שתף קטע נבחר

 

לפני אישור סופי: חוק משאל העם עבר בוועדה

בלחץ נתניהו הממשלה דחתה דיון בחוק, המחייב משאל עם לנסיגה מרמת הגולן או בירושלים, אך לכנסת אין זמן. יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יריב לוין, הביא את הצעת החוק לוועדה - שאישרה אותו לקראת קריאה שנייה ושלישית. השלב הבא - במליאה

ועדת השרים עוד לא החליטה - ועדת הכנסת כבר קבעה: הצעת החוק הפרטית, המחייבת את הממשלה שלא לאשר הסכם לנסיגה משטחים שסופחו לישראל - ירושלים ורמת-הגולן - אלא באישור רוב של 61 ח"כים לפחות וגם משאל עם - אושרה הבוקר (יום ד') לקראת קריאה שנייה ושלישית בוועדת הכנסת. המשמעות: הצעת החוק תובא לכנסת לקריאה שנייה ושלישית.

 

מדובר בהשלמה ל"חוק שריון רמת הגולן" מ-1999, שלפיו כדי לסגת ממנה ולהעבירה לריבונות מדינה אחרת דרוש רוב של 61 חברי כנסת ואישור על כך מצד אזרחי ישראל, באמצעות רוב במשאל עם. 

 

הצעת החוק עברה תהפוכות ואושרה לקריאה ראשונה בכנסת הקודמת. ועדת הכנסת החלה עליה את דין הרציפות, המאפשרת

את השלמת החקיקה גם בכנסת הבאה. הבוקר העמיד יו"ר הוועדה, ח"כ יריב לוין מהליכוד, את החוק להצבעה בהליך מהיר ובהיעדרם של רוב חברי הוועדה.

 

בחוק תמכו לוין, זאב אלקין, כרמל שאמה (ליכוד), עתניאל שנלר (קדימה), אורי אורבך (הבית היהודי) אריה אלדד (האיחוד הלאומי) ואברהם מיכאלי (ש"ס). התנגדו: איתן כבל (עבודה) ושלמה מולא (קדימה). ח"כ חיים אורון (מרצ) נכח בדיון, אך כיוון שהוא לא חבר בוועדה, הוא לא השתתף בהצבעה. 

 

ועדת השרים לענייני חקיקה דנה ביום ראשון בחוק, אך שם הוחלט לדחות את הדיון בשלושה חודשים - גם לאור רצונו של ראש הממשלה להימנע ממבוכה מול הקהילה הבינלאומית. קבוצה של שרים, בראשם יצחק הרצוג, יעקב נאמן ודן מרידור - הביעו התנגדות נחרצת לאישור החוק בוועדה.

 

לוין אמר כי הוועדה ביקשה את תגובת הממשלה, אך זו לא התקבלה. "אני מסיק שהכל בסדר", הוא אמר. לאחר מכן הבהיר שוועדת השרים לחקיקה, שחזרה ודנה בהצעת החוק בעבר, ביקשה חמש פעמים ארכה נוספת לדיון חוזר. הוא דחה את הבקשה ואמר שנפתחה הדרך להצבעה, "שכן אם כוונת הממשלה לקדם את החוק ולא לנסות לקבור אותו בדרך כלשהי יש מקום להמתין, אחרת הגיע הזמן לעבור להצבעה". לוין דחה את הטענה שהדחייה שביקשו כמה שרים מלמדת על עמדת הממשלה.

 

העבודה התנגדה

כל ההסתייגויות הרבות שהוגשו להצעת החוק נדחו. סיעת קדימה נתנה חופש הצבעה לחבריה. נציגי העבודה הצביעו נגד הצעת החוק, לאחר שהמפלגה תמכה בחוק בגרסתו הקודמת, שהתייחסה רק לנסיגה מרמת-הגולן.

 

הגרסה הראשונית של הצעת החוק נוסחה עוד בתקופת ממשלת רבין, ובמשך הזמן היא עברה שינויים - עד שהתקבל הנוסח הנוכחי. לפי הצעת החוק, אם ההסכם הובא לאישור הכנסת, היו"ר יביא אותו לאישור המליאה לאחר שחלפו לפחות שבועיים עד ארבעה שבועות לכל היותר מיום הנחתו על שולחן הכנסת - או תקופה ארוכה יותר שעליה הודיעה הממשלה ליו"ר הכנסת.

 

לאחר ההצבעה אמר ח"כ חיים אורון ממרצ, שהחוק יוצר מצב ששום גורם מדיני רציני לא ייכנס עם ישראל למשא ומתן על שלום.

 לעומתו, אמר ח"כ כרמל שאמה מהליכוד שהחוק הוא בשורה טובה לרמת הגולן: "עד היום צה"ל הגן על הרמה מפני איום חיצוני, והחוק בא להגן עליה מפני איומים מבית".

 

ח"כ מולא תקף את הליכוד: "הליכוד כנראה לא סומך על ראש הממשלה ושיקול דעתו לשמור על רמת-הגולן, לכן העביר את החוק כדי לסנדל את ראש הממשלה ולקבור את המשא ומתן עם סוריה". ח"כ לוין אמר מנגד: "החוק שומר על אחדות העם ויחייב כל מנהיגות להגיע להסכם שיהיה מקובל על רוב העם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים בהר בנטל. ארכיון
צילום: AFP
לוין. לא המתין לשרים
צילום: ירון ברנר
מומלצים