אלוף פיקוד העורף: אין שקל למיגון מרכז ערים
יאיר גולן הזהיר מהזנחת השכונות הישנות במרכזי הערים המאוימות. הוא הסביר את תמיכתו בתוכנית שינוי חלוקת ערכות המגן, שנחשפה ב-ynet, לפיה האזרחים ישלמו 220 שקל על מסכות: "גם הממ"דים והמקלטים הם באחריות האזרח"
האזרחים ישלמו על ערכות מגן, המדינה תמגן שכונות ותיקות. כך הציע היום (א') אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, שסבור כי תוכנית חלוקת ערכות המגן נכשלה. אלוף פיקוד העורף, שנאם בכנס שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל-אביב, מעריך כי התוכנית תמשיך להיכשל בגלל הפער התקציבי שאינו מאפשר ייצור מסיכות לכלל אזרחי המדינה, ומציע לשפר את תשתית המיגון ב"מרכז הערים המאוימות".
"כיום ל-70 אחוז מהאוכלוסיה יש מיגון דרך ממ"דים בבתים משותפים וראוי לאמץ חשיבה קצת יותר רעננה למי שאין מיגון", אמר גולן. "ניתן לשפר את תשתיות המיגון דווקא במרכז הערים הוותיקות, אותן שכונות שנבנו לפני שנות ה-60, ויש לנו רעיונות יצירתיים. זה לא ייתן ממ"ד לכל אחד, אבל בהחלט ישפר את המיגון. נכון שהמדינה ורק המדינה תשא בתהליך הזה וראוי שתשקיע בזה סכום משמעותי, זה לא בלתי סביר ברמה הלאומית".
גולן מעריך אמנם כי התהליך "לא ייגמר בתוך שנה או או שנתיים, אבל זה חשוב בעיקר במרכזי הערים המאוימות. לא הועמד לזה עד היום שקל, ונכון להשקיע בזה". כדוגמא לכך, הוא ציין ניסוי שעורך פיקוד העורף לשיפור מיגון חדרי המדרגות בכמה בניינים באשקלון.
אלוף פיקוד העורף הסביר גם מדוע תוכנית חלוקת ערכות המגן צריכה לעבור שינויים דרסטיים. "שמתי לפני שולחיי המלצה לעבור לשיטה אחרת, שהאחריות תועבר מהמדינה לאזרח, כי להערכתי התוכנית תמשיך להיכשל", אמר גולן והתייחס לתוכנית שנחשפה ב-ynet, לפיה מרבית האזרחים ירכשו את המסכות מכספם, תמורת 220 שקל לערכה.
"זה לא כזה דבר מוזר", טען גולן. "אני מזכיר לכולנו שהאחריות על המיגון האחר - ממ"דים ומקלטים - היא באחריות האזרח, ולא המדינה. המדינה בוחרת במה לטפל, כמו בגבול הצפון וברצועת עזה, אבל כל השאר זה באחריות האזרח. אני חושב שצריך לשנות פה את השיטה, לשנות את כיוון ההסתכלות. העניין לא סוכם, אבל נכון להעלות רעיונות אחרים בתחום הזה, ובינתיים נמשיך בחלוקה כסדרה. גם היום אין למדינת ישראל תקציב להעניק 100 אחוז ערכות מגן. נמשיך לפחות בטווח הקרוב ברמת כשירות של בין 60 ל-70 אחוז, לא יותר מזה".
גולן התייחס בדבריו גם למצב שבו בעימות עתידי ייפגעו מבני מגורים באופן קשה ביותר, להבדיל מפגיעות קלות יחסית עד כה במהלך מלחמות עבר. "זה נושא כבד מאוד שנכון להיערך אליו מבעוד מועד. תהליך שיקום זה עניין שלא נתנו עליו מספיק את הדעת. אחרי מלחמה יש בתים הרוסים. במלחמות עבר זה היה בגלל רקטה 122 מ"מ והנזק היה יחסית קטן, קצת עבודת קבלן והעסק גמור. זה לא מה שיהיה במלחמה העתידית - יהיה הרס רחב היקף, בעיקר בגוש דן, וצריך להיערך לכך".
בנוגע לעבודת המטה לקביעת צפירה נוספת בהתרעה לאיום בלתי קונבצניולי, אמר גולן: "למי שיש רעיון יצירתי בעניין - אתם יודעים את הכתובת".