שתף קטע נבחר
 

קריאה כוללת לרה"מ: עצור את הרפורמה בתכנון

ארגוני הקבלנים, המתכננים, המועצות האזוריות, שמאי המקרקעין ועמותות הסביבה, שבימים כתיקונם נמצאים משני עברי המתרס, התאחדו בקריאה משותפת לרה"מ להפריד בין הרישוי לתכנון, ולהעביר את נושא התכנון לדיון מחודש ומקיף

קואליציה של כוחות וארגונים, שבדרך כלל מייצגים אינטרסים שונים ואף מנוגדים, התאחדה אתמול (ד') במסיבת עיתונאים משותפת, על מנת לקרוא לראש הממשלה בנימין נתניהו לעצור את קידום חוק הרפורמה בתכנון ובבניה במתכונתו הנוכחית, להפריד את פרק התכנון מהרפורמה ולהעבירו לדיון מחודש ומקיף.

 

עוד על הרפורמה בתכנון:

 

במסיבת העיתונאים השתתפו התאחדות הקבלנים, לשכת שמאי מקרקעין, איגוד המתכננים, איגוד אדריכלי הנוף, מרכז המועצות האזוריות, והמטה לתכנון אחראי, שכולל 30 ארגוני סביבה, חברה ומנהל תקין. 

 

נציגי הארגונים מסכימים שיש צורך בשינוי המצב הקיים, אולם יש ביניהם סתירות באשר למצב הרצוי: בעוד שבארגון הקבלנים קוראים לפשט את הליכי התכנון והורדת חסמים מיותרים כדבריהם, בארגוני הסביבה חוששים ממצב זה ומהסרת הליכי בקרה נחוצים.

 

עם זאת, קיימת בין כל הגופים הסכמה כי אין לאשר את החוק במתכונתו הנוכחית. במסיבת העיתונאים הם קראו להמשיך ולקדם במסגרת הרפורמה את החקיקה בתחום הרישוי, אך להוציא ממנה את נושא התכנון ולהעביר אותו לדיון מחודש, בהשתתפות כל הגופים ובאופן שישקלל את כל זוויות הראייה.

 

הקבלנים: חשש מסרבול ההליכים

מנכ"ל התאחדות הקבלנים והבונים, יוסי גורדון, אמר במסיבת העיתונאים כי החשש העיקרי שלו הוא מסרבול הליכים. "פרק התכנון כפי שמוצע ברפורמה כיום, גרוע יותר מהמצב הקיים. יישומו יגרום לכאוס בענף והוא לא יאפשר את האצת הליכי התכנון והבנייה. עמדתנו היא שיש להחזיר את החוק לשולחן הדיונים", אמר. 

 

גורדון הציג מחקר של התאחדות הקבלנים, לפיו אישור תוכנית בנייה במוסדות התכנון נמשך כיום בממוצע בין 5 ל-7 שנים, ועלות הבירוקרטיה במקרה של תוכנית בניין עיר חדשה, מגיעה ל-6% ממחיר הדירה. כך למשל הוא הדגים, שעל דירה של 4 חדרים שמחירה כ-1.5 מיליון שקל, משלם הרוכש כ-90 אלף שקל עבור הליכי אישור התוכנית.

 

גורדון ציין בדבריו, כי למרות הצהרות הממשלה בדבר פישוט ההליכים - הרפורמה דווקא תביא לעיכובים גדולים יותר בוועדות התכנון ובסופו של דבר, רוכשי הדירות ישלמו מחירים גבוהים בהרבה. בין היתר, הרפורמה קובעת שבתוך 5 שנים יצרו תוכנית מתאר מחוזית לכל עיר ויסמיכו את הוועדות המקומיות לאשר תוכניות. בהתאחדות הקבלנים סבורים, כי יעדים אלה לא יוגשמו בתוך פרק הזמן שנקבע. 

 

יו"ר לשכת שמאי מקרקעין בישראל, ארז כהן, אמר כי בעיית הרישוי היא הבולמת גם את נסיונות הגדלת היצע הדירות במשק ולכן יש לטפל בבעייה באופן מיידי ובטווח הקצר. "כולם משוכנעים כי יש להפריד בין הרישוי לבין התכנון. ההטבות אותן מתיימר החוק להעניק לאזרח בתחום הרישוי, מתקזזות מול הפגיעות הגלומות בפרקי התכנון והקניין - תוצאה של חקיקת בזק במחשכים בלי שיתוף הגורמים המקצועיים הרלבנטיים, האמונים על יישומו".

 

כהן הוסיף כי יש "לעצור את מחול השדים. להפריד את פרק הרישוי הנחוץ והדחוף ואילו את פרקי התכנון והקניין להביא לדיונים מעמיקים על מנת לקבל תוצר ראוי ונכון. בנוסף, האצת נושא הרישוי עשויה להפחית עלויות ולהשפיע בכיוון הרצוי על הפחתת מחירי הדיור במדינה".

 

"הצעת הרפורמה התגבשה בחופזה ובמחשכים"

מהצד השני ניצבים ארגוני הסביבה והחברה, שחוששים יותר מכל מריכוז הכוח בידיים של הוועדות המקומיות בתוכניות מתאר מקומיות, לצד הענקת כוח לממשלה בקידום פרויקטים הקשורים בתשתיות - כל זאת ללא ביקורת ושיתוף הציבור.

 

בהקשר זה אמר גורדון, שבמסגרת הרפורמה, כל ערעור על תוכנית בוועדה המקומית יגיע לועדת משנה של הועדה המחוזית, כך שלמרות הצהרות הממשלה בדבר פישוט ההליכים - בסופו של דבר יוותרו שני דרגים של ועדות.

 

ניר פפאי, ראש אגף שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע, אמר: "ראש הממשלה טוען כי הרפורמה גובשה בתהליך מסודר שכלל היוועצות עם אנשי מקצוע מכל התחומים. העובדה שאנו עומדים כאן, קואליציה של ארגונים הנמצאים בדרך כלל משני צידי המתרס, נציגי התחומים המקצועיים וכל שכבות החברה האזרחית, מוכיחה כי הצעת הרפורמה התגבשה בחופזה ובמחשכים, תוך התעלמות מכל מה שאינו תואם את רצונות מגבשי הרפורמה".

 

פפאי הוסיף, כי "התכנסנו כאן היום עם אמירה ברורה - יש חלופה שראש הממשלה יכול לקדם מיידית: רפורמה מיידית ברישוי ולצידה - כניסה להליך מסודר ומקצועי שיוביל לרפורמה תכנונית, שתשמור על השטחים הפתוחים מפני קומבינציות הון-שלטון נוסח הולילנד, תעניק פתחון פה לציבור ותשמר את מגוון האינטרסים הציבוריים הרחב לטווח של דורות".

 

"לא בכדי נוצרה הקואליציה המיוחדת הקוראת להפרדה בין רישוי לתכנון", אמרה עו"ד נדיה מוגילבסקי מהאגודה לצדק חלוקתי. "התכנון משפיע על איכות חיינו, על המרחב בו אנו חיים ועל חלוקת המשאבים בחברה. ההחלטות התכנוניות הן ארוכות טווח ובלתי הפיכות ולכן קיימת הסכמה כה רחבה כי רפורמה בתכנון צריכה להיות אחראית, להיעשות לאחר בחינה מעמיקה ותוך שיתוף הציבור. בתחום הרישוי בחינה כזו כבר נעשתה במסגרת ועדת זיילר ובחינה דומה צריכה להיעשות גם בטרם מבצעים רפורמה בתכנון".

 

"נושא חשוב וחוצה מחנות"

מיקי ליפשיץ, מנהל תחום הסביבה במרכז המועצות האזוריות, אמר: "אנו רואים בהצעת החוק זילות של המרחב הכפרי ונציגיו. למרות שהחוק אמור להסדיר את התכנון והבניה בעשורים הבאים, אין בו הגדרות סטטוטוריות של מרחב זה והצורך להגן עליו. הצעת החוק מעלה מגוון בעיות באשר לנציגי המרחב הכפרי במוסדות התכנון והנושא לא נידון עמנו".

 

עו"ד ענת בירן, יו"ר פורום תכנון ובנייה בלשכת עורכי הדין, אמרה: "הרפורמה המוצעת אינה מבטיחה קיצור הליכי תכנון והיא פוגעת בזכויות התושבים, בזכות ההתנגדות ובזכות הערר. ניתן לעשות רפורמה אבל יש לאזן אותה עם זכויות הפרט. צמצום זכות ההתנגדות והערר היא פגיעה בזכויות אזרח וקניין. פיצול של הרישוי והתכנון יכול לאפשר לרפורמה לצאת לדרך ולספק הזדמנות להציג עמדות בפני כותבי הצעת החוק על מנת לשפרה".

 

יו"ר איגוד המתכננים בישראל, אד' עמוס ברנדייס, לא נכח אמנם במסיבת העיתונאים, אך העביר לשם את דבריו: "העובדה שיש כאן קואליציה מקיר לקיר מהירוקים והאדומים ובינהם אנשי המקצוע והמגזר המקומי, מוכיחה עד כמה הנושא חשוב וחוצה מחנות.

 

"אין ספק שאנו חייבים שינוי. מצב התכנון אינו טוב והשינוי הוא בנפשנו. אבל מחיר הטעות הינו עצום לנו ולדורות הבאים. לכן מתחייבים זהירות, שיקול דעת ושיח מקצועי וציבורי.

 

"אנו קוראים להפריד בין הרישוי לתכנון. הרישוי בשל לרפורמה לאחר שנעשתה בתחום זה עבודה רבת שנים של מנהל התכנון, ואילו בתחום התכנון עוד רבה העבודה ואנו נשמח להירתם ולסייע בגיבוש רפורמה ראויה בתחום התכנון".


פורסם לראשונה 07/07/2010 20:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נמרוד גליקמן
של מי הקרקע הזו?
צילום: נמרוד גליקמן
מומלצים