מסתמן: ועדת חקירה ישראלית עם משקיף זר
אחרי עוד דיון בשביעייה, נראה שהוועדה אמורה להתבסס על תחקיר צה"ל - ממנו עולה כי ישראל נהגה על-פי הכללים בהשתלטות על הספינות במשט לעזה. חברי הוועדה וגם המשקיפים יהיו משפטנים
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הודיע כי הוא מתנגד להקמת ועדת חקירה בינלאומית לחקירת אירועי המשט לעזה. נכון לעכשיו מסתמן כי ישראל תקים ועדת חקירה כחול-לבן, בה יהיו חברים משפטנים בכירים בתחומי המשפט הבינלאומי והימי ובה יהיו נוכחים משקיף זר אחד או שניים - גם הם משפטנים. כך עולה ממגמות הדיון ב"שביעייה", שכונסה הבוקר שוב (ב') בלשכת ראש הממשלה בירושלים.
עד כה לא נמסרה הודעה רשמית באשר לכוונות ישראל, שדחתה את הצעתו של מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, להקמת ועדת חקירה בראשות ראש ממשלת ניו-זילנד לשעבר, ג'פרי פאלמר. כמו כן דחו בישראל את החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם לחקירה בלתי תלויה, כמו ועדת גולדסטון.
ישראל הבהירה שבכוונתה לחקור את אירועי המשט לעזה, אך בתנאים: ועדת חקירה אובייקטיבית, רצוי ישראלית, עם אפשרות למשקיפים זרים והתניה שבכל מקרה לא ייחקרו חיילי וקציני צה"ל.
בדיון השביעייה היום הובהר, שצה"ל סיים את התחקיר המבצעי של אירועי המשט לעזה. תחקיר זה יהיה הבסיס שיעמוד בידי ועדת חקירה - אם וכאשר תוקם. צה"ל העביר את התחקיר לדרג המדיני, ממנו עולה על פניו שישראל נהגה על-פי כל הכללים, וחיילי צה"ל הפגינו איפוק בטיפולם בספינת ה"מרמרה". המודיעין הנוגע להתארגנות המשט ולפעילים האיסלמים האלימים - לא היה ידוע.
בירושלים מודעים היטב ללחץ הבינלאומי, המופעל כדי לזרז את ההחלטה על חקירה. ישראל מעדכנת בנושא זה את הבית הלבן. כמו כן, שומר הדרג המדיני על קשר עם ממשלים של מדינות בכירות במערב. במקביל, מתקיים עדיין ערוץ שקט בדרגים של פקידות, בעיקר עם הממשלה הטורקית באנקרה.
מוקדם יותר קרא שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, לישראל להסכים לוועדת החקירה הבינלאומית שהציע מזכ"ל האו"ם. אחרת, לדבריו, "זה אומר שיש להם מה להסתיר". הוא הוסיף כי טורקיה שוקלת את יחסיה עם ישראל, ואמר כי "אם הם ימשיכו להתחמק מזה, נורמליזציה ביחסים לא באה בחשבון".