שתף קטע נבחר

העיוורים בחיפה הקשיבו לדיון: המרכז על סף פירוק

בית המשפט מינה מפרק למרכז "מגדל אור" בקריית חיים, בניסיון להסדיר את התנהלות העמותה המפעילה אותו, שגירעונה תופח. נציגי משרד הרווחה ומנהל העמותה הטיחו האשמות זה בזה בדיון רווי רגשות

בית המשפט המחוזי בחיפה מינה אתמול (יום ב') מפרק זמני למרכז השיקום לעיוורים "מגדל אור" בקריית חיים. הנשיאה, השופטת בלהה גלאור שדנה בתיק, נענתה לבקשת המנהל המיוחד שמונה למרכז לפני ארבעה חודשים, ואפשרה להאריך את כהונתו בחודשיים נוספים - בניסיון לאתר פתרון של הרגע האחרון ולמנוע את סגירת המוסד. צו הליך הפירוק יחל ב-1 באוגוסט, בניסיון למצוא פתרון של הרגע האחרון.

 

הדיון באולם היה רווי רגשות. עוד טרם החל, הפגינו מול בית המשפט כ-100 עיוורים, חלקם הגיעו להקשיב לדיונים. המנהל המיוחד, עו"ד נמרוד טפר, ונציגי משרד הרווחה בראשות מנהל אגף השיקום, ד"ר שלומי אלישר, החליפו בדיון האשמות הדדיות באשר לנסיבות שהביאו להידרדרות המרכז עד לפירוק. טפר אף האשים כי במשרד "הפקירו" את המוסד לאחר העברת ניהולו לידיו, בפסיקת בית המשפט.


קרן אור ל"מגדל אור". הארכה של חודשיים (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

ב"מגדל אור" עוסקים כבר כ-50 שנה בהדרכה ובסיוע לעיוורים ולכבדי ראייה. העמותה מספקת שירותי אבחון, שיקום תעסוקתי, למידה והדרכה שיקומית וכן מפעילה מכון לשיקום הראייה ומפעל תעסוקתי מוגן. מדי שנה מטופלים במקום כ-3,500 עיוורים מכל רחבי הארץ.

 

בשנים האחרונות, לאחר שהשירות לעיוורים הופרט, הפך המרכז לספק חיצוני של משרד הרווחה. מאז הספיק לצבור גירעון המסתכם בסכום שבין 7 ל-9 מיליון שקלים, מצב שנוצר, על-פי האשמות גורמים במשרד, בשל ניהול כושל. עוד טוענים שם, כי תקציב המימון למרכז עומד על כ-12 מיליון שקלים בשנה, שחלק גדול ממנו משמש לתשלום משכורות גבוהות מדי לחלק מהעובדים והמנהלים.

 

לעומת זאת, טען מנכ"ל העמותה שהתעריפים שקבע המשרד אינם תואמים את העלויות. כמו כן, טען כי המצב שבו העובדים אינם מועסקים במשרד הרווחה הוא שגורם להוצאות הנלוות הגדולות, ובמיוחד החובה להבטיח את הזכויות הסוציאליות של העובדים, שנפלו כולן על כתפי העמותה.

 

במרס מינה בית המשפט את עו"ד טפר למנהל מיוחד של המרכז, והטיל עליו להגיש דו"ח שבו יפרט את ממצאיו. לדבריו, עלה מהנתונים כי תקציב המימון למוסד אינו תואם את הוצאותיו בפועל. במהלך שלושת החודשים שבהם פעל, גדל הגירעון השוטף בכרבע מיליון שקלים בחודש. עם זאת, העריך בדו"ח שהעביר לבית המשפט כי ההשקעה בשיקום המרכז, במקום בפירוקו, לא צפויה להיות גדולה במיוחד - וציין גם כי "פעילותה החשובה והחיונית של העמותה מצדיקה את שיקומה".

 

בדיון עצמו, טפר יצא נגד ההגדרה "ניהול כושל" שטבע משרד הרווחה, וטען כי למרות שאכן היו כשלים - יכולה המדינה לזקוף לזכותה את מירב האחריות למצב העגום.

 "כאשר הארגון הפסיק להיות גוף מתוקצב הפכה עלות יחסי העבודה שהמדינה ייצבה לעמותה גבוהה מההכנסות שהיא משלמת לה".

 

מנגד, האשים בדיון נציג משרד הרווחה כי העמותה התנהלה תוך חוסר שקיפות ושלא בתום לב, מה שהביא להצטברות הגירעון העצום. הוא אף ניסה להרגיע ואמר כי בכל מקרה, הכינו במשרד חלופות לעיוורים המטופלים ב"מגדל האור", וכן כי המפעל המוגן שפועל במסגרתו, שבו מועסקים 140 איש, לא ייפגע. בתום הדיון, מינתה השופטת גלאור את כונס הנכסים למפרק הזמני של העמותה, ואישרה לטפר להמשיך בעבודתו עד לדיון הבא בפירוק, שייערך בעוד כחודשיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחפשים קרן אור בבית המשפט. הדיון בחיפה
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים