קריאות במכסיקו: לגליזציית סמים נגד הקרטלים
תומכי לגליזציית הסמים זוכים לרוח גבית בדמות תמיכה מצדו של הנשיא לשעבר, ויסנטה פוקס, שכתב כי יש לשקול "להתיר ייצור, הפצה ומכירה של סמים כדרך לשבירת הגב הכלכלי של הקרטלים". גם ההתנגדות של הנשיא המכהן פוחתת
נשיא מכסיקו לשעבר, ויסנטה פוקס, קרא הלילה (יום ב') ללגליזציה של סמים בארצו, כדרך למלחמה בסחר הסמים ולשבירת הגב הכלכלי של הקרטלים. דבריו של פוקס, שפורסמו בבלוג הפרטי שלו, באים כשבוע אחרי שהנשיא פליפה קלדרון, הסכים לדיונים בשאלת הלגליזציה על-אף הדגיש כי הוא מתנגד לרעיון.
לדברי פוקס, במקומות שיישמו את הלגליזציה לא נרשמה עלייה משמעותית בשימוש בסמים. "עלינו לשקול להתיר בחוק ייצור, הפצה ומכירה של סמים. אסטרטגיות האוסרות סמים באופן רדיקלי מעולם לא עבדו", כתב פוקס שכיהן כנשיא בשנים 2000-2006 והוא שותף של קלדרון במפלגת השלטון השמרנית.
"לגליזיציה אינה אומרת שסמים הם טובים או שאינם פוגעים במי שצורך אותם. אנחנו צריכים להסתכל על הלגליזיציה כאסטרטגיה לפגוע ולשבור את המבנה הכלכלי שמאפשר לכנופיות ליצור רווחים אדירים. זה מזין את השחיתות ומגדיל את אזור שליטתם של הכנופיות". עוד מציע פוקס שממשלת מכסיקו תטיל מס על מכירת סמים, כדי לממן תוכניות גמילה ומלחמה בסמים.
האלימות והפשיעה במכסיקו גברה מאוד מאז נכנס קלדרון לתפקידו בדצמבר 2006, והפעיל תוכנית אגרביסית למלחמה בקרטלים.
בין היתר הוא הגדיל את סדר הכוחות של המשטרה באמצעות חיילים, דבר שגרר ביקורת רבה עקב העלייה בהיקף הפגיעה באזרחים. לפחות 28 אלף בני אדם נהרגו מאז תחילת 2007 בתקריות הקשורות למלחמות הסמים במכסיקו, בעיקר באזור העיר סיודד חוארז.
מכסיקו נחשבת כבר היום לאחת המדינות הליברליות ביותר בעולם בתחום לגליזציית הסמים. היא ביטלה את עונשי המאסר לאזרחים שהורשעו באחזקת סמים לשימוש עצמי. מדובר לא רק בסמים המוגדרים כקלים, אלא גם בקוקאין, הירואין, LSD ומטאמפיתמינים.