השרים יכריעו: האם חוף פלמחים יחזור לציבור?
מצד אחד דו"ח מבקר המדינה שמצא ליקויים חמורים בשיווק הקרקע ליזמים; מצד שני היועץ המשפטי לממשלה שלא מצא פגמים מהותיים בהליך. בישיבת הממשלה יתבקשו השרים לאמץ את הצעת החלטה של השר גלעד ארדן הקוראת לבטל את הקמת כפר הנופש בחוף פלמחים, ולהשיב את השטח לידי הציבור
אחד ממאבקי הסביבה הבולטים של התקופה האחרונה מגיע לנקודת הכרעה: בישיבת הממשלה היום (א') יתבקשו השרים לאמץ הצעת החלטה של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הקוראת לבטל למעשה את פרויקט הקמת כפר הנופש בחוף פלמחים. אולם במידה ותחליט הממשלה לאמץ את ההצעה, צפויים יזמי כפר הנופש לדרוש פיצויים בגובה 400 מיליון שקלים.
הצעתו של השר ארדן גובשה בתיאום עם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. היא מנחה את מוסדות התכנון לבחון מחדש את הגדרת ייעוד הקרקע באזור חוף פלמחים - משטח שמיועד לנופש ותיירות (המאפשר הקמה של כפר נופש) לשטח ציבורי פתוח, שעליו אין אישור לבנות פרויקט מסחרי.
הצעתו של ארדן נשענת בעיקר על המסקנות של דו"ח מבקר המדינה בנושא הפרויקט בפלמחים. המבקר טען בדו"ח חריף שכתב כי הקרקע שווקה במחצית מהמחיר המומלץ, שמוסדות התיכנון הקלו על היזם ושכלל לא הוכח שצריך שם כפר נופש. עוד הוא טען שהליכי אישור התוכנית הואצו בכוונה פן ייכנס לתוקף חוק שהתגבש באותה עת בכנסת ויסכל את הבנייה כה קרוב לקו המים.
התוצאה, קבע המבקר, היא שהחוף נפגע ונגזל מהציבור. הוא פנה בעקבות הדו"ח ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיתן את חוות דעתו המשפטית בנושא, וישקול להורות על ביטול התוכנית.
עוד על התוכנית בחוף פלמחים:
- המשנה ליועץ המשפטי: "אין פגם בהחלטה לבנות בחוף פלמחים"
- השר ארדן: לבטל את תוכנית כפר הנופש בפלמחים
- מבקר המדינה: "לבחון מחדש הקמת כפר הנופש בחוף פלמחים"
- הבנייה בפלמחים - לאישור היועץ המשפטי לממשלה
- המפגינים בחוף פלמחים: המדינה בגדה באזרחים
אלא שבניגוד לפרשנותו של מבקר המדינה, חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה קבעה לאחרונה כי לא נמצאו פגמים היורדים לשורשו של עניין היכולים לגרום לביטול התוכנית. המשנה ליועץ, עו"ד שרית דנה כתבה בחוות דעת שחיברה כי בהחלטת הוועדה המחוזית בעניין ההשפעה על הסביבה לא נפלו פגמים ובטח שלא פגמים מהותיים. "שיווק הקרקע נעשה כדין במכרז פומבי וההצעה שנבחרה היא ההצעה הכספית הגבוהה ביותר", כתבה.
ולמרות זאת, במשרד המשפטים הדגישו כי גם אם עמדת היועץ היא שלא נפלו פגמים מהותיים בתוכנית, רשאית הממשלה להורות על בחינה מחודשת של התוכנית.
בתוך כך הודיעו היזמים כי אם תבחר הממשלה לבטל את התוכנית, ידרשו פיצויים גבוהים של מאות מיליוני שקלים.
בכל מקרה, במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי ההצעה של ארדן תזכה לתמיכה רחבה ותאושר על ידי השרים. "אישורה יהיה צעד היסטורי של העדפת טובת הציבור על פני טובת היזמים ובעלי ההון", אמר ארדן לאחרונה. "רק החלטת ממשלה תאפשר סוף טוב לסיפור העגום של חוף פלמחים. רצועת החוף של ישראל נועדה לשרת את הציבור הרחב ולא יתכן שרק בעלי ממון ייהנו ממשאב טבע ייחודי ומוגבל זה".
יזמי כפר הנופש, פיני מלכה ואופיר אשר, ביקשו להופיע בישיבת הממשלה כדי לשטוח את טענותיהם בפני השרים אך נדחו. הם אוחזים בחוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי וטוענים כי היא מוכיחה שאין ממש בטענות המבקר כאילו הקרקע שווקה להם בניגוד לחוק.
הם טוענים כי זכותה של המדינה להחליט שאין היא רוצה להקים במקום כפר נופש אך חבל שהיא עושה זאת אחרי שמכרה את הקרקע וחתמה עימם על חוזה, ולאחר שעברו "מסכת ייסורים" כדבריהם, והוצגו בציבור כמי שהפרו את החוק ונהגו בשחיתות. "פרויקט כפר הנופש פלמחים אושר ושווק כדת וכדין על פי יוזמה של המדינה לרווחת תושביה,יוזמה המאזנת בצורה מושלמת בין צורכי הפיתוח של המדינה ובין שמירה על ערכי טבע ונוף", אמרו.