שתף קטע נבחר

קייטנת טבע: איך להעסיק את הילדים בסוף החופש

הקייטנות כבר מסתיימות וצריך לדאוג לילדים. אז מה אפשר לעשות בשבועיים שנותרו? למה שלא תתנו לטבע לדאוג לכך: לשחק מחבואים בין הסלעים, לזחול בנקבת מעיין צונן, לטפס על פסל של חרגול או באגם בלב מדבר לטבול. רק תבחרו

האקורדים האחרונים של החופש הגדול כבר מתנגנים באוזני ההורים. הקייטנות מסיימות את פעילותן, המטפלות רוצות קצת חופש, הילדים מחפשים תעסוקה וההורים מאלתרים פתרונות. לטבע יש הצעות מפתות שיכולות להפוך יום בטלה ליום חוויה: לשחק מחבואים בין הסלעים, לזחול בנקבת מעיין צונן, לטפס על פסל של חרגול או לטבול במימיו של אגם בלב מדבר. תנו לטבע להעסיק את הילדים.

 

סלעים מפוסלים בפארק הסלעים

פארק הסלעים הסמוך לכפר כיסרא בגליל המערבי מציע לילדים עולם שנע בין דמיון למציאות. מי הגשם פיסלו בסלעי הגיר העצומים צורות ויצירות כאילו פוסלו ביד אמן. הילדים יכולים לשחק בין הסלעים, להתחבא, להעלם, להציץ או לטפס.

 

ניתן לשלב בפעילות שביל הליכה קצר באורך כמה מאות מטרים שמקיף את מתחם הסלעים. השביל נגיש לנכים ולאורכו הוצבו ספסלים למנוחה. השביל מחולק לשלושה קטעים: הקטע הראשון מכונה "שביל הקטלב". הוא עובר בחורש ים תיכוני ומגיע לשלושה עצים מרשימים של קטלב מצוי שמזוהה בזכות גזעו האדמוני והחלק.


עולם שנע בין דמיון למציאות. פארק הסלעים (צילום: באדיבות קק"ל)

 

הקטע המרכזי מכונה "שביל היערון", על שמו של מכרסם קטן הניזון מבלוטי עץ האלון המצויים בשפע בשמורה. בנקודה זו אפשר לתצפת על שפני סלע, המנצלים את שפע הצמחייה ואת מקומות המסתור הרבים שהסלעים מספקים. הקטע השלישי מכונה "שביל הממותות", על שמם של הסלעים הענקיים המאפיינים אותו. בעלי הדמיון רואים בסלעים האלה ראשי פילים או ממותות קדמוניות.

 

  • איך מגיעים: נוסעים בכביש מעלות - פקיעין (כביש 864) ופונים בכביש 8655 לסמיע ולכיסרא. בכיכר הסמוכה לבית מפעל הפיס פונים ימינה, וממשיכים עד לשלט הכניסה. הפארק נמצא בשוליו הצפוניים-מערביים של הכפר.

 

מעיין עם נוף - עין פוריה

מעיין צונן ביום קיץ לוהט הוא חגיגה לכל גיל. עין פוריה הוא מעיין קטן המתנקז לבריכה וממוקם בנקודת תצפית ששולטת על הנוף לכנרת ולהרי הגולן. לאורך מצוק פוריה, המתנשא מעל למושבה כנרת, קק"ל הכשירה דרך נוף שמובילה לעין פוריה.

 

המעיין נמצא תחת עצי דקל ואשל ויש בו אמת מים המנקזת מספר נביעות אל תוך בריכה. בשטח יש גשרון עץ ושולחנות פיקניק לאתנחתא קצרה מול מימיה הכחולים של הכנרת. שעות אחר הצהריים מומלצות לביקור במעיין כשקרני השמש נופלות על מורדות רמת הגולן והכנרת מנצנצת באור תכול.

 

  • איך מגיעים: מהכביש היורד מהמושבה פוריה ליער שווייץ ולאכסניית פוריה (7677). כקילומטר מהפנייה לאכסניית פוריה נמצא שלט המפנה דרומה (ימינה) לעין פוריה. נוסעים בדרך העפר כשני ק"מ ומגיעים למעיין.


מומלץ לביקור עם רדת השמש. עין פוריה (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)

 

צמד בריכות בעין לבן

עין לבן ממוקם מעל נחל רפאים והוא אחד ממעיינות השכבה היפים באזור ירושלים. לא תמיד מצויים בו מים. הנביעה מזינה שתי בריכות, אחת רדודה שמתאימה לילדים והשנייה באורך של שמונה מטרים וברוחב של ארבעה מטרים, עם מים בגובה של כ-1.60 מטרים.

 

סביב המעיין ניתן לראות טרסות חקלאיות ולהתמקם בצלם של עצי הבוסתן. מהמעיין ניתן לצפות אל ערוצו של נחל רפאים ומדרונות רכס לבן. שמם של הרכס והמעיין ניתן להם בזכות סלעי הקירטון שצובעים את ההר בלבן.

 

  • איך מגיעים: דרך עפר מתאימה לרכב פרטי יוצאת מערבה מרחבת החניה של גן החיות התנ"כי ומגיעה לאחר כ-1.5 ק"מ למעיין.


להתמקם בצלם של עצי הבוסתן. מטיילים בעין לבן (צילום: לימור שחר)

 

מחילות, בריכות מים ומעיינות בסטף

מעיינות סטף נובעים מערבית לירושלים, בצדו המזרחי של הר איתן. שילוב של נופי יער הררי ובתוכם מעיינות נקבה, בריכות אגירה, אתרים ארכיאולוגיים, חקלאות הררית עתיקה, בוסתנים, טרסות ותעלות מים. המים בשני המעיינות, עין ביכורה ועין סטף, בוקעים מתוך נקבה בסלע, זורמים לבריכות אגירה ומהן לתעלות ולעצי הבוסתן וגינות הירק שבמקום.

 

עין סטף נובע מתוך מערה טבעית. אפשר לרדת למערה ולזחול בנקבה הבנויה עד מוצא המים, ליד בריכת האיגום. גם עין ביכורה, המעיין התחתון, נובע מתוך נקבה חצובה בסלע ואליה מומלץ להיכנס מצוידים בפנסים. בחלל הפנימי של המערה מצויים נטיפים וזקיפים. מומלץ להצטייד בנעלים מתאימות להליכה במים ובפנס.

 

  • איך מגיעים: 1. פונים מן הכביש הראשי לירושלים (כביש 1) במחלף הראל וממשיכים דרומה דרך מעוז ציון לכיכר הסטף ומשם לאתר. 2. מכיוון ירושלים בכביש 395, היוצא מעין כרם. 3. ניתן להגיע לכיכר הסטף גם מצומת אשתאול דרך כסלון וצובה (כביש 395).

 

מטפסים על חרגול ורוכבים על נמלה

יער המלאכים-שחריה מציע מגוון של פעילויות לכל המשפחה. מתקני משחקים מפוסלים, שבילי אופניים וחניון מוסדר. דרך היער הראשית שמסומנת בירוק היא חד-סיטרית וסלולה לכל אורכה. היא מגיעה לחניון המרכזי של היער, ליד מגדל התצפית (סגור לקהל). שולחנות הפיקניק שהוצבו על ידי קק"ל הותאמו גם לבעלי מוגבלויות.

 

הפסל, רוסלן סרגייב, יצר פסלים בדמות חיות שהותקנו בלב היער כמתקני משחקים לילדים. פסלים בצורת נמלה, חרגול ולטאה שניתן לרכב, לגלוש ולטפס עליהם. המתקנים הותאמו גם לבעלי קשיים מוטוריים ולקויי ראייה. בין אתרי היער שניתן לטייל ולבקר בהם: "דרך קדם" שהוא שביל טיול רגלי באורך 600 מטרים שעובר לידי גתות עתיקות ובור מים, ו"דרך ערוגות הבושם" שאליה מגיעים בשביל סימון חום בלב מטע חרובים.


פסלים כמתקני משחקים. יער המלאכים-שחריה (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)

 

קק"ל שתלה בקצה העליון של הדרך ערוגות צמחי תבלין. "שביל בית הבד" מסומן בשחור ומציע מסלול של חצי קילומטר צפונית לחניון. שלושה שבילי אופניים מסומנים בצבעים לפי דרגות הקושי ועוברים בין אתרי היער.

 

  • איך מגיעים: נוסעים מקרית גת מזרחה לכיוון בית גוברין (כביש מס' 35).

 

אגם ומדשאות בלב מדבר - פארק גולדה

פארק גולדה היה בעבר מחצבה שממנה כרו חלוקי נחל. הוא משתרע משני צידי ערוץ נחל רביבים, ממערב לצומת משאבים בנגב. כשהמחצבה חדלה לפעול, שיקמה קק"ל את האתר ונטעה עצים. בשלב מאוחר יותר הפכה קק"ל את הפארק לאתר נופש גדול עם מדשאות רחבות ידיים, חניונים לפיקניק, מצפור ושבילי טיול.


אתר נופש עם מדשאות רחבות ידיים. פארק גולדה (צילום: יעל חדד, קק"ל)

 

בערוץ נחל רביבים הוקם סכר כדי לסכור את מי השיטפונות הזורמים בערוצו וכך נוצר אגם בלב מדבר. חובבי דיג יכולים לשבת על גדת האגם ולדוג דגים. שביל טיול עם מדרגות שעוצבו מאדני מסילת רכבת, מטפס אל "מצפור טלי", שממוקם על המדרון הצפוני של נחל רביבים. מן המצפור נשקפים נופי צפון הנגב ובאופק שדה בוקר ורכס הר רמון.

 

  • איך מגיעים: נוסעים מבאר שבע דרומה לכיוון צומת משאבים (כביש 40). בצומת משאבים פונים מערבה (ימינה) בכביש 222. פארק גולדה נמצא כקילומטר אחד מצפון לצומת, מימין לכביש. ממול נמצא חניון באר משאבים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שילוב של נופי יער ובתוכם מעיינות. הסטף
באדיבות קק"ל
אחד ממעיינות השכבה היפים בירושלים
צילום: לימור שחר
מצפור ושבילי טיול. פארק גולדה
צילום: יעל חדד קק"ל
מומלצים