סקירת מט"ח: פישר מתכונן למאבק בספקולנטים
האם נגיד בנק ישראל חושש מלסיים כמו עמיתו מארה"ב, אלן גרינספאן, ששחרר חבל לבנקים וסופו שנמצא אשם עיקרי בפריצת משבר הנדל"ן? סביר להניח שחשש זה עומד מאחורי החלטתו להעלות ריבית ולהיאבק בבועת הנדל"ן. עכשיו נראה אותו מתמודד עם ההשלכות על שוק המט"ח
שוק הנדל"ן הישראלי (הבועתי או לא), מדיר שינה מעיניו של הנגיד. זאת למרות כי האינפלציה במשק הישראלי אינה מרימה ראשה לפחות בינתיים. האם סטנלי פישר חושש מתסמונת נגיד הפד' לשעבר, אלן גרינספאן? ייתכן כי התשובה לשאלה זו חיובית.
נגיד הפד' בארה"ב לשעבר, מר אלן גרינספאן, "סובל" מפלאשבקים בכל פעם שמוזכר משבר האשראי שפרץ לעולם בסוף שנת 2007. רבים הכלכלנים אשר "מאשימים" את מדיניותו המוניטארית המרחיבה וארוכת הזמן של האחרון, בעוד ששוק הנדל"ן התנפח למימדים אדירים - לקראת הקריסה הגדולה.
האם מר סטנלי פישר "חושש" כי בכהונתו ההולכת ונגמרת בשנתיים הקרובות ידבק בו הרבב? הצמיחה העולמית איננה מתקדמת כצפוי, כלכלת ישראל האטה במקצת ברבעון השני של שנת 2010 והשקל עדיין חזק ומאט את קצב הייצוא מישראל. נקודות אלו אינן מאלצות את נגיד בנק ישראל לנקוט פעולה ולהעלות את הריבית במשק הישראלי. אך ההתחממות בשוק הנדל"ן הישראלי מאלצת גם מאלצת.
סטנלי פישר נוקט עמדה בחזית זאת ועושה הרושם כי העלייה האחרונה בריבית הינה ככולה על מנת לצנן שוק זה. ברור עם זאת, כי לצד העלאת הריבית תבוא התגובה גם בשוק המט"ח. בנק ישראל ימשיך לרכוש דולרים וכמו כן, הלחצים הספקולטיביים יתחדשו. מעניין יהיה לראות כיצד בנק ישראל יתמודד עם החזית הספקולטיבית המתחדשת. דבר אחד בטוח הוא, כי בנק ישראל לא יותיר את החזית הספקולטיבית ללא מענה וניכר כי המלחמה מתרגשת לה בפתח שבוע המסחר הנוכחי.
השער היציג להיום (ג') נקבע ברמה 3.753, שער המשקף ירידה של 0.425% ביחס לשער היציג מאתמול. בשעות המסחר המאוחרות נסחר הצמד אירו/דולר סביב רמה של 1.325 דולר לאירו. הביצועים של הכלכלה הגרמנית גררו עליה בסנטימנט הכלכלי בגוש כולו אך יחד עם זאת, מלבד גרמניה, כלכלת אירופה עדיין חלשה וחבולה וקשה לראות כיצד גרמניה לבדה תסחב על גבה את הגוש כולו.
לראייה, רמת האבטלה במרחב גוש האירו נותרה ללא שינוי וברמה של 10%, למרות מגמה הפוכה בגרמניה. בין כך ובין כך, קיים גם הסנטימנט המסחרי והמתקפות הספקולטיביות שהם לחם חוקו של שוק המט"ח. הסנטימנט החיובי שהחל באירו הינו במרביתו ספקולטיבי, אך גם ממתקפות אלו לא ניתן להתעלם. הרי אחרי הכול קבלת ההחלטות חייבת לכלול בתוכה גם את אשר אינו מוכח ריאלית. בהתאם לכך, ניכר כי מהלך זה של התחזקות האירו מול הדולר לרמה של 1.325, אינו בר קיימא.