שתף קטע נבחר

 

גורמים מדיניים: עיכוב הוועדה יוביל ל"גולדסטון 2"

גם היום לא תוכרע כנראה סוגיית הוועדה וההקלות על הסגר בעזה, ובירושלים יש מי שחושש מהשלכות קשות. בינתיים בעולם מורגשת יותר ויותר המחאה האנטי-ישראלית: אחרי התביעה נגד ברק בצרפת, באילרנד הגנו שוטרים על תפוחי אדמה מישראל

בירושלים קיוו להכריז היום (א') סוף-סוף על ועדת החקירה לבדיקת אירועי המשט לעזה שהפך קטלני. אבל זה כנראה לא יקרה - ישראל עדיין מתעמתת עם ארצות הברית, הקוורטט ואירופה, בניסיון למנוע מעורבות בינלאומית משמעותית. גורמים מדיניים בירושלים חוששים שחוסר היכולת של שרי השביעייה להחליט בהתאם לדרישות בעולם, תוביל ל"דו"ח גולדסטון 2".

 

הנוסחה הישראלית שמוביל שר הביטחון אהוד ברק, לפיה הקלות בעזה ימנעו חקירה בינלאומית שתוביל המועצה לזכויות אדם של האו"ם (בסגנון גולדסטון), לא מקובלת על המעצמות. ארה"ב ומדינות אירופה מוסיפות לקרוא להסרת הסגר האזרחי, בפיקוח בינלאומי למניעת הברחת אמצעי לחימה. במקביל, הן מציבות דרישות נוספות בעניין ועדת החקירה למשט. 

 

עד כה לא התקבלה נוסחת הקוורטט (ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם), כפי שהוצגה על ידי השליח טוני בלייר. ההקלות בכהנסת מוצרים לעזה בשבוע שעבר, טוענים בירושלים, הן חלק ממחוות ישראליות מקומיות ולא החלטה גורפת. כזאת טרם התקבלה. אם תתקבל, היא צפויה לעלות להצבעה בקבינט, שאישר את הטלת הסגר על עזה בזמנו.


שורפים כרזה של נתניהו בטורקיה (צילום: AFP)

 

הסחבת הישראלית מול הקהילה הבינלאומית, מובילה להחרפת היחס לישראל בעולם. נראה שגם ההסתבכות הנוספת בפרשת חיסול אל-מבחוח - מעצר איש המוסד בפולין לפי צו מעצר גרמני - לא מסייעת.

 כפי שפורסם ב-ynet, במרסיי שבצרפת הוגשה בקשה משפטית לחקירה פלילית נגד שר הביטחון ברק, שאמור לצאת היום לפריז. גורמים דיפלומטיים ישראלים דווחו שתביעה דומה תוגש בעיירה ויטרי סור-סיין.

 

להערכתם, תביעות אלה אינן משמעותיות והמערכת הפוליטית הצרפתית תדע לעצור אותם. בכל מקרה, הקהילה המוסלמית הגדולה בצרפת מתכננת הפגנה נגד ברק, שיחנוך מחר את הביתן הישראלי בלה-בורז'ה, בתערוכה "אירו-סנטורי" לנשק יבשתי.

 

שק תפוחי אדמה

בינתים, טורקיה ממשיכה בהתבטאויות החריפות ובסוף השבוע טען הנשיא עבדוללה גול שהיא "התנהגה כמו אל קאעידה". נראה שממשל ארדואן אינו מתרצה למנוע הסלמה נוספת ביחסים. אליו מצטרפים בכירים אירופיים - כמו ראש ממשלת ספרד, לואיס חוזה ספאטרו, שגינה אתמול את ההרג של נוסעים אזרחים במשט לעזה.


שוטרים אירים ותפוחי אדמה ישראלים. לא ממש מצחיק (צילום: AP)

 

המחאה נגד ישראל אינה מסתכמת רק בנאומים של אישים פוליטיים, אלא יורדת לרחובות. כך למשל ההפגנה שנערכה מול שגרירות ישראל בדרום קוריאה, בעת ביקורו של הנשיא פרס שם בשבוע שעבר.

 הנציגויות הדיפלומטיות ברחבי העולם מדווחות על שורה של הפגנות וצעדי מחאה דומים, המגיעים עד להחרמת סחורות ישראליות.

 

באירלנד נדרשו אתמול שוטרים לאבטח תפוחי אדמה שהגיעו מישראל, לאור נסיונות של תנועות פרו-פלסטיניות להורידם מהמדפים. בתמונה למעלה: כך זה נראה בסופרמרקט בדבלין.

 

אנשיו של נתניהו אמרו אמש שהמגעים המדיניים בעניין ועדת החקירה והסגר על עזה נמשכים. שרים בכירים ציינו שהחיפזון במקרה זה עלול להיות בעוכריה של ישראל. אולם, כפי שעולה משורת ההצהרות והאירועים האחרונים, הלחץ על ישראל ילך ויגבר בשני נושאים אלה, אם לא תתקבל הכרעה בהקדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. העולם לוחץ
צילום: גיל יוחנן
ברק. ההקלות יספיקו?
אריק שמחוני, משרד הביטחון
אובמה. ארה"ב לא מאשרת
צילום: רויטרס
ההשתלטות על הספינה "מרמרה" שנגמרה ב-9 הרוגים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים