מקורבי נתניהו על סערת גלנט: שברק יטפל בזה
"למערכת הביטחון יש אבא, והוא שר הביטחון", אמרו מקורבי ראש הממשלה, נוכח הסערה הצבאית-פוליטית. השרים הקפידו על שתיקה, וכך גם הרמטכ"ל, למרות שהוא מעוניין בבדיקה. אם תיפתח חקירה - הדבר יעשה בהוראת ראש הממשלה או שר הביטחון. גלנט אמר לחבריו: "לטפל בפן הפלילי"
מקורביו של ראש הממשלה מגלגלים את סערת גלנט למגרשו של שר הביטחון. גורמים המקורבים לבנימין נתניהו, אמרו אמש (שבת) כי טרם הוברר האם יתייחס בישיבת הממשלה לפרשת "המסמך האסטרטגי" לקידומו של האלוף יואב גלנט ללשכת הרמטכ"ל.
מקורבי ראש הממשלה אמרו ל-ynet כי "למערכת הביטחון יש אבא, והוא שר הביטחון". היום, כך הבטיח אייל ארד, תוגש תלונה למשטרה על זיוף המסמך ושרבוב שמו של המשרד לייעוץ אסטרטגי לתהליך מינוי הרמטכ"ל. ארד אמר ל-ynet כי הוא ושותפו ליאור חורב יהיו מוכנים להיבדק ראשונים בפוליגרף, בנוגע למסמך.
היה או לא היה מסמך? סערת גלנט - כותרות אחרונות:
- בצל סערת גלנט: ברק יראיין את המועמד בני גנץ
- פנייה ליועמ"ש: לחקור 'נייר האסטרטגיה' של גלנט
- אלופים במיל' על סערת גלנט: מביש, גועל נפש
- אלופים במיל' על סערת גלנט: מביש, גועל נפש
במהלך סוף השבוע, שרי הממשלה מילאו פיהם מים נוכח הפרשה החדשה. לא מן הנמנע כי הנושא יעלה בפגישה האישית הקרובה בין נתניהו וברק, אחרי ישיבת הממשלה הבוקר. "בשלב זה מדובר בדיווח עיתונאי. לא ברור אם יש אמת במסמך זה. עד שהדברים יתבררו, וקודם כל במשרד הביטחון, ראש הממשלה לא יתייחס לנושא זה", אמרו מקורביו של נתניהו.
לדברי שרים אחדים, לא מן הנמנע שהם יבקשו לבחון את הנושא בישיבת הממשלה
השבועית הבוקר. עם זאת, איש לא התחייב כי יתבע דיון בממשלה בנושא.
מעבר לעובדה כי האישיות המרכזית בפרשה - יואב גלנט - בחרה שלא להתייחס לפרשה, נמנע גם הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, להביע את עמדתו בסוף השבוע. הסערה החלה עם הפרסום בחדשות ערוץ 2, שם הוצג מסמך הנושא לוגו של משרד הייעוץ של אייל ארד, "ארד תקשורת", ובו לכאורה הצעה לקמפיין למען מינויו של האלוף יואב גלנט לרמטכ"ל, תוך "בניית תדמית שלילית" לאלוף בני גנץ, ולרמטכ"ל המכהן אשכנזי.
ברק ונתניהו בקבינט. הנושא עשוי לעלות לדיון הבוקר (צילום: גיל יוחנן)
הרמטכ"ל, הגם שהוא לכאורה צד בעניין בשל הופעת שמו במסמך, הוא מפקד הצבא ושתיקתו בולטת נוכח המשמעויות הקשות של הפרשה, בין אם יתברר כי המסמך אותנטי ובין אם לאו.
חקירה? רק בהוראת ברק או נתניהו
נראה כי הרמטכ"ל מעוניין בבדיקה מקיפה שתבחן את הפרשה ותחשוף באופן ברור מי עומד מאחורי הדברים ומהן הנסיבות. להבדיל מאירוע צבאי, כאן המקרה שונה לגמרי ולא ניתן להטיל בדיקה או חקירה מעין זו על מצ"ח באמצעות הפרקליטות הצבאית, אלא להטילה על הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ"ב) או השב"כ. בדיקה שכזו עלולה להציף מבוכות נוספות, נוכח האפשרות לזימון אלופים וקצינים בכירים אחרים לבדיקות פוליגרף.
מי שבסמכותם להורות על חקירה שכזו הם שר הביטחון או ראש הממשלה. העובדה כי השר ברק ממשיך את סבב המינויים כסדרו וייפגש בבוקר עם סגן הרמטכ"ל, האלוף גנץ, מעידה ככל הנראה כי אין בכוונתו בשלב הזה להורות על חקירה מעין זו. גוף נוסף שיכול לבדוק את הפרשה הוא מבקר המדינה, אך יש ספק האם הוא ייכנס כעת לעובי הקורה בסערה זו והאם יש בידיו הכלים לעשות כן.
אשכנזי ונתניהו. השתיקה של הרמטכ"ל בולטת (צילום: גיל יוחנן)
במקביל ממשיכות להגיע תגובות רבות מקצינים בכירים בצה"ל, וגם מקצינים זוטרים יותר, שמודים כי הם חשים נבוכים מאוד נוכח הדברים. "עצוב מאוד שאחרי התהליך שעבר צה"ל לאחר מלחמת לבנון השנייה, מעין שינוי תדמיתי עמוק - הצבא ובכיריו מוצגים כמו עסקנים זולים", אמר קצין בכיר. "הנזק לצה"ל כבר נגרם ולא משנה מי צודק". גורם צבאי אחר אף הזהיר כי הדבר, אם לא יתבהר במהירות, עשוי לגרום גם נזק בתוך הצבא כאשר חיילים וקצינים יתחילו לחשוד בטוהר האישי של מפקדיהם הבכירים.
המסמך הסתובב בלשכות בכירי צה"ל?
בצה"ל העלו אין ספור ספקולציות ואפשרויות באשר למסמך, תוכנו ומי ועומד מאחוריו. רובם מצדדים באלוף גלנט וסבורים כי נעשה מאחורי קלעים מעשה שנועד לפגוע בו. "מאוד פשוט להבין את הלך הרוחות בהתמודדות על תפקיד הרמטכ"ל, ולנסח מעין מסמך כזה", אמר גורם צבאי, "הרי ברור שמועמד לתפקיד ירצה להדגיש את יתרונותיו".
לפי חבריו שדיברו איתו, גלנט עצמו ממתין לשעת כושר להתייחס לכך פומבית ומשדר לפי שעה, לפחות כלפי חוץ, "עסקים כרגיל" ובעיקר ביטחון עצמי רב שהצדק ייצא לאור. מי ששוחח איתו שמע הכחשה גורפת. "זה עוול ממדרגה ראשונה וצריך להיות מטופל בפן הפלילי", אמר להם.
למרות שטרם הגיב רשמית, ההערכה היא שגלנט לא יוכל להתעלם מהפרשה ויערוך בדיקה מקיפה משל עצמו כדי לברר מי עומד מאחורי הסיפור.
שתי שאלות מטרידות עולות בעניין - אם המסמך הסתובב באחרונה בכמה לשכות בכירים בצה"ל, כיצד לא נבדק הדבר בתוך הצבא טרם הגיעו לתקשורת, והאם יש מעורבות ולו עקיפה של אחד המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל בעניין.
מחר, כמדי יום שני, צפוי להתקיים דיון פורום מטכ"ל השגרתי בבסיס הקריה בתל אביב. "אין ספק שהאווירה שם לא תהיה נעימה", אמרו קצינים בצה"ל.