מאה אלף בני אדם בהלווית הרב אליהו
רבבות השתתפו בהלווית הרב מרדכי אליהו, שיצאה מבית המדרש שלו בקריית משה לעבר הר המנוחות בבירה. הרב מצגר בכה כשסיפר על פגישתו הראשונה עם הרב, וראש העיר ברקת סיפר על בקשתו "לשמור על ירושלים"
חולקים כבוד אחרון לבכיר רבני הציונות הדתית: כמאה אלף בני אדם, בהם רבנים, שרים ומקובלים, הגיעו לחלוק כבוד אחרון לרב מרדכי אליהו, מחשובי רבני הציונות הדתית, שנפטר בצהריים (יום ב') בבית החולים "שערי צדק". החל מהשעה 22:00 שמעו ההמונים את ההספדים לרב בחצר בית המדרש שלו בשכונת קריית משה בבירה, ובתום ההספדים יצא מסע הלוויה לעבר הר המנוחות.
גורם בכיר במשטרה אמר ל-ynet כי בהלוויה השתתפו מעל 100 אלף בני אדם. כל הרחובות התמלאו לקראת הלוויה באלפים שזרמו למקום מכל רחבי הארץ, כשחלקם הגדול של האבלים והאבלות (ההספדים נשמעו בהפרדה) לא הצליחו כלל להתקרב לזירת האירוע בגלל הצפיפות הגדולה שנרשמה במקום. כונני איחוד הצלה שנפרסו בכל האזור טיפלו במספר אנשים שחשו ברע. מאות שוטרים איבטחו את האירוע ואת הדרכים המובילות אליו, כשבאזור עומסי תנועה כבדים.
בין המכובדים שהגיעו לחלוק כבוד אחרון נמצאים רבנים חרדים לצד רבני הציונות הדתית. בין הנוכחים היו הרבנים הראשיים עמאר ומצגר, הרב שלום הרוש, הרב יעקב עדס והמקובל בניהו שמואלי, שרים וחברי כנסת מש"ס, "הבית היהודי" ו"האיחוד הלאומי" וכן ח"כים ואישי ציבור לא דתיים כדוגמת ראש העיר,
ניר ברקת, והאלוף במיל' עוזי דיין.
במהלך ההספדים, הקריא ראש לשכתו של הרב אליהו, הרב שמואל זפרני, מכתב-תפילה שנמצא היום בארנקו של הרב אליהו. הבבא ברוך, הרב ברוך אבוחצירא, התייחס למצב המדיני-ביטחוני הקשה ואמר: "אנחנו מבקשים מכולם לכבד את זכרו של הרב. שכולם יקבלו עליהם עול מלכות שמיים, כמו שאמרו חז"ל: אם עם ישראל יעשה תשובה - מייד ניגאל".
הרב הראשי, יונה מצגר, החל לבכות במהלך ההספד כשסיפר על פגישתו כרב צעיר עם הרב אליהו, ועל היותו אדם שמדבר אל ילדים ואל גדולי התורה כאחד. הרב מצגר אף סיפר כי כשנפגש עם יונתן פולארד הוא התעניין קודם כל ברב אליהו.
ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, אמר כי "היתה לי הזדמנות גודלה לשבת עם כבוד הרב וגיליתי שכל עם ישראל מגיע אליו. חרדים וממלכתיים, ספרדים ואשכנזים. בשיחה שהיתה לי איתו בבית החולים יחד עם החברותא שלי, הרב זפרני, הוא נתן לי שליחות לשמור על ירושלים. כבוד הרב, אתה תחסר לנו".
נושאים את אלונקת הרב ובוכים (צילום: גיל יוחנן)
הרב משה צדקה דיבר בגנות הטלפונים הסלולריים והאינטרנט - "הרב אליהו היה קודש. עלינו להתחזק נגד המגפה הנוראה של האינטרנט והפלאפונים. איך אדם יכול להיכנס עם זה לבית הכנסת? ובזכות רבי אליהו, תציל את הדור ותמשיך להתפלל עלינו".
הדיין הצעיר ביותר, הרב הראשי המאחד
הרב אליהו נפטר לאחר תקופת אשפוז ממושכת. בחודשים האחרונים חלו עליות וירידות במצבו הרפואי, ולא פעם הוגדר מצבו "קריטי".
הרב נולד בשנת 1929 לאביו, חכם סלמן, מגדולי המקובלים בירושלים. הוא גדל בעיר העתיקה, למד בישיבת פורת יוסף, ונודע אז כמקורב לרבי ישראל אבוחצירא – "בבא סאלי", לרב הראשי הספרדי יצחק ניסים ולרב אברהם ישעיהו קרליץ - ה"חזון איש".
באפריל 1950 היה ממקימי "ברית הקנאים" - מחתרת חרדית שיצאה נגד תהליכי החילון בחברה הישראלית ודגלה
בהקמת מדינת הלכה. בשנות העשרים לחייו פנה הרב אליהו ללימודים בבית מדרשו של הרב ניסים, ולאחר שהוסמך לדיינות נבחר בשנת 1962 לכהן כדיין הצעיר ביותר בישראל.
ב-1983 הוא נבחר לתפקיד הרב הראשי לישראל, והחליף את הרב עובדיה יוסף. בטקס המינוי הוא קרא לאחדות העם, ובירך: "מי יתן ורוח ה' תשכון על כל עם ישראל ויוסרו המחיצות ותהיה אחדות".
בתחילת כהונתו נטה הרב אליהו להתרחק מנושאים פוליטיים, אך כעבור זמן קצר בתפקיד הביע בפומבי את דעותיו. הוא פסק שאסור להחזיר את שטחי ארץ ישראל וראה בשטחי דרום לבנון וחלקים מסוריה כשטח יהודי, ולכן תמך במלחמת לבנון הראשונה וראה בה "מלחמת מצווה". הרב אליהו כיהן 10 שנים בתפקיד לצד מקבילו האשכנזי, הרב אברהם שפירא, ויחד נחשבו השניים למנהיגיה הרוחניים של הציונות הדתית. אליהו עצמו נחשב כבר אז לרב מקובל ורבים ייחסו לו סגולות וביקשו את ברכתו והדרכתו.