ארפה: פיתה קולומביאנית
היא עגולה, חלולה וצהובה - ואפשר להכניס אליה כל מה שנראה לכם טעים. הכירו את האָרֵפָּה, פיתה מקמח תירס שנולדה בקולומביה ויכולה להיות חברה טובה מאוד גם שלכם
דורה, המטפלת הקולומביאנית שליוותה את ילדותי בארגנטינה, סיפרה לנו כל הזמן על מאכל בשם אָרֵפָּה (Arepa). כשסוף סוף הכנו את זה בבית, היתה התרגשות גדולה. הארפה דומה לפיתה שלנו, וכמו פלאפל, היא נמכרת בכל פינה בקולומביה ובוונצואלה.
את הארפה אוכלים בעיקר לארוחת בוקר וגם לערב. הארפה הא מאכל גמיש מבחינת דרכי ההכנה והאכילה - אפשר להכין אותה על גריל, במחבת, לטגן או פשוט לאפות בתנור, ואפשר לאכול אותה עם כל דבר כמעט: רק עם חמאה, עם סלט טונה או סלט אבוקדו ועוף, עם בקר ועוד הרבה דברים טובים.
הכנתי את הארפה עם שני סוגי קמח תירס. אחד הוא קמח פולנטה אינסטנט שמוצאים בכל סופר, אבל ההכנה קצת יותר מורכבת. השני הוא קמח תירס שמיוחד להכנת בצק ארפה ואמפנדס (אני השתמשתי בקמח "Areparina" שניתן להשיג ב"לה קומרקה", הגפן 48, רמת השרון). זהו קמח שצבעו לבן, ולכן יש שמוסיפים לו צבע מאכל על מנת שהארפה לא יהיה לבנבן.
מכיוון שבקמח תירס אין גלוטן, הארפה הוא תחליף מצויין לפיתות ולחם עבור חולי צליאק ואחרים הנמנעים מאכילת גלוטן. אין בעיה להכין כמות גדולה, להקפיא ולחמם בשעת הצורך במחבת או בתנור.
ארפה
המרכיבים:
לבצק על בסיס קמח מיוחד לארפה:
2 כוסות קמח תירס
1 כפית שמן
1/2 כפית מלח
3 כוסות מים פושרים
לבצק על בסיס קמח תירס אינסטנט
קורט צבע מאכל כתום (ממש לא חובה)
לבצק על בסיס קמח תירס אינסטנט:
500 גרם קמח תירס אינסטנט
3 כוסות מים חמים
1/3 כפית מלח
לטיגון:
1-2 כפיות שמן
אופן ההכנה:
- הכנת בצק על בסיס קמח מיוחד לארפה: מערבבים היטב את כל המצרכים ומעבדים לבצק.
- הכנת בצק על בסיס קמח תירס אינסטנט: שופכים את הקמח לכלי, מוסיפים את המים החמים והמלח, ומערבבים היטב. מכניסים למיקרוגל ומפעילים למשך 4-5 דקות. מערבבים ונותנים לתערובת להתגבש ולהתקרר. לשים היטב לבצק אחיד ונותנים לו לנוח כ-15-20 דקות. הבצק מוכן ברגע שהוא אחיד וניתן לעבוד איתו.
- הכנת הארפה: לוקחים מהבצק כדור ובעזרת הידיים משטחים מעט לפיתה קטנה (מעבירים מיד ליד כמו שמעבדים בצק לפיצה).
- מניחים במחבת חמה עם מעט שמן (כ-1/2 כפית) ומטגנים כ-3 דקות מכל צד.
- מניחים בצלחת, חותכים חריץ ומכניסים חמאה וגבינה צהובה או כל מילוי אחר.
(צילום: אסף רונן)
סלט טונה זריז
המרכיבים:
250 גרם טונה1 כף מיונז
2 גבעולי בצל ירוק קצוץ
5 עגבניות שרי, חתוכות לחצי
עלים מ-5 גבעולי כוסברה, קצוצים
אופן ההכנה:
- מערבבים הכל יחד וממלאים את הארפה.
גוואקמולה עוף
המרכיבים:
350 גרם חזה עוף, חתוך לפיסות
1 בצל, קצוץ דק
עלים מ-1/3 חבילת כוסברה, קצוצים
1 אבוקדו, חתוך לקוביות
1 עגבנייה, חתוכה לקוביות
מיץ מלימון וחצי
1 כפית שמן זית
1/2 פלפל צ'ילי טרי, חתוך לעיגולים (לא חובה)
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
- שמים את העוף בסיר עם מים רותחים ומבשלים כ-30 דק'. מסננים ומפוררים את החזה לרצועות.
- מניחים בקערה את כל מרכיבי הגוואקמולה (למעט האבוקדו) ומערבבים.
- מוסיפים את האבוקדו ומערבבים בעדינות.
דנה אלמוסני היא הבעלים של "קייטרינג DADA - בוטיק של טעמים", בישול ביתי וקייטרינג לאירועים
אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום
גלי ברלינר - עיצוב וסטיילינג