שתף קטע נבחר

 

משקיף בוועדת טירקל - בראש יוזמה למען ישראל

ה"טיימס" הלונדוני מדווח כי ויליאם דיוויד טרימבל, המדינאי הצפון-אירי שמונה כמשקיף בוועדת טירקל, הקים ביום של אירועי המשט לעזה יוזמה בשם "חברים למען ישראל". שליח הקוורטט, טוני בלייר, בירך על השתתפות טרימבל בוועדה

ויליאם דייוויד טרימבל, המדינאי הצפון-אירי שמונה למשקיף בוועדת טירקל לבדיקת חקר המשט לרצועת עזה, הקים ביום שבו השתלטה ישראל על הספינות את היוזמה "חברים של ישראל" - כך דיווח הבוקר (יום ג') העיתון הלונדוני "טיימס". על-פי הדיווח, שליח הקוורטט למזה"ת וראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, בירך על הקמתה של ועדת החקירה הישראלית בהשתתפותו של טרימבל. 


חבר הוועדה, פרופ' שבתאי רוזן (93), ואשתו, אתמול בביתם (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)

 

אתמול אישרה הממשלה את הקמת הוועדה, שבה יהיו חברים שלושה ישראלים - ראש וועדה, שופט בית המשפט העליון לשעבר יעקב טירקל, נשיא הטכניון לשעבר עמוס חורב ופרופסור שבתאי רוזן, מומחה למשפט בינלאומי.

 לצדם יישבו שני משקיפים זרים: קן ווטקין, הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר של קנדה, וטרימבל.

 

טרימבל, בן 65, זכה בפרס נובל לשלום על מעורבותו בהסכם "יום שישי הטוב" לשלום בצפון-אירלנד. טרימבל השמרן עמד בעבר בראש מפלגת UUP הפרוטסטנטית, סירב בהתחלה להסכים ליוזמה של ג'ורג' מיטשל - היום השליח המיוחד למזה"ת - אך בסופו של דבר שינה את דעתו וגם את דעת מפלגתו, וחתם על ההסכם עם חברי "שין פיין", הזרוע הפוליטית של ה-IRA הקיצוני. הוא קיבל את הפרס עם מנהיג הסוציאל-דמוקרטים והלייבור, ג'ון האם.

 

"הקמת ועדת החקירה הישראלית היא צעד משמעותי קדימה", אמר בלייר. "לאור מדיניות הסגר של ישראל, אני מקווה שכבר בימים הקרובים נקבל את ההתחייבות העקרונית שאנו דורשים, אבל שגם יתבצעו צעדים מעשיים ראשונים... אנו מקווים מאוד שנוכל להכניס מטען לרצועת עזה. יש גם שורה של פרויקטים של האו"ם שצריכים לצאת לדרך בתחום בתי הספר, החשמל, המים, הביוב והדיור".

 

אמש הגיבה גם ארה"ב בחיוב להקמת ועדת טירקל. דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, אמר כי הממשל האמריקני "מאמין שמה שישראל הודיעה הוא צעד בכיוון שמציע האו"ם", דהיינו "חקירה ראויה, אמינה, בלתי תלויה ושקופה של התקרית במשט, העומדת בסטנדרטים בינלאומיים".

 

קראולי הוסיף כי הממשל האמריקני מתנגד לכל מיני יוזמות לחקירה במסגרת האו"ם על המשט. "אנחנו עומדים לצידה של ישראל ונתנגד לכל פעולה חד צדדית או בעלת דעה קדומה על-ידי ארגון בינלאומי". הוא הדגיש כי זו הסיבה להצבעה של ארה"ב נגד ההחלטה במועצת זכויות האדם בז'נבה.

 

טורקיה לעומת זאת מיהרה להודיע כי היא אינה מקבלת את ועדת טירקל ואת מסקנותיה. שר החוץ, אחמט דבוטאולו, אמר כי לאנקרה "אין אמון בכך שישראל, מדינה שביצעה כזו מתקפה על משלחת אזרחים במים בינלאומיים, תקיים חקירה חסרת פניות". דבוטאולו דרש שוב "שהחקירה תהיה בפיקוח ישיר של האו"ם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טרימבל. חבר של ישראל
צילום איי פי
בירך על הוועדה. בלייר
צילום: AFP
שבתאי רוזן והמטפל הזר
צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
מומלצים