פצועי הברנוער מבקרים בברלין: "מסר של ניצחון"
כשנה אחרי הפיגוע הרצחני, יצאו 15 מהפצועים והאנשים שהיו שם לסיור בגרמניה מטעם עמותת "מנאו" וביקרו באנדרטה לקורבנות הומוסקסואליים. "אי אפשר לדמיין דבר כזה בת"א"
כשנה לאחר פיגוע הדמים ב"ברנוער" בתל אביב, התאחדו השבוע כמה מהצעירים שנכחו במועדון הקהילה הגאה באותו הערב, בהם כמה שנפצעו - בברלין. כ-15 משתתפים יש במשלחת העורכת בימים אלו ביקור בגרמניה, במהלכו ייפגשו עם נציגים מהמשטרה הגרמנית בברלין ובקלן, ישוחחו עם נציגי הרשויות, יסיירו באתרים תיירותיים ויכירו את הקהילה הגאה המקומית. הסיור, שהחל בסוף השבוע האחרון, אורגן על ידי עמותת "מנאו" הגרמנית, כחלק מקמפיין תמיכה בקהילה הגאה בתל אביב אחרי הפיגוע.
אתמול (יום ד') אחר-הצהריים ערכו המארגנים טקס הנצחה לקורבנות הפיגוע - המדריך ניר כץ והנערה ליז טרובישי - ליד האנדרטה לקורבנות ההומוסקסואלים של המשטר הנאצי, בלב העיר.
בביקור נוטלת חלק גם אמו של ניר כץ, איילה, שהזכירה כי בנה ביקר בברלין כמה פעמים, ואחד המקומות בהם התרגש יותר מכל היה האנדרטה לזכר יהודי אירופה. כץ אמרה כי באותה מידה שהרייך השלישי רצח יהודים בשל דתם, נרצח בנה משום שהיה הומוסקסואל. "אני מחכה ליום שבו יבינו שכל אחד הוא בן אדם", אמרה מול קהל קטן של בני נוער גרמנים, עיתונאים וחברי הקבוצה. "רק אידיוטים רוצחים אנשים בגלל מה שהם".
"יש פה משהו פתוח יותר"
"עצם העובדה שאנחנו כאן, ביחד, מאוחדים שוב קצת יותר משנה אחרי, משדרת מסר של ניצחון", אמר אחד הצעירים שהיו שם בערב ההתקפה. "אנחנו רואים בסיור הזה אירוע סמלי, ההיפך המוחלט מההתקפה עלינו". צעיר אחר, שכמו רוב חבריו, זו לו הפעם הראשונה בברלין, התרשם מאווירת הפתיחות השוררת בבירת גרמניה. "יש בברלין משהו הרבה יותר פתוח מאשר בישראל. אפילו האנדרטה הזו באמצע העיר היא משהו שאי אפשר לדמיין באמצע תל אביב"."האנדרטה הזו - משהו שאי אפשר לדמיין באמצע ת"א" (צילום: אסף אוני)
אבל נציג העירייה סיפר כי גם ברלין מתמודדת עם אלימות נגד הקהילה הגאה. "רק משום שראש העיר שלנו (קלאוס ווברייט, א"א) הוא הומוסקסואל מוצהר", אמר, "זה לא אומר שאין לנו בעיות של הומופוביה".
את הבעיות הללו שואף לפתור ארגון "מנאו" הגרמני, שמנסה במהלך הביקור להעביר חלק מהידע שברשותו למשתתפים הישראלים, בהם יעל דיין ואדיר שטיינר מעיריית תל אביב. "אנחנו מפעילים תוכנית נגד גזענות בבתי ספר, הכוללת יצירה משותפת של שלטים וכרזות נגד הומופוביה", סיפר ראש הארגון, בסטיאן פינקה. "אתמול לקחנו את חברי הקבוצה לאחד מבתי הספר כדי שיתרשמו בעצמם".
"מנאו" מנסה בעקביות לעודד את המשטרה להתייחס ברצינות להתקפות על חברי הקהילה הגאה בברלין. "כבר 18 שנה שבמשטרת ברלין ישנם קציני קישור מיוחדים שתפקידם לטפל בתלונות על אלימות על רקע הומופובי", סיפר פינקה.
"אחד ההישגים של הקהילה בגרמניה הוא חקיקת חוק המחייב כל שוטר לדווח על מקרה של הומופוביה לרשות מרכזית, האחראית על השמירה על חוקת גרמניה. בדרך זו, המסר לציבור הוא שהומופוביה מאיימת על אושיות הדמוקרטיה הגרמנית".
מבחינת התקציבים הממשלתיים והתוכניות המופעלות, אמר פינקה, גרמניה כיום מובילה באירופה מבחינת חינוך נגד הומופוביה ובעד פתיחות. ההיסטוריה העקובה מדם שמייצגת האנדרטה שלמרגלותיה נערך הטקס, ציין, היא אחת הסיבות המרכזיות לכך.
Read this article in English