רדיו רמאללה: נשים פלסטיניות משדרות מהפכה
חזון המדינה הפלסטינית קורם עור וגידים, גם בזכות נוכחות נשית גוברת בכל התחומים. חמישית מכלל שרי ממשלתו של פיאד הן שרות, על המחוז החשוב בגדה מפקדת אשה - וגם קולות הרדיו הנשי הראשון באזור בוקעים מרמאללה. כעת הן מצפות לראות מה יקרה כשגברים יתחילו להרגיש שהן נדחקים
מדינה בדרך - סדרת כתבות ב-ynet
הנוכחות הנשית במוסדות השלטון הפלסטיניים הפכה משמעותית ביותר, וכעת - למרות כל הקשיים - הן מסמנות את דרכן לפסגה גם בתחומים האזרחיים השונים, אך גם בשורות מנגנוני הביטחון.
תחנת הרדיו "ניסאא-FM" משדרת מרמאללה שש שעות מדי יום תוכניות המוקדשות כולן לנשים הפלסטיניות, שאחוז נכבד מהן מיקמו אותה על הסקאלה.
כ-20 אנשי צוות בלבד מפעילים את תחנת הרדיו, רובם כמובן נשים, שמנסות דרך קולן להשפיע על סדר היום הפלסטיני, בעיקר בכל הקשור למעמד האשה בשטחי הרשות. לרוב, מקדישים שם תשומת לב מיוחדת לסיפורי הצלחה נשיים, ומן הצד השני גם לאפליה שעדיין ניכרת בתחומים רבים בחייהן.
"אנחנו רוצות שהנשים יכירו אחת את השנייה", הסבירה ניסרין עווד, מגישת התוכנית "קפה הפוך" בתחנה, באחד המעברים בין שיר שהשמיעה למאזינותיה לבין שיחה עם אחת מהן.
מדובר אמנם בתחנה קטנה, אך שאיפותיה לשדר לאורך כל שעות היממה הצליחו לאיים במעט על הסדר החברתי הקיים בחברה הפלסטינית. אותה עוצמה נשית שמקרינים גלי הרדיו תהיה אולי יריית הפתיחה במה שמסתמן כרדיו הנשי הראשון ברשות, ואולי במזרח התיכון כולו.
לא עוד "רצח על כבוד המשפחה"
אחד המקומות המובהקים להתהוות המהפכה הפלסטינית הנשית היא הזירה המשפטית שם. רק לאחרונה ובעקבות שנים שבהן זעקו ארגוני הנשים וזכויות האדם על מימדי תופעת ה"רצח על רקע כבוד המשפחה", הוחלט ברשות להעלים את המושג מסדר היום הפלסטיני.
החוק הפלילי ברשות, שייחס לאורך השנים נסיבות מקלות למעשי רצח מסוג זה והמתיק את עונשם של אלו שהיו אחראים להם, השתנה בהחלטת הממשלה הפלסטינית שקבעה כי מעתה הוא יוכר כרצח רגיל.
ניסרין עווד. הקשר הרדיופוני של הנשים ברשות (צילום: עסאם רימאווי)
עד לאחרונה, נהוג היה שלא להעמיד לדין כלל גברים שרצחו את נשותיהם. במקרים שבהם הוחלט להחמיר, בילה הבעל הרוצח לכל היותר כמה חודשים מאחורי סורג ובריח. לעומתו, אשה שרצחה את בעלה בנסיבות דומות הייתה מטופלת בכל חומרת הדין, ולעתים אף הייתה צפויה לגזר דין מוות.
אותו תיקון מהפכני מסמל שינוי עמוק שמתחולל ברשות הפלסטינית בשנתיים האחרונות, ומהווה אולי סנונית ראשונה לתחילת תור זהב שם בכל הקשור למעמד האשה וזכויותיה.
המגמה חיובית, אבל הדרך עדיין ארוכה
מי שמיהרה לברך על המהלך ומהווה הצלחה נשית-פלסטינית בפני עצמה היא חולוד דעייבס, שרת התיירות ברשות. "זוהי תוצאה של מגמה, יד מכוונת של מדיניות ברורה של ההנהגה והממשלה. אין ספק שמדובר באמירה חשובה בכל הקשור לאשה הפלסטינית ולמאבק באלימות כלפי נשים", הסבירה.
"אנו עדים לתהליך של יציאה מהמוסכמות. הוא לא תמיד נטול סממנים של התנגדות מצד הגברים, אבל הציבור בהחלט מתחיל לקבל את הנוכחות שלנו", קבעה דעייבס. עם זאת, היא ציינה כי "ברור לי שככל שנתקדם כך יגבר הנלחץ מצד הגברים שירגישו שהם נדחקים מעט, אך התגובות בסך הכל חיוביות. המאמץ שלנו יימשך, ולא יעצור פה".
בעיני דעייבס, "מה שקורה כעת הוא מסר ברור מהממשלה ומההנהגה לחברה הפלסטינית שהאשה היא שותפה, ויכולה להיות גם מלאה, בכל תהליך קבלת ההחלטות. הגיע הזמן שנשים יקבלו את המגיע להן ויימלאו תפקידים, כל עוד הן אכן ראויות לכך".
אבל ההשתלבות השלטונית אינה סוף פסוק במאבק הנשי הפלסטיני, לפחות לא כפי שדעייבס רואה אותו. "אנו שואפות להגביר את ההשתתפות של הנשים בשוק העבודה ולהביא לשילובן גם בעסקים ובעניינים אחרים. נשים חייבות להיות מעורבות ולהשפיע יותר".
מעטות אך בולטות
למרות אותה התקדמות, משמעותית ככל שתהיה, אופיה של החברה הפלסטינית נותר שמרני מאוד בעיקרו. על-פי הנתונים, רק 14 אחוזים מהנשים יוצאות לעבודה, אך הן בולטות בתקופה האחרונה במשרות רבות דרג שלהן השפעה רבה.
מתוך 24 השרים בממשלה הפלסטינית, חמש הן נשים. שתי נשים אף עומדות בראשות עיריות שונות ברחבי הגדה, אחת מהן מנהלת את העיר החשובה ביותר בתחומי הרשות, רמאללה.
ד"ר לילה ר'נאם. שולטת בשטח ביד רמה
מעליה בהיררכיה נמצאת גם כן אשה. ד"ר לילה ר'נאם היא מושלת אזור רמאללה, מרכז העצבים הפוליטי והביטחוני של הרשות הפלסטינית.
בעבר שימשה קצינה בכירה במודיעין הכללי הפלסטיני, והיא גם מקפידה לעטות כיסוי ראש.
במסגרת תפקידה, נחשבת רנ'אם לנציגתו הראשונה של ה"ראיס" במחוז והיא מנהלת ישיבות בהשתתפות מפקדי המנגנונים והזרועות השלטוניות האחרות, שכולם כפופים לה על-פי חוק.
הנוכחות הכללית בצמרת הרשות לא מסתיימת כאן, ובין היתר מפקדת קצינה על אחת מתחנות המשטרה הפלסטיניות, וגם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של הרשות מנוהלת בידי אשה.
Read this article in English