מותו של הג'ט-לג? קחו גלולה וחיזרו לשגרה
מרגישים עייפים אחרי הטיסה? התהפך לכם היום והלילה בדרך לחופשה? תרופה חדשה שמפותחת בימים אלו תעשה "ריסטרט" לגוף שלכם, כך שתוכלו להרגיש ממש כמו חדשים
אחת התופעות המטרידות רבים לאחר שהייה מרובת שעות במטוס, היא היעפת, המוכרת יותר בשמה הלועזי - ג'ט-לג (jet-lag).
גלולה חדשה שמפותחת בימים אלה, תעזור לנוסעים ואנשי עסקים רבים, הסובלים מהתופעה הגורמת לעייפות, בלבול בשעות, ערנות בלילה, יקיצה בצהרי היום ושאר תופעות לוואי של הג'ט-לג - להמשיך בשגרת חייהם הישנה והטובה, כפי שמדווח ה"דיילי מייל".
הגלולה נגד הג'ט-לג, שעדיין בשלבים התחלתיים של פיתוח, אמורה לאתחל מחדש (ריסטרט) את המנגנון הפנימי של הגוף, כך שנוסעים יוכלו לסגל לעצמם את הזמן המקומי בצורה טובה יותר.
"כשמשהו מפריע לשגרת חיינו ולשעון הגוף והמוח שלנו, זה יכול מאוד לתסכל", אמר החוקר, פרופסור אנדרו לודון מאוניברסיטת מנצ'סטר שבאנגליה. "גילינו שאנחנו יכולים לשלוט באחת ממולקולות המפתח שאחראיות על קצב 'השעון' שלנו, כך שניתן בעצם לקבוע קצב חדש", הוא הוסיף.
גם ויאגרה עשויה לעזור
המחקר, שבחלקו נערך על ידי חברת התרופות "פייזר" (Pfizer), התמקד באנזים ששמו "קאסיין קינאסה" (casein kinase). בניסוי שנערך על עכברים, התרופה חסמה את האנזים ועשתה איתחול (ריסטרט) ל"שעוני הגוף" שהפסיקו לתקתק, כך דיווח שבועון המדע "Proceedings of the National Academy of Sciences".
טיסות למזרח, כמו ליבשת אסיה, מסתמנות כבעייתיות יותר מאשר טיסות למערב בכל הנוגע לג'ט-לג, היות וגוף האדם מתקשה להסתגל ליום קצר יותר מבחינת שעות מאשר ליום ארוך יותר.
מחקרים קודמים העלו כי אדם הטס על בטן ריקה יכול "לנצח" את היעפת. חוקרים אמריקניים מציעים לא לאכול כלל בעודכם באוויר, על מנת "לשטות" בקצב הגוף ובכך להסתגל לזמן המקומי ביעד האחר. מחקרים אחרים הראו כי גם נטילת ויאגרה עשויה לנטרל תופעת ג'ט-לג, אך רק במקרים בהם אנשים טסים למזרח.