אחמדינג'אד: נעצור ההעשרה תמורת דלק גרעיני
בניסיון להרוויח זמן, במקביל להפעלת הכור הגרעיני בבושהר, נשיא איראן אמר לעיתון יפני כי במסגרת הסכם עם המערב יפסיקו האיראנים את העשרת האורניום. לעומתו, אמר ראש תוכנית הגרעין של איראן כי רעיון עצירת ההעשרה נעוץ ב"הגיון לקוי"
בעוד איראן נערכת להפעלת הכור הגרעיני בבושהר , אחמדינג'אד מנסה להרוויח זמן מול הקהילה הבינלאומית: טהרן תעצור את העשרת האורניום שברשותה אם תהיה בטוחה שתקבל דלק גרעיני לכור בבושהר. כך אמר אתמול (יום ו') הנשיא האיראני, מחמוד אחמדינג'אד, לעיתון היפני "יומיורי שימבון".
ככל הנראה, טהרן מנסה לשכך את החששות במערב מפני תוכנית הגרעין שלה, שלטענתה נועדה לצרכים אזרחיים בלבד ולא לפיתוח פצצת אטום. בפברואר האחרון החלה איראן בפעולות להעשרת האורניום שברשותה מרמה של 3.5 אחוזים לרמה של 20 אחוזים.
לאחר שהמשא ומתן מול הקהילה הבינלאומית לא צלח, הוחלט ביוני האחרון במועצת הביטחון של האו"ם להטיל סנקציות חדשות על איראן. במקביל ארצות הברית והאיחוד האירופי הטילו סנקציות נוספות, מעבר לאלו שהטיל האו"ם על איראן.
בראיון שהעניק לעיתון היפני, אמר אחמדינג'אד כי איראן תעצור את העשרת האורניום במסגרת הסכם עם הקהילה הבינלאומית בנושא. אחמדינג'אד מתבסס בדבריו על הצעת ההסכם שחתם עם טורקיה וברזיל באחרונה, המבטיח את פעולת הכור האיראני. עם זאת, מעצמות המערב הבהירו בעבר שעל איראן לעצור את העשרת האורניום כתנאי מוקדם לחידוש השיחות על העברת הדלק הגרעיני.
משכך דאגות. אחמדינג'אד (משמאל) במתקן גרעיני באיראן (צילום: רויטרס)
"אנחנו מבטיחים לעצור את העשרת האורניום לדרגה של 20 אחוזים אם תובטח לנו אספקת הדלק" אמר הנשיא האיראני. עם זאת, הוא דחה את הדרישה לעצור את כל פעולות העשרת האורניום באופן מיידי. "זו זכותנו להעשיר אורניום", אמר והוסיף: "מעולם לא יזמנו מלחמה או שאפנו לפצצה גרעינית".
בכיר איראני: השהיית ההעשרה - "הגיון לקוי"
רוסיה בירכה על הצהרתו של אחמדינג'אד וקראה לצדדים להיפגש מוקדם ככל הניתן כדי לדון בנושא. "אנחנו מאמינים שזה הכרחי לקיים פגישה שכזו, וטוב מוקדם מאשר מאוחר", אמר סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי רייבקוב. לפי דיווחים שונים, רוסיה אמורה להיות ספקית הדלק הגרעיני העיקרית לטהרן, אם יושג הסכם שכזה.
ראש תכנית הגרעין של איראן, עלי אכבר סלאחי, אמר אתמול לסוכנות הידיעות האיראנית, אירנ"א, כי הציפייה שאיראן תשהה את כל פעילות העשרת האורניום באופן מיידי נעוצה ב"היגיון לקוי".
לדבריו, מתקן ההעשרה בנתנז מסוגל לכל היותר להפיק 30 טונות של אורניום מועשר בשנה - כמות המספיקה רק עבור הכור בבושהר. איראן הצהירה בעבר כי בכוונתה להקים עוד 20 מתקנים גרעיניים.
"בהנחה שנקבל דלק לכור בבושהר מרוסיה בעשר השנים הקרובות - מה נעשה ב-30 או ב-50 השנים הבאות?", שאל סלאחי. למרות ניסיונו של הנשיא האיראני להסיר דאגה מלב המערב, סלאחי הדגיש בנוסף כי איראן כלל אינה מחוייבת לקנות את הדלק הגרעיני מרוסיה.