שתף קטע נבחר
 

הכירו את ארקטורוס: הכוכב רועה הדובים

ארקטורוס, כוכב ענק וכתום, מככב בימים אלה בשמי הערב. הוא נמצא בצמוד לכוכבי הדובה הגדולה ומכאן שמו: "רועה הדובים"

מי שמביט בימים אלה לכיוון מערב בשעות הערב המוקדמות, יכול להבחין בכוכב בהיר מאוד שגונו כתום. כוכב זה מצוי בהמשך הקשת שמתווים שלושת כוכבי היצול של העגלה הגדולה ומכאן שמו –אָרקטוּרוּס.

 

מקור השם ביוונית, ומשמעותו שומר הדובים או רועה הדובים, שם שנקראה בו הקבוצה מימי היוונים ועד לזמן המודרני. כוכב זה הוא כוכב השבת הבהיר ביותר בחצי כדור השמים הצפוני ולפיכך הייתה לו חשיבות רבה אצל הקדמונים. גם קרבתו לקוטב הצפוני השמימי בימי קדם העצימה את חשיבותו.

 

ענק כתום!

כוכב זה הוא כוכב ענק כתום הקרוב ביותר לשמש מבין הענקים. צבעו הכתום נראה היטב גם בעין בלתי מזוינת ובולט במיוחד בטלסקופ קטן ובמשקפות שדה. מרחקו של ארקטורוס מהשמש 36.7 שנות אור וקוטרו גדול פי 32 מקוטר השמש.

 

ארקטורוס, כפי שכבר הבנתם, הוא כוכב מיוחד: אם נבחן את שינוי מיקומו של ארקטורוס ביחס לכוכבי השבת נבחין שהוא נע במהירות גבוהה ביחס אליהם. לכן קל להבחין בשינוי מיקומו של הכוכב גם בפרק זמן של כמה עשרות שנים.

 

מהירותו הזוויתית הגבוהה בשמים, 2.29 קשת לשנה (שנית קשת היא החלק ה-3600 של מעלת קשת. לשם השוואה, גודלו הזוויתי של הירח הוא 1800 שניות קשת), משייכת את הכוכב לאוכלוסיית כוכבים שקרויה "אוכלוסייה II".

 

אלה כוכבים שממוקמים על ההילה הכדורית המקיפה את גלקסיית שביל החלב, בניגוד לרוב המכריע של הכוכבים הנראים בעין, המצויים במישור הגלקסיה והמשתייכים ל"אוכלוסייה I".

 

המאפיין את כוכבי ההילה הוא מהירותם הגבוהה בחלל ושכיחותם הנמוכה יחסית של החומרים הכבדים המצויים בהם בהשוואה לכוכבי אוכלוסייה I. מהירותו האמיתית של ארקטורוס בחלל היא כ-150 ק"מ לשנייה והוא נע דרומה לכיוון קבוצת בתולה ומתקרב לשמש במהירות של 5 ק"מ לשנייה.

 

ארקטורוס ימשיך להתקרב לשמש ובעוד כמה אלפי שנים יגיע למרחק הקרוב ביותר אליה. לאחר מכן ילך ויתרחק עד שייעלם מהעין בעוד כחצי מיליון שנים.

 

רועה הדובים עצמה היא קבוצה קומפקטית וצורתה היא כמו של עפיפון הנמשך מארקטורוס ומשתרע על השטח בינו לבין קצה היצול של העגלה הגדולה (לזיהוי קבוצת העגלה הגדולה וקבוצת רועה הדובים אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה).

 

באלף השישי לפני הספירה היה הקוטב השמימי הצפוני מצוי סמוך לראשו של רועה הדובים. יתרה מזו, הקבוצה כולה הייתה על קו המצהר השמימי בקיץ בשעת חצות. באותה תקופה היה ארקטורוס, הכוכב הבהיר ביותר בקבוצה והבהיר ביותר בשמים הצפוניים, ממוקם בראשו של רועה הדובים. מאז נע ארקטורוס עד למקומו הנוכחי.

 

הקשר היהודי

לקבוצת רועה הדובים יש גם קשר יהודי. אחד משמותיה הערביים הוא אל-עָאוּעָוָוה – הנביחה. מקורו של שם זה הוא בשם העברי של הקבוצה, הכלב הנובח, שהעניק לה האסטרונום היהודי הדגול בן המאה ה-11 אִבְן עזרא.

 

הדמות המיתולוגית המזוהה יותר מכל עם הקבוצה היא זו של הטיטאן אטלס, הנושא את כיפת השמים על כתפיו. אטלס היה אביהן של ההֶספֶרידות ששמרו על הגן ובו פירות הזהב.

 

לפי המיתולוגיה היוונית, היו הטיטאנים הכבירים היצורים ששלטו בארץ לפני היות האדם והם נוצחו בידי האדם ובידי אלי האולימפוס דמויי האדם בקרב גדול.

 

סיפורי המיתולוגיה המאוחרים יותר מזהים את רועה הדובים, כלומר את הדמות המופיעה באיורי קבוצת רועה הדובים, עם איקריוס, שעל פי האגדה העניק לאנושות את היין, בדומה לאריכתוניוס (הקשור לקבוצת עגלון) ממציא הכרכרה, כך לפי היגינוס שהסיפור מתואר באריכות באסטרונומיקה שלו.

 

אך גם היגינוס וגם ארטוסטנס קושרים את הקבוצה בראש ובראשונה לארקס, בנם של זאוס וקאליסטו, אם כי דמותו של ארקס התגלגלה לבסוף לעגלה הקטנה (מתוך: האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים).

 

קבוצת רועה הדובים הרחוקה ממישור הגלקסיה עניה בגרמי שמים מעניינים. אחד מגרמי השמים המעניינים בה הוא הכוכב ε הקרוי מיראק, שיבוש של השם הערבי מיזאר –אזור המתניים. כוכב זה מצוי 10 מעלות צפונית מזרחית לארקטורוס.

 

מיראק הוא אחד מהכוכבים הכפולים היפים בשמים, אם כי מציב אתגר מבחן לא פשוט לטלסקופים קטנים. הכוכב הראשי הוא ענק כתום ובן הזוג הוא כוכב כחלחל-ירקרק חיוור יותר. ניגוד הצבעים בין שני הכוכבים בולט גם בטלסקופים קטנים ומשווה לצמד יופי רב.

 

ומה במערכת השמש השבוע?

נוגה ומאדים ממשיכים להתרחק משבתאי שמשך הופעתו בשמי הערב הולך ומתקצר מדי יום. נוגה ממשיך לנוע מזרחה ביחס לכוכבים,אך המרחק הזוויתי שהוא עובר מידי יום קטן מהמרחק הזוויתי שהשמש עוברת מידי יום, ופירוש הדבר שנוגה עומד לסיים את הופעתו ככוכב ערב. בטלסקופ נוגה נראה כחצי ירח שהולך ומתמעט.

 

הירח יהיה במילואו ב-24 באוגוסט ובאותו יום הוא יחלוף כ-5 מעלות צפונית לנפטון. ב-27 בחודש הירח ימצא צפונית לאורנוס ולצדק שהולך ומבסס את מעמדו ככוכב הלכת העיקרי בשמי הערב המאוחרים.

 

מעברים של תחנת החלל הבינלאומית

ב-24 בחודש יתרחש מעביר בהיר שיתחיל בשעה 20:20:36 כאשר תחנת החלל תעלה מעל האופק הצפון מערבי ויסתיים בשעה 20:27:49 כאשר תחנת החלל תעלם בצל כדור הארץ. תוך כדי המעבר תחלוף תחנת החלל דרומית לווגה, הכוכב הבהיר בקבוצת נבל.

 

מעבר בהיר נוסף בשמי הערב יהיה ב-27 באוגוסט והוא יתחיל בשעה 9:39:17 בכיוון צפון מערב ויסתיים בשעה 19:49:12 בכיוון צפון מזרח.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים