שתף קטע נבחר

 

דאגה בצה"ל מזינוק במספר התאבדויות חיילים

למרות המאמצים לצמצום התופעה במערך בריאות הנפש, מאז תחילת השנה התאבדו 19 חיילים לעומת 21 בכל השנה שעברה

דאגה בצה"ל מעליה בהיקף החיילים ששמו קץ לחייהם במהלך השירות: לאחר שבצה"ל גיבשו מספר תכניות לצמצום התופעה הרגישה, ואף הצליחו להוריד בשנים האחרונות את היקף החיילים שהתאבדו בשיעור של עשרות אחוזים, שוב מופיעים בטבלאות נתונים גבוהים.

 

בחצי הראשון של שנת 2010 התאבדו 19 חיילים (לרבות בשירות קבע) לעומת 21 בשנת 2009 כולה. בתחילת העשור דווחו בצה"ל יותר מ-30 חיילים ששמו קץ לחייהם במשך שנה שלמה ובשנת 2005 אף נרשמו 35 מקרים. הדבר הוביל את מערך בריאות הנפש להכין תכנית עבור המפקדים שיוכלו בעזרת סימנים שונים לזהות מצוקה של חייל ולהעניק לו סיוע וטיפול כנדרש.


מפקדים ילמדו לזהות סימני מצוקה (צילום ארכיון: ירון ברנר)

 

בין היתר, כחלק מהתכנית אף הוחלט לצמצם את שיעור חיילי המנהלה שיוצאים לביתם עם נשק אישי. הדאגה בצה"ל מתחדדת נוכח העובדה כי בשנים 2007-2009 חלה ירידה בהיקף המתאבדים, שעמד על 24 בשנה לכל היותר.

 

מרבית המקרים - בלי קשר לשירות הצבאי

גורמים צבאיים אמרו ל-ynet כי מבדיקות יסודיות שנעשו בעבר בתחום, מרבית אירועי ההתאבדות בצבא אינם נעוצים בשירות הצבאי. מתוך בדיקת רוב המקרים שכבר התרחשו השנה ותוחקרו עולים נתונים דומים. עם זאת, כל מקרה נבדק לגופו ואין בנתון הנוכחי כדי להעיד על האופן שבו תסתיים השנה. 

 

בצה"ל ציינו עם זאת כי ישנם כמה מקרים שבהם ברור שאנשי קבע ששמו קץ לחייהם עשו זאת ללא קשר לשירותם הצבאי.

בצה"ל גם בודקים, מעבר לנסיבות האירוע הטרגי, האם הייתה רשלנות בפעילות מפקדים שהובילה להתאבדויות. 

 

בשנת 2008 דווח ב-ynet כי שני מפקדים הורשעו לראשונה בעבירה פלילית בכך שלא מנעו התאבדותו של חייל ששידר אותות מצוקה נפשית. באותו מקרה הוחלט להעמיד לדין משמעתי קצין בריאות נפש (קב"ן) על כך שלא סייע לחייל במועד. "מדובר בנושא רגיש שמקבל תשומת לב מירבית", אמר אחד הגורמים, "מתקיימים בנושא זה לא מעט דיונים והתייעצויות שבוחנות כל מקרה ואת כל המעגלים מסביב כדי לבדוק מה קרה, למה ואיך. כך גם נמשיך לפעול בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
נתונים מדאיגים השנה. אילוסטרציה
צילום: תומריקו
מומלצים