התובע, השר והפמיניסטית: אלה חוקרי המשט
אחד תבע במשפט רצח ראש ממשלה, שני הביא לדין את נשיא ליבריה וייצג את כדורגלני בריטניה, השלישית רוצה שוויון לנשים. חוקרי האו"ם שיגיעו ארצה בחודש הבא לא יתקבלו בזרועות פתוחות, אבל זה בדיוק מה שקרה לאחד אחר, גולדסטון, שמהנזק שעשה לנו בירושלים עדיין מנסים להתאושש. וכמו ועדת טירקל - גם חברי הוועדה הזו בני 70 פלוס
מועצת זכויות האדם היא גוף חסר שיניים שנשלט בידי מדינות עולם שלישי המקדמות סדר יום אנטי-ישראלי בוטה, אבל הודעתה אתמול (יום ו') על מינוי צוות בדיקה לאירועי המשט הקטלני לעזה עלולה לסבך את ישראל בין שתשתף פעולה עם החקירה ובין שלאו. רק כדי להבין את הנזק האפשרי, מדובר באותה המועצה שנתנה את המנדט לריצ'רד גולדסטון לחקור את אירועי "עופרת יצוקה", ולפרסם דו"ח שבירושלים אמנם דחו בשאט נפש, אך סיבך את ישראל מבחינה מדינית.
בהודעתה הרשמית אמש בישרה מועצת זכויות האדם כי העומד בראשה, שגריר תאילנד באו"ם סיהסק פהואנגקטקאו,
מינה שלושה מומחים "לחקור הפרות של החוק הבינלאומי, כולל חוקים הומניטריים, כתוצאה מהמתקפה הישראלית על המשט שהעביר סיוע הומניטרי" ב-31 במאי. לפי ההודעה הרשמית, המועצה מקווה שהחקירה - שאיתה נקראו כל הצדדים לשתף פעולה - תתרום לשלום באזור ול"עשיית צדק עם הקורבנות".
הקמת הצוות נעשתה בהתאם להחלטת מועצת זכויות האדם ב-2 ביוני, אז גינתה את "אובדן החיים של חפים מפשע" שאירע במהלך פעולת צה"ל. בהודעה על הרכב הצוות נכתב כי כעת המומחים יגדירו את דרך פעולתם וייצרו קשר עם כל הגורמים הרלוונטים. הם יבקרו באוגוסט בישראל, טורקיה ורצועת עזה כדי לגבות עדויות, ובמושב ה-15 של מועצת זכויות האדם, שיחל ב-12 בספטמבר, ידווחו על ממצאיהם.
יהלומי דמים, כוכבי כדורגל
הצוות שמינתה מועצת זכויות האדם כולל שני משפטנים מוערכים עם ניסיון מוכח בתחום זכויות האדם, ועוד פעילה בולטת למען זכויות הנשים. זקן חברי הצוות, קארל האדסון-פיליפס (בן 77) מטרינידד וטובגו, כיהן כשופט בית הדין הפלילי הבינלאומי בין השניים 2003 ל-2007. הוא למד משפטים במכללת סלווין של אוניברסיטת קיימברידג', ושימש כתובע הכללי וכשר המשפטים של ארצו בין 1969 ל-1973. במרוצת השנים היה מעורב בתיקים עתירי משמעות במדינות האיים הקריביים, הן כתובע והן כסנגור, והיה התובע הראשי במשפט רצח ראש ממשלת גרנדה. בשנים האחרונות, אחרי שפרש מבית הדין הפלילי הבינלאומי, חזר לשורות המגזר הפרטי.
סר דזמונד דה-סילבה (71) מבריטניה הוא משפטן בולט בממלכה, שנולד למשפחה של עורכי דין. בשנת 2005 מונה לתובע הכללי של בית הדין של האו"ם פשעי מלחמה בסיירה לאון, ונשא בדרגה של תת-מזכ"ל האו"ם. הוא נחשב לבעל ניסיון רב בתחום זכויות האדם. בין השאר הוא קידם את מעצרו של נשיא ליבריה לשעבר, צ'רלס טיילור, שסחר ב"יהלומי
דמים" ועומד בימים אלה לדין בהאג. העיתון הבריטי "טיימס" הכתיר את דה-סילבה לגיבור, משום שהציל רבים מהוצאה להורג במדינות שעדיין מקיימות את עונש המוות.
דה-סילבה מנוסה מאוד גם בתחומי משפט אחרים כגון טרור, פשיעה עסקית, משפטי ריגול וספורט. עם לקוחותיו בעבר נמנו כוכבי כדורגל בריטים כמו המאמנים הארי רדנאפ ורון אטקינסון והשחקנים ג'ון טרי ולי בויר. בשנת 1987 הוא נשא לאישה נסיכה יוגוסלבית, קטרינה קרדג'ורג'ביץ'.
מארי שנתי דאיריאם (71) ממלזיה היא פעילה בולטת למען זכויות אדם ובעיקר זכויות הנשים. במשך שנים היא ממלאת תפקידים שונים הקשורים בקידום זכויותיהן של בנות מינה, במסגרת פורומים בינלאומיים ואסיאתיים. בין השנים 2005 ל-2008 היא כיהנה כחברת הוועדה למיגור האפליה נגד נשים, ומאז שנת 2007 היא פועלת במסגרת כוח המשימה לשוויון בין-מגדרי של תוכנית הפיתוח של האו"ם. היא למדה בבריטניה ובהודו.
זימבבווה זכאית, ישראל אשמה
מועצת זכויות האדם של האו"ם הוקמה בשנת 2006, ומאז הייתה לגוף ניגוח נגד ישראל. מיום הקמתה עד ספטמבר אשתקד, למשל, קיימה המועצה חמש ישיבות דחופות בעניין ישראל, בעוד שרק ארבע ישיבות כאלה כונסו כדי לדון במשברים במדינות אחרות המוכרות כמפרות זכויות-אדם סדרתיות כמו מיאנמר, סודן, סרי-לנקה וקונגו.
המועצה נשלטת על-ידי מדינות אפריקניות ואסיאתיות, ובעבר חסמה ביקורת נגד מדינות סוררות כמו זימבבווה, בעוד שאישרה שלל החלטות המותחות ביקורת קשה על יחס ישראל לפלסטינים. ארה"ב הביעה בתקופת ממשלו של ג'ורג' בוש הבן סלידה מהגוף, אך עם בחירתו של ברק אובמה לנשיא החליטה וושינגטון להפוך לחברה בה, כדי לחזק את הקשרים עם האו"ם.
אבל מי שמזלזל בפועלה של המועצה ראוי שיזכור, כי היא זו שהולידה את ועדת גולדסטון, שבדו"ח שניסחה הואשמו ישראל וחמאס בביצוע פשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בעזה. כבר בינואר 2009, עם שוך הקרבות, הורתה המועצה על פתיחת חקירה, וחודשיים אחר-כך מונה לנהל אותה גולדסטון, שופט דרום-אפריקני שטיפל בין היתר במשפטים שעסקו ביוגוסלביה לשעבר וברצח העם ברואנדה.
ימי גולדסטון: ישראל התעלמה - ואז הגיבה
שעה קלה אחרי ההכרזה על הרכב הצוות הבינלאומי אתמול, כבר גינתה ישראל את הצעד, והגדירה אותו "החלטה מיותרת, המהווה ביטוי לאובססיה התמוהה של המועצה לזכויות אדם ביחס לישראל". אלא שדי במבט שנה אחת לאחור כדי להיזכר שהתנערות ירושלים והדה-לגיטימציה מצדה לחקירה הבינלאומית נפלו בעולם על אוזניים ערלות.
כמה מדינות, בראשות ארצות הברית, עמדו אמנם על רגליהן האחוריות כדי למנוע דיונים בדו"ח בגופיו השונים של האו"ם, בטענה שלדבר יהיו השלכות שליליות על המאבק העולמי בטרור, אולם בלחץ מדינות ערב הוא אומץ על-ידי
העצרת הכללית והועבר לדיון במועצת הביטחון. גם הפרלמנט האירופי אימץ את הדו"ח, וקרא לחקור את פשעי המלחמה לכאורה שביצעה ישראל.
למרות התנגדותה הנחרצת לוועדת גולדסטון נאלצה בסופו של דבר ישראל, חודשים אחרי פרסום הדו"ח, להעביר את התייחסות נרחבת לממצאים בו. רק השבוע העביר משרד החוץ עדכון לתגובה הישראלית הראשונה, שבו נכתב בין השאר כי בעתיד יגביל צה"ל את השימוש בזרחן לבן. האם גם הוועדה החדשה תגרור אותה לעימות ומלחמת גירסאות? ימים יגידו.