשל גרמו להפחתה ניכרת במספר השקיות המחולקות לאחר שהחלו לגבות תשלום עבור כל שקית בחנות. במדינות כמו סין ובנגלדש אסרו על חלוקת השקיות בחוק.
עוד על חוק שקיות הפלסטיק בישראל:
- החוק נגד שקיות הפלסטיק חוזר
- נשלם עבור השקיות בסופר? השרים בעד
- דילמת השקיות: לאסור לגמרי או להטיל מס?
- אין שקית גדולה מספיק בשביל אגו של ח"כ / יעל דראל
- קורעים את המיתוס של שקית הפלסטיק המתכלה
גם בישראל שקלו תחילה לגבות תשלום עבור כל שקית, אולם אז הוחלט לקדם תקן שיקבע מהי שקית מתכלה ומהי שקית פלסטיק, ולחוקק חוק נגד החלוקה של שקיות פלסטיק במטרה לעודד מעבר הדרגתי לשקיות מפלסטיק מתכלה. את התקן יסיימו בקרוב לגבש במכון התקנים, ואז תתחדש החקיקה בנושא.
חקיקה דומה לזו שמתגבשת בישראל נכנסה לתוקף בסן פרנסיסקו ב-2007, אז אולצו החנויות להציע ללקוחות רק שקיות מנייר ממוחזר, פלסטיק המתכלה בקומפוסט או שקיות בד רב פעמיות.
החוק עדיין טעון אישור של הסנאט של קליפורניה אך ידוע שהמושל, ארנולד שוורצנגר, הוא מתומכיו הגדולים. לאחר ההצבעה במועצה המחוקקת הוא שיבח את החוק החדש כ"ניצחון גדול לסביבה שלנו".
אך לחוק יש גם מתנגדים, במיוחד לסעיף שקובע כי החנויות יגבו כסף עבור חלוקה של שקיות נייר (חומות) או שקיות פלסטיק רב-פעמיות. מחוקק רפובליקני אמר כי הדבר יטיל עול על ציבור רחב שלא יכול להרשות זאת לעצמו. הוא העריך שהסכום השנתי יהיה כ-50 דולר.
וגם איגוד התעשיות הכימיות בארה"ב העריך שהחוק רק יהפוך לסוג של מס, ויעלה למשק האמריקני באיבוד של 500 מקומות עבודה במפעלים המייצרים שקיות.
גם צרכנים לא מעטים סבורים שהחוק יהיה מטרד, במיוחד אם הוא יחייב אותם להביא עימם את השקיות מהבית. "אני נכנס לחנות באופן שרירותי", אמר ברט אקסין מסקרמנטו. "אני לא רוצה לזכור להביא איתי את השקיות ואני לא רוצה לשלם תוספת תשלום בקופה עבור שקיות. אני חושב שזו צריכה להיות האחריות של החנות".