בן אליעזר צעק: "מדינת יהודים לא מגרשת ילדים"
הישיבה שבה התקבלו הקריטריונים לגירוש 400 ילדי עובדים זרים - והשארת 800 מהם - הייתה סוערת. שר התמ"ת זעם על חבריו לעבודה, שלא התנגדו: "זה לא הזמן המתאים שיראו את מדינת ישראל מגרשת מתוכה ילדים". ברוורמן: פופוליזם זול
השר בן-אליעזר נגד עמדת חברי מפלגתו - שלא התנגדו להצעה בעניין העובדים הזרים: מאות מבין ילדי העובדים הזרים יגורשו, קבעה הממשלה, לא לפני ישיבה סוערת. בין השרים שלא התנגדו להחלטה - שקבעה קריטריונים להישארות בארץ - היו גם שניים ממפלגת העבודה: יצחק הרצוג ואבישי ברוורמן. חברם לסיעה, השר בנימין בן-אליעזר, הרים את קולו וצעק בישיבה: "זו לא מדינת היהודים שאני מכיר, שמגרשת מתוכה ילדים".
שר התמ"ת הוסיף כי "זה לא הזמן המתאים שיראו את מדינת ישראל מגרשת מתוכה 400 ילדים. יש לקבוע כללים ברורים - מעתה והלאה". בן אליעזר שכנע את השר שלום שמחון להתנגד, וכן שוחח עם בוז'י הרצוג, וניסה לשכנע גם אותו - ללא הצלחה. הרצוג נמנע.
מחלוקת בקרב שרי הליכוד. 6 תמכו, 4 התנגדו, 3 נמנעו
שרי הממשלה אימצו את החלטת הוועדה הבין משרדית בעניין, שקבעה קריטריונים שלפיהם כ-400 ילדי זרים יגורשו, ואילו 800 יישארו. ההצבעה היתה על הצעת הפשרה של גירוש חלקי,
וחלק מהמתנגדים, בהם שרי ש"ס, תמכו בגירוש מלא - ולכן הצביעו נגד ההצעה.
השר ברוורמן, שהצביע בעד, אמר ש"כל אותם שרים שהצביעו נגד או נמנעו ולא מסיבות אידיאולוגיות עשו זאת מתוך פופוליזם זול ומחוסר הבנת הדילמה". הוא הוסיף כי "הדבר הקל היה להתחבא אחר הקבוצה שהצביעה מתכתחילה בעד ההחלטה בידיעה שהצבעתך לא תשנה דבר. חלק בלתי נפרד ממנהיגות הוא לקבל החלטות קשות, וזו אכן הייתה אחת מהן".
לדבריו, "כל מי שמכיר את הנושא יודע שמדובר בהצלחה גדולה של מאבק חברתי אותו הובלתי בשנה האחרונה. היה עלינו להכריע היום בשאלה קשה וכואבת - היכן לשים את הקו. ההחלטה שהתקבלה היום, שלא להשאיר את הילדים הקטנים שטרם נטמעו במערכת החינוך, הייתה קשה אך הגיונית, ואסור היה שבגינה ייכשל המאבק כולו".
הרצוג נמנע, הש"סניקים התנגדו
הרצוג, שדיבר בחריפות נגד גירוש, הסביר את הפער בין הצהרותיו לבין הצבעתו ואמר: "החלטתי לא להתנגד כדי לא לתת לש"ס את התענוג להפיל את המסקנות של הוועדה הבינמשרדית, ובכך לפגוע במאות ילדים".
פרט לבן אליעזר, גם ח"כ דניאל בן סימון יצא נגד חבריו לסיעה: "אני מצטער על דרך הצבעת השרים הרצוג וברוורמן. כמי שחותרים להנהיג את מפלגת העבודה, הם נכשלו במבחן המוסרי הראשון שלהם. הפגיעה ב-400 ילדי העובדים הזרים, מטילה כתם על ההישג הגדול בהענק מעמד חוקי ליתר חבריהם".
בהצבעה היום נרשמה מיני-דרמה.
נתניהו העלה תחילה הצעת החלטה לאפשר לשר הפנים אלי ישי להביא חריגים לוועדת חריגים ולהתייעץ עם חבריה. ההצעה לא עברה, לאחר שש"ס וישראל ביתנו התנגדו מצד אחד, והשרים גדעון סער, בן-אליעזר ושמחון התנגדו מהצד השני.
בעקבות הכישלון בהצבעה, יצא ראש הממשלה להתייעצות עם השרים יובל שטייניץ, ישי ואביגדור ליברמן, ועם מזכיר הממשלה. לאחר שיחה קצרה בת שתי דקות, הם חזרו למליאת הממשלה עם הצעת פשרה - שר הפנים יוועץ עם הועדה הבינמשרדית במקרים גבוליים. השר שלום היה זה ששכנע את ליברמן לתמוך בהחלטה, ובהצבעה זו אכן הושג הרוב הדרוש.