שתף קטע נבחר
 

התמ"ת נגד דו"ח טאוב: "תעסוקת החרדים בעלייה"

חוקרי המשרד הציגו מסקנות אופטימיות לפיהן שיעור תעסוקת החרדים עשוי בעתיד ליישר קו עם תעסוקת החילונים. המסקנות סותרות את תוצאות הדו"ח של מרכז טאוב, לפיהן אי התעסוקה במגזר מאיימת על המשק הישראלי. השר בן אליעזר: "אנחנו אשמים במצב החרדים"

שיעור תעסוקת החרדים נמצא במגמת עלייה ובעתיד עשוי ליישר קו עם תעסוקת החילונים. אלו הן המסקנות האופטימיות שהציגו היום (ב') חוקרי משרד התמ"ת בכנס שערך התמ"ת בנושא תעסוקת חרדים. מסקנות התמ"ת סותרות את הדו"ח שפרסם לאחרונה בנושא מרכז טאוב למחקר - דו"ח שעורר סערה כאשר הזהיר כי אי תעסוקת החרדים מאיימת על המשק הישראלי. 

 

 

מנהל מינהל תכנון וכלכלה בתמ"ת, בני פפרמן, אמר בכנס: "אני חש שהציבור החילוני מבוהל ומפוחד. הגישה היא: 'אוי ויי, החרדים משתלטים עלינו'. אכן, משקל החרדים באוכלוסייה גדל, אך הטענה שפורסמה בדו"ח טאוב ובמחקרים נוספים, כאילו שיעור החרדים שאינם עובדים גדל ומאיים על המשק - אינה נכונה.

 

"אנו מעריכים שכיום כ-40% מהגברים החרדים עובדים וכך גם 54% מהנשים. תעסוקת הנשים היא נורמלית ותעסוקת הגברים היא נמוכה אך גבוהה בהרבה מאשר בשנת 2002, אז רק 32% מהגברים החרדים עבדו. זאת, בניגוד למה שמנסים לספר לנו. אכן, בשנים 1980-2000 תעסוקת הגברים החרדים ירדה, (כפי שמצויין בדו"ח טאוב- ת.ג) אבל בעשור האחרון היתה מגמה הפוכה והיא נמשכת גם כיום.

 

"החשש שלי", הוסיףפ פפרמן, "הוא דווקא שלחרדים שרוצים לעבוד לא תהיה תעסוקה בעתיד. כיום, 10% מהגברים החרדים ו-13% מהנשים החרדיות, הם מובטלים שמחפשים עבודה ולא מוצאים. 60% מהחרדים עובדים במגזר הציבורי החרדי ואין יותר מקומות עבודה ציבוריים בשבילם, לא בעיריות חרדיות וגם לא במגזר הציבורי הכללי במדינה.

 

"מתוך 5,000 בנות שמסיימות סמינר למורות חרדיות, רק לאלף יש עבודה. פרנסי הקהילות מחלקים את מעט המשרות הציבוריות בין נשים שונות וכיום 70% מהן עובדות משרות חלקיות. המשמעות היא שהן משתכרות מעט".

 

עוד ציין פפרמן, כי "השאלה היא איך מביאים את הציבור החרדי לעבוד במגזר העסקי. כיום, 70% מהחרדים שעובדים במגזר הפרטי מועסקים אצל מעסיקים דתיים. זאת, למרות ש-95% מהמעסיקים החילונים אומרים שהם מוכנים להעסיק חרדים אם רק יהיו לכם משרות בשבילם. אם יתפנו מחר 5,000 מקומות עבודה, הם יאויישו על ידי חרדים אם רק יתאימו לתרבות שלהם.

 

"כמעט כל החרדים שנשאלים על כך אומרים שהבעיה העיקרית שלהם היא העירוב הקיים בין גברים לנשים. לכן אנחנו מעודדים מעסיקים ויזמים להקים שלוחות של החברות שלהם ביישובים חרדיים. חברות רבות בהיי-טק ובתקשורת הקימו שלוחות כאלה, והן מאויישות גם על ידי גברים וגם על ידי נשים בצורה שמתאימה לתרבות החרדית ולצרכיה. בשורה התחתונה, אני אופטימי וצופה שתוך 15 שנה ייסגרו הפערים בין המגזרים".

 

פואד: "אנחנו אשמים"

שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, שנאם בכנס, אמר: "צריך להאשים אותנו על כך שלא התייחסנו אל החרדים כקבוצת יעד ולא התחשבנו במאפיינים התרבותיים כדי להביא אותם לעבודה". לא ברור אם בן אליעזר התכוון בדבריו אל הממשלה או אל הציבור החילוני בכללותו ואולי גם וגם.

 

כדוגמה לדבריו תיאר בן אליעזר מעשה שקרה לו בהיותו מג"ד בחטיבת שקד בצה"ל ב-1967: "הגיע אלינו בחור חרדי וביקש לשרת ביחידה. אמרתי לו: אנחנו לא צריכים משגיחי כשרות, אבל הוא התעקש והתעלק עלי, עד שהבנתי שהוא רוצה לשרת.

 

"בסוף הוא נשאר ביחידה, נפצע במלחמת ההתשה והפך לסמל ממש בשבילנו. לא מגיע לחרדים לחיות בצפיפות ועוני, מגיעים להם חיים טובים יותר, אנחנו אשמים בניכור ובדעות קדומות. חרדים יכולים להיות עובדים מצויינים ואני מאמין שיותר ויותר מהם ייכנסו לשוק התעסוקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד אינטל בירושלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים