בג"ץ לא ידון בסמכות בתי הדין לבטל גיור
בדיון בעתירת פסילת גיורי הרב דרוקמן, קיבל בית המשפט את עמדת המדינה לפיה יש לפתור מקרים נקודתיים של מתגיירים ולא לדון בסמכות בית הדין. השופטת ביניש הסבירה: "לא פותרים שאלות עקרוניות על גבם של אנשים". בג"ץ נתן לבית הדין חודשיים כדי להסדיר את מעמד המתגיירות
בג"ץ לא ידון בשאלה העקרונית של סמכות בתי דין רבניים לבטל גיור, שבוצע מטעם המדינה. בדיון שהתקיים הבוקר (יום ג') בעתירת "מרכז צדק לנשים" ושתי מתגיירות שגיורן נפסל על ידי בית הדין הגדול, קיבלו השופטים ביניש, רובינשטיין ופרוקצ'יה את עמדת המדינה, לפיה יש לחתור לפתרון עבור שתי המתגיירות ולא להכריע בדיון בשאלה העקרונית. בעקבות כך הסכימו העותרים להמתין חודשיים כדי שגיורן יאושר שוב על ידי בתי הדין.
נשיאת העליון, השופטת דורית ביניש, הסבירה כי "נושא הסמכות הוא שאלה רחבה שמאפשרת דיון נפרד ומורכב, בעוד שיש מקרים קונקרטיים שכבר בדרכם להיפתר". לדבריה, "לא פותרים שאלות עקרוניות על גבם של אנשים, אם יש סיכוי שהדיון בעניינם יסתיים בקרוב. יש לשאוף לפיתרון מיטבי לאנשים לפני העקרונות". עם זאת, פנתה לנציגי המדינה ובתי הדין ואמרה: "אני מקווה שמישהו חושב גם על השאלה העקרונית, כי הבעיה היא מאוד חריפה ומאוד קשה".
היועץ המשפטי של בתי הדין הרבניים, הרב ד"ר שמעון יעקובי, שחוות דעתו לפיה ניתן לבטל גיורים, לא אומצה על ידי המדינה, הסביר את עמדתו בכך שגם בית המשפט העליון עצמו אינו מסתמך אוטומטית על פסיקות של הרכבים קודמים. לדבריו, "לא רק בהלכה, אלא גם בפן האזרחי אין פעולות בלתי הפיכות שאינן ניתנות לדיון מחודש". יעקובי הודיע כי שני המקרים של ביטול הגיורים כבר נידונים מחדש לפני הרכב מחודש, שקבע הרב הראשי שלמה עמאר, ולאחר שעידכן כי אחד מהם בשל לפסק דין והשני כמעט בשל, קיבלו העותרים את המלצת בית המשפט.
בא כוח העותרים - ד"ר אביעד הכהן, הסביר את דרישתו מלכתחילה לקיים דיון עקרוני בנושא הסמכות.
"יש עוד עשרות מקרים כאלה. לא ייתכן שכל פעם לא יבואו לבג"ץ. אני מבין את הניסיון של המשיבים להימלט מהשאלה העקרונית, אבל לא ייתכן שלא להכריע בה. מה שהם מציעים זו תרופת אקמול להתקף לב. מדובר בבעיה מערכתית".
העותרים דרשו לבטל את פסק הדין ולהורות ללשכות הרבנות המקומיות לרשום לנישואים כל מי שנרשם במערך הגיור הממלכתי ובמשרד הפנים ומחזיק בתעודה המאושרת על ידי הרבנות הראשית, ללא כל חקירה ודרישה. המדינה - בתשובה שניתנה בפברואר האחרון - קיבלה את עמדתם כי בשני המקרים הנידונים פסילת הגיורים "נפלו פגמים מהותיים" בפסיקת בית הדין, אך סירבה לדון עקרונית בסמכותו לבטל גיור.