מועצת הביטחון: לבנון וטורקיה נגד חקירת ישראל
מקור דיפלומטי אמר ל-ynet כי יתר 13 החברות האחרות במועצה ברכו על הקמת ועדת טירקל. עם זאת, באתר "פוליטיקו" דווח כי רק ארצות-הברית עמדה בדיון לצד ישראל
למרות שמזכ"ל האו"ם ממשיך לתמוך בהקמת ועדת חקירה בינלאומית לבדיקת אירועי המשט לעזה, הביעו רק לבנון וטורקיה את התנגדותן לוועדת טירקל ולאמינותה. כך אמר הערב (יום ג') ל-ynet מקור דיפלומטי, לאחר דיון שערכו 15 חברו מועצת הביטחון של האו"ם.
חלק מהדוברים בדיון במועצת הביטחון ברכו על הקמת הוועדה הישראלית ואמרו שזהו צעד חשוב. אחרים אמרו שהם רושמים לפניהם את דבר הקמת ועדת החקירה הישראלית והם מצפים לעקוב אחר תיפקודה.
מנגד, דיווח אתר "פוליטיקו", כי ארצות-הברית היא המדינה היחידה מבין חברות מועצת הביטחון,
שלא הביעה תמיכה בהקמת ועדת חקירה מטעם האו"ם לבדיקת אירועי המשט. באתר נכתב, כי במהלך דיון תקופתי של המועצה על המצב במזרח התיכון הביעו 14 מתוך 15 חברות המועצה תמיכה בהקמת צוות חקירה, שימנה מזכ"ל האו"ם באן קי-מון.
ארצות-הברית, שפעלה מאחורי הקלעים כדי למסד הקמת ועדת חקירה פנימית ישראלית, בדרך שתוצג כאמינה, שקופה ובעל יכולת עצמאית וברכה עליה עם הקמתה, אינה מוכנה לתמוך בוועדת חקירה של האו"ם. לפי "פוליטיקו", תומכי הקמת ועדת החקירה של האו"ם, הגיעו למסקנה שעדיף לא להביא את הנושא להכרעת מועצת הביטחון, שבה יש לארצות-הברית זכות וטו, אלא לאפשר למזכ"ל האו"ם להקים צוות חקירה.
האתר מצטט גם גורם אמריקני, שאמר כי "כמו תמיד אנחנו נעבוד חזק כדי להבטיח שלא יתייחסו לישראל בצורה בלתי הוגנת באו"ם".
נושא הקמת ועדת חקירה של האו"ם אינו עומד בשלב זה על הפרק. הרעיון של מזכ"ל האו"ם להקים סוג כלשהו של צוות בדיקה בינלאומית לא הבשיל בשלב זה לכלל תוכנית פעולה מגובשת. דוברו של מזכ"ל האו"ם אמר כי "אנחנו ממשיכים לדבר עם כל הצדדים על הקמת חקירה בינלאומית ואנחנו מקווים שישראל תסכים לה".
Read this article in English