רוסיה: הסנקציות לא מונעות מכירת S-300 לאיראן
אחרי שגורם רוסי טען כי מוסקבה הקפיאה את עסקת הטילים השנויה במחלוקת עם טהרן, הבהיר משרד החוץ הרוסי כי הסנקציות של מועצת הביטחון אינן כוללות את מערכת ה-S-300. לא ברור מה יעלה בגורל העסקה
מוקדם מדי לנשום לרווחה: משרד החוץ הרוסי הודיע אחר הצהריים (יום ה') כי הסנקציות החדשות שהוטלו על איראן אינן מחייבות את מוסקבה להימנע ממכירת טילי S-300 לרפובליקה האיסלאמית.
דובר המשרד, אנדריי נסטרנקו, אמר את הדברים לאחר שסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" ציטטה גורם בתעשיית הנשק הרוסית, שאמר שמוסקבה תקפיא את העסקה השנויה במחלוקת עם איראן בעקבות החרפת הסנקציות עליה.
"מערכות S-300 אינן נכללות בהחלטת האו"ם לגבי איראן", אמר נסטרנקו, "כיוון שבהחלטה ישנן
סייגים לגבי סוגים שונים של חימוש, אני יכול להגיד כי מערכות הגנה אינן נכללות". עם זאת, הוא לא הבהיר אם הדיווח הקודם נכון או לא.
נסטרנקו התייחס גם לכור שרוסיה בונה עבור איראן בבושהר ואמר כי "מדובר בפרוייקט נפרד בפיקוח הסוכנות לאנרגיה אטומית. כל העבודות שם מתבצעות בשקיפות, וכפי שאמר ראש הממשלה ולדימיר פוטין לפני כמה ימים, הפרוייקט יימסר בזמן - אוגוסט 2010".
הסבב הרביעי של הסנקציות שאושר אתמול במועצת הביטחון לא התייחס מפורשות למערכת ה-S-300. אולם מדינות נדרשות לנקוט בכל הצעדים ההכרחיים למנוע העברת טכנולוגיה בליסטית או עזרה טכנית. כמו כן, מוסיפה ההחלטה על הרשימה הקיימת מההחלטות הקודמות של רכיבים טכניים, הקשורים לגרעין וטילים שנאסר להעבירם לאיראן וממנה.
רוסיה חתמה על עסקת נשק עם איראן ב-2007 שבמסגרתה הבטיח הקרמלין לספק לטהרן מערכות
של S-300, אך עד היום לא יצאה העסקה לפועל. העיכוב ביישום ההבנות לא הוסבר, אולם ארה"ב וישראל הפעילו לחץ כבד על מוסקבה שלא למסור את הטילים לאיראן.
טילי ה-S-300 מסוגלים לשפר באופן משמעותי את מערכת ההגנה האיראנית, בעוד ישראל מסרבת לשלול את האפשרות של תקיפה צבאית נגד מתקני הגרעין. בכירי משטר האייתוללות כבר הביעו בעבר את זעמם על כך שרוסיה טרם אישרה את עסקת הנשק. שר ההגנה האיראני, אחמד וחידי, קרא בזמנו לרוסיה לא להיכנע ל"לחץ הציוני", ובכירים אחרים אף איימו לנקוט "צעדים משפטיים" אם רוסיה לא תעמוד בהתחייבויותיה.