וינשטיין למשטרה: השתלחתם בלי ביסוס עובדתי
בעקבות הביקורת שהטיחה המשטרה בבתי המשפט בעקבות הכפלת עונשו של השוטר שחר מזרחי, אומר היועץ המשפטי לממשלה במכתב תשובה לארגון עדאלה: "חובה על הכל לקבל ולכבד את ההכרעה המשפטית, ולהימנע מהשתלחויות"
הביקורת שהטיחה צמרת המשטרה בבית המשפט בעקבות החלטת בית המשפט העליון להכפיל את עונשו של שחר מזרחי , שהרג פורץ, לא נותרה ללא מענה. במכתב תשובה שנשלח היום (ה') מלשכת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לארגון עדאלה, נאמר כי "חלק מההתבטאויות והפרסומים השונים בעקבות פסק דינו של בית המשפט העליון בעניין, חרגו מביקורת ראויה ולגיטימית, ואף היו מנותקות מעובדות וממצאים שנקבעו בפסק הדין, כשביחס לחלקם אף לא היתה מחלוקת".
עוזרו של היועץ, רז ניזרי, הבהיר במכתב כי ההתבטאויות הקשות אינן סוגייה שולית. "המדובר באדם
שאין חולק כי היה שוטר מצטיין ומוערך, ועשה את אשר עשה מתוך דבקות במשימה ונחישות למלא את תפקידו היטב; שוטר שביקש לתרום לביטחון המדינה במסגרות שונות, והוכר כאדם ערכי ומצטיין. על עובדות אלו לקבל את משקלן הראוי בשעה שנגזר עונשו של אדם, ובית המשפט אף ציין זאת. ואולם, משנקבעה הרשעתו של השוטר בשתי ערכאות אשר בחנו את הנושא ביסודיות, חובה על הכל לקבל ולכבד את ההכרעה המשפטית, ולהימנע מהשתלחויות שלעיתים הן נעדרות ביסוס עובדתי".
דובר המשטרה, ניצב משנה רפי יפה, מסר בתגובה: "ההתבטאויות הרשמיות של משטרת ישראל בסוגיה היו חדות וברורות, ועיקרן כי המשטרה מקבלת, מכבדת, תלמד ותיישם את גזר הדין. המדיניות של המשטרה בכלל, ובמקרה דנן בפרט, היא שאין למתוח ביקורת על החלטות בתי המשפט והן נשמרות בקפדנות".
בית המשפט העליון הכפיל החודש ל-30 חודשי מאסר את עונשו של מזרחי, שירה למוות בפורץ רכב. במשטרה מתחו ביקורת חריפה על ההחלטה, והשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' הגיש בקשת חנינה, יחד עם אמו של השוטר.
"גם כשיש מחלוקת, חובה לכבד הכרעות"
נזרי הבהיר במכתב כי "החובה לכבד את פסק הדין מוטלת ביתר שאת על גורמי אכיפת החוק, וזאת דווקא במקרים מעוררי מחלוקת כאשר יש הסבורים כי התוצאה שגויה וגורמת עוול, שכן מה יתרון לקבל ולכבד פסק-דין שבתוצאתו אתה תומך". הוא ציין כי גם כשישנם חילוקי דעות לגבי הכרעות בית המשפט, "תמיד יש לראותן כקובעות, שאלמלא כן נגיע חלילה למצב של 'איש הישר בעיניו יעשה' ו'איש את רעהו חיים בלעו'".
עוזרו של היועץ המשפטי הבהיר בפתח המכתב כי אין מקום להורות על שינוי או ריענון הוראות הפתיחה באש והחובה לפעול לפיהן בקרב אנשי המשטרה, בעקבות פסק הדין בענין השוטר מזרחי. "כפי שהובהר - הן על-ידי בית המשפט המחוזי והן על-ידי בית המשפט העליון - מזרחי פעל בניגוד להוראות הפתיחה באש, שנועדו למצבים
מן הסוג אליו הוא נקלע, ובשל כך הורשע בדין".
נזרי הוסיף כי "הוראות הפתיחה באש של המשטרה נבחנות, לפי הצורך, גם על ידי הגורמים המשפטיים הרלבנטיים במשטרה ובמשרדנו, ולא נראה כי יש בממצאים שנקבעו בפסק הדין – ולפיהם פעל מזרחי, כאמור, בניגוד להוראות - כדי להביא לשינויין. באשר לצורך בריענון ובהטמעת ההוראות - חזקה על גורמי המשטרה הרלבנטיים כי הם פועלים בענין זה כל העת כפי הנדרש".
בנוגע לבקשת החנינה, נאמר במכתב התשובה: "כמקובל בבקשות מעין אלה, במסגרת תהליך גיבוש המלצת מחלקת החנינות בנוגע לבקשת החנינה בפני שר המשפטים, מתבקשת גם עמדת התביעה ביחס לבקשה, ובבא העת תוצג עמדתנו בענין זה כנדרש".