חיפוש גופני בבית הספר? "שכבר יקראו לזה כלא"
כוונת היועמ"ש לאפשר לערוך חיפוש גופני ללא חשד גם בבתי ספר מרתיחה הורים, אנשי חינוך ותלמידים. "אני חרד מהמחשבה שמישהו ייגע בבת שלי ויעשה עליה חיפוש", אמר ל-ynet אב מדימונה. תלמידה: הופכים את כולנו לפושעים
אל תגעו בתלמידים. אחרי הסנגוריה הציבורית, גם הורים, אנשי חינוך ותלמידים ברחבי הארץ הביעו היום (א') התנגדות עזה לכוונתם של שר המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה לתקן את החוק - כך שיתיר לשוטרים ופקחים לערוך חיפוש גופני גם ללא כל חשד בשורת מקומות ציבוריים, בהם מוסדות חינוך. "הופכים פה את כל התלמידים לפושעים", אמרה ל-ynet עדי, מכיתה י"א מתיכון בצפון.
"התיקון הזה בחיים לא יעבור", בטוח יו"ר ועד ההורים העירוני בבאר שבע, שלמה (מומי) בן שושן, שלא מתכוון לחכות עם המאבק עד להליכי החקיקה בכנסת בחורף. "היו ניסיונות לשים מגנומטרים בכניסה למוסדות חינוך אבל זה לא קרה. אם התיקון הזה יעבור, זה כבר לא יהיה מוסד חינוכי - שישימו גדרות תיל ויקראו למקום בית כלא".
בן שושן הזכיר את ההחלטה לרשת מוסדות חינוך במצלמות אבטחה שיחוברו למוקדי המשטרה. "עוד מעט נפשיט תלמידים בכניסה לבית הספר. חבל למשרד המשפטים על המאמץ". הוא הבהיר כי בשום פנים ואופן לא ישלח את ילדיו לבית ספר המאפשר חיפוש בכליהם ועל גופם ללא חשד: "איך הם מצפים שהילד יבוא לכיתה וירצה ללמוד? הייתכן שילד חבול ומוכה ילמד כראוי?".
גם התלמידים כבר מזדעקים. לדברי עדי, התיכוניסטית מהצפון,
"לא ייתכן שנערים ונערות יילכו בבית ספר עם פחד שמישהו שהעירו לו הערה בשיעור או בהפסקה יתלונן נגדם וזה ייגמר בחיפוש גופני של שוטר".
יו"ר מועצת התלמידים ברמת השרון, עמית שור, בת 16, הזכירה גם היא את הכוונה להציב מצלמות בבתי הספר. "הם מנסים למגר את תופעת האלימות, אבל ההתנהלות הזו תגרום לבני הנוער רק לחפש למתוח יותר את הגבולות". המשטרה, אגב, התעקשה אתמול שהמצלמות יוצבו רק על מסביב לבית הספר ולא בכיתות או במסדרונות, למרות שיש מקומות שבהם המצב שונה.
יצחק קדמן: הקצנה בפגיעה בערכים
שלום ברביא מדימונה, אב לילדות בכיתה א' וד', אמר ש"זה אחד החוקים הכי מזעזעים ששמעתי. חיפוש על גופו של ילד-תלמיד זה פשוט מזעזע, זה חוק דורסני ופוגעני ומנוגד לכל ערכיי. זה רמיסת כבודם. ילדים לא באים לבית ספר למלחמה, אלא כדי ללמוד. חיפוש ללא עילה, ועוד ללא נוכחות הורה - זה נורא. אני חרד מהמחשבה שמישהו ייגע בבת שלי ויעשה עליה חיפוש ויחטט לה בתיק. זה ייגמר לא טוב".
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, יצחק קדמן, הביע חשש שהתיקון לחוק - אם יאושר - ייושם בקלות יתרה על קטינים. "אני חושש מאוד מהצעת החוק הזאת", אמר,
"בכלל, בשנים האחרונות יש נטייה בשמו של הביטחון לפגוע בערכים ובקבוצות מסוימות באוכלוסייה, ובכל הקשור לתופעת האלימות הולכים לכיוון קיצוני. זה התחיל עם נושא המצלמות ועכשיו יעשו חיפוש על התלמידים ולא רק יחטטו בתיקיהם. מי שהכי קל לפגוע בו הם בני הנוער והילדים, והם ייפגעו ראשונים".
במשרד המשפטים הסבירו היום כי תיקון החקיקה נועד לסייע למשטרה להתמודד עם אלימות במקומות ציבוריים "באופן מניעתי". ההצעה תועבר ככל הנראה להצבעה בקריאה ראשונה בתחילת דצמבר, כחלק מחוק ההסדרים.
"בית ספר זה לא דיסקוטק או קניון"
גם בצוות החינוכי נרתעים מהכוונה. "בית ספר הוא בעיניי מקום קדוש", אמר ל-ynet עופר זעפרני, מנהל התיכון הרב-תחומי בצפת. "אי אפשר לשים אותו יחד עם מסעדה, קניון או דיסקוטק. לערוך חיפוש על תלמיד, גם אם אין חשד סביר, פירושו פגיעה בפרטיות הילדים, שמרביתם הגדול אינו מתקרב אל מעגל האלימות. את הנזקים העקיפים והישרים מכך ייקח זמן רב לתקן".
יו"ר ועד ההורים העירוני בדימונה, שמעון אסולין, הבהיר כי אם התיקון יאושר, הוא ישבית את מערכת החינוך בעיר. "אנחנו בוועדי ההורים מאוחדים בדעתנו", אמר, "לא נאפשר חיפוש בילקוט של תלמידים אלא רק במקרים קיצוניים. מי יעשה את החיפוש ובאיזה אופן?
מי יעדכן את ההורים שעושים לילד שלהם חיפוש? אנחנו רוצים להגן על התלמידים, אך לא במחיר של פגיעה בהם. חיפוש ללא כל עילה זה דבר שעובר כל גבול".
ובכל זאת, יש למתנגדים תקווה. ח"כ זבולון אורלב, יו"ר ועדת החינוך, רמז שיתנגד לחוק במתכונת המוצעת: "אני סבור שאין מקום להיתר גורף של חיפוש גופני על בני נוער, כי זה יתייג בני נוער כעבריינים פוטנציאליים. אני מצפה ממערכת האכיפה והחינוך לדעת להשתמש באופן מושכל בכלים חינוכיים כדי למנוע עבריינות ואלימות. האווירה שכל בני הנוער חשודים היא כמו אקמול לסימפטום הרבה יותר עמוק. בבעיות אלימות צריך לטפל בכלים פדגוגיים ולא במצלמות אבטחה וחיפוש על גופם".