"למה מתמקדים בשכר מנהלים ולא במתווכים?"
פורום ראשי המשק, בו חברים תאגידי הצמרת וקבוצות המשקיעים הגדולות, וכן איגוד החברות הציבוריות, מתנגדים לחקיקה שתגביל את שכר הבכירים. הצעתם: יצירת מנגנון אחראי לקביעת התגמול, שיותאם לרווחיות החברה לטווח ארוך ולתחרות בענף ולא יעודד לקיחת סיכונים מיותרים
פורום ראשי המשק קרא אתמול (א') לוועדת השרים לבדיקת שכר הבכירים לתת חופש החלטה לחברה לתגמל את מנהליה בהתאם למצבה העסקי הרלבנטי. נציגת הפורום נגה קינן, אמרה לוועדה: "לעתים דווקא חברה מפסידה או חברה המבקשת לייצר מהפך ברווחיה, תבחר לקחת מנהל בשכר גבוה. הפערים החברתיים במדינה הם אמנם בעיה קריטית, אבל הפתרון איננו טמון ברמת שכר הבכירים".
- צבי זיו: להצמיד שכר בכירים לאחריות תאגידית
- שכר הבכירים: רק בסין יש הגבלה ישירה
ורמוס: יש להפעיל רגולציה על שכר הבכירים
בפורום חברים ראשי קבוצות המשקיעים הגדולות (תשובה, אלון, האחים עופר וכו') ותאגידי צמרת (טבע, קוקה קולה, הריבוע הכחול, שיכון ובינוי, מכתשים וכו'). קינן עומדת בראש פורום מנהלי הכספים של החברות הציבוריות.
ועדת השרים פועלת בראשון שר המשפטים יעקב נאמן. היא תסיים את איסוף הנתונים בעוד כשבועיים ולאחר מכן תגיש את המלצותיה. על פי ההערכה, הן לא יהיו בכיוון של התערבות בחקיקה.
הפורום מתנגד להגביל את תגמולי המנהלים בנוסחה או בסכום קבועים, כמו בהצעת החוק של הח"כים שלי יחימוביץ (העבודה) וחיים כץ (ליכוד), וגם דוחה את הגבלת ההכרה בהוצאות השכר לצורכי מס כמו בחוק שהתקבל בארה"ב. בפורום טוענים, כי מטרת החוק לא הושגה, כיוון שהחברות עוברות למתן אופציות ובונוסים, והתוצאה היא הגדלת תגמולי המנהלים והפסד ניכר למערכת המס. לא מקובל על חברי הפורום גם אישור התגמול ברוב של האסיפה הכללית של בעלי המניות, דבר שלטענתם יפגע ביכולת הניוד של המנהלים.
מנגנון גמיש המאפשר התאמה לשוק
הפתרון שהציעה קינן בשם הפורום הוא לקבוע את מדיניות תגמול הבכירים בוועדת השכר של הדירקטוריון שבה יש רוב לדירקטורים החיצוניים (דח"צים), ולהגדיל את שכרם המרבי כך שיאפשר גיוס דירקטורים איכותיים שיעצימו את ההגנה על השקעות הציבור בחברה. התגמול לבכירים יותאם לרווחיות החברה לטווח ארוך ולתחרות בענף, והסכמי הפרישה יתחשבו בביצועי הבכיר בפועל, הכל בשקיפות כלפי כל בעלי העניין בחברה.
הפורום מציין כי יתרונות הצעתו הם בשימוש במוסד הקיים של הדח"צים, שכן חובת נאמנותם לחברה לצד אי תלותם תאזן בין האינטרסים השונים. בפורום טוענים, כי מנגנון זה יחזק את מעמדם של הדח"צים, ובנוסף לכך מדובר במנגנון גמיש המאפשר התאמה לשוק ולסביבת החברה. הוא לא מחייב חקיקה וניתן להסדרו בידי רשות ניירות ערך. כמו כן, מאפשר המנגנון המוצע לשלב את כל הגורמים המשפיעים על גובה התגמול הכולל בשיקולים לטווח ארוך, הישגי הטווח הקצר וניהול הסיכונים.
"קביעת רף שכר בחקיקה - מיותרת"
קו דומה של טיפול בנושא השכר במסגרת הממשל התאגידי, הציג מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות עו"ד גד סואן. גם האיגוד מתנגד להתערבות הממשלה והכנסת בנושא בחקיקה, וגם לניסיון לקשור את שכר הבכירים שאינם מקרב בעלי השליטה לתגמול בעלי השליטה ככל שהם משמשים נושאי משרה בחברה. "אין טעם לפגם במתן תמורה הולמת להישגים של אנשים מוכשרים", אמר סואן.
האיגוד גם משתומם, כדברי סואן, "מדוע מתמקדים דווקא בשכר המנהלים ולא בשכרם של מתווכים, בנקאים להשקעות, בעלי מקצועות חופשיים או במרווחי עמלות ומרווחים מסחריים בכלל. טיפול במקטע המבודד של שכר המנהלים יכול להיות מדרון חלקלק שיפגע בחופש ההתקשרות וביעילות הכלכלית". גם האיגוד סבור כי "ראוי להדגיש את הקשר בין התמורה למנהל לביצועיו בפועל".
בנוסף להצעות הפורום של ראשי המשק אמר סואן כי ועדת הדירקטוריון המגבשת את מדיניות התגמול בכלל תתייחס בפרט לחמשת מקבלי השכר הגבוה; תקבע מדיניות תגמול שאיננה מעודדת לקיחת סיכונים מעבר לסיכון המתאים למבנה העסקי ולתחומי פעילות החברה; תגמולי הבכירים יאושרו רק בדירקטוריון ולא באסיפה הכללית, לבל תיחשף עצם מועמדותם ותנאיהם של מועמדים מכהנים בחברה אחרת שמתכוונים לעבור.
האיגוד הגיב לביקורת שעלתה לאחרונה בהקשר לאישור שכר הבכירים בהצבעה באסיפה הכללית, כאשר משתתפים בה גופים מוסדיים אשר יש להם בו זמנית אינטרסים של משקיעים ואינטרסים של נושים. בנקודה זו נסמך האיגוד על חוק חדש שהתקבל השנה בארה"ב, הקובע בין השאר כי תגמול נושא משרה שמובא לאסיפה הכללית - הצבעת בעלי המניות איננה מחייבת ואין בה לכפות את הדירקטוריון את החלטתו בעניין השכר.
סואן סיכם את עמדת האיגוד באומרו כי אכן "שכר הבכירים הגיע לדרגות חריגות שיש להסדירן, אבל רק בכיוון שיגרום לדירקטוריונים לפעול באחריות ובריסון. הפנמת כללי המשחק החדשים שמציע האיגוד תהפוך את הטיפול האגרסיבי של קביעת רף שכר בחקיקה, או מתן זכות וטו למיעוט בעלי המניות באסיפה הכללית - למיותר".
הוועדה שמעה אתמול גם את מנכ"לי האוצר בעבר הרחוק אהרון פוגל ואבי בן-בסט, ואישים נוספים.