שתף קטע נבחר

 

לייק לשעון הקיץ? "כדי לשנות צריך לצאת לרחוב"

אחרי כישלון הניסיון למנוע את הקדמת שעון החורף באמצעות עצומה מקוונת, צ'רלי ביטון מהפנתרים השחורים הסביר כי לא מספיק לתמוך במאבק באינטרנט. מנהיגת המאבק נגד גירוש הילדים: "צריך להראות שמלבד לחתום, אנשים מוכנים להילחם על העקרונות שלהם"

למרות שיותר מ-233 אלף ישראלים חתמו על עצומה הקוראת "להחרים" אותו - שעון החורף נכנס אתמול (יום א') לתוקף כמתוכנן. האם החלום לשנות את המציאות בזירת האינטרנט נידון מראש לכישלון, וגם ב-2010 רק מחאה אזרחית ברחובות יכולה להשיג את המטרה?

 

"אם אפשר לתמוך או להתנגד לרעיון באינטרנט או בפייסבוק ולחתום על עצומה וירטואלית, זה לעשות

צחוק מהרעיון ולהעליב את הנושא, להשפיל אותו ולעשות ממנו אפס מאופס", אמר בשיחה עם ynet צ'רלי ביטון, מראשי תנועת הפנתרים השחורים. "בא איזה חנטריש ואומר חתמו לי 200 אלף על עצומה. שיוציא מאה אנשים לרחוב - זה שווה את כל המאתיים אלף. כדי לשנות, אין מה לעשות, צריך לצאת לרחוב".

 

לעומתו, משה בן משה, מבעלי אתר "עצומה", דווקא מאמין בכוחן של העצומות ומביא גם דוגמאות מן העבר. "בעקבות העצומה נגד קנסות המים היה לחץ גדול, היו מודעות גדולות בעיתונות שתמכו. ההיטל ירד לאחר חודשיים. זה עשה רעש די חזק ותרם להצלחה. זו הייתה עצומה של 275 אלף איש. או למשל כשרצו לסגור את ההוספיס בתל השומר זה עשה רעש ועזר".

 

בן משה מזכיר גם את העצומה שנועדה לסייע לתלמידי תיכון מיפו לנסוע לפולין, בעקבות יוזמה של יאיר לפיד. "הוא כתב לנו מכתב תודה על האפשרות לעזור לילדים. הוא ציין שזה מה שגרם להד ותוך שבוע מהפרסום הם קיבלו מימון. יש לזה השפעה".

 

לא משגרים ושוכחים 

לדבריו, העצומות הן "כלי שעובד נהדר עם כלים אחרים, כמו התקשורת. עצומה בלבד אינה כלי של שגר ושכח. למשל העצומה נגד שעון החורף - הפרסום ב-ynet גרם לכך שזה היה בכל החדשות ובטלוויזיה. עדיין מדברים על זה. יכול להיות שהשנה התעוררו מאוחר, אבל לקראת השנה הבאה, אם מישהו ימשיך ללחוץ אני מאמין שזה יעזור".

 

רותם אילן, מנהלת עמותת "ילדים ישראלים" שמנהלת את המאבק נגד גירוש ילדי העובדים הזרים, אומרת שהיא מורידה את הכובע בפני יוזמי העצומה, אך הייתה רוצה לראות את החותמים יוצאים לרחובות. לדבריה, "כדי לשנות החלטות במדינה צריך בסופו של דבר שמקבלי ההחלטות עצמם יחליטו לפעול, והדרך הטובה ביותר לגרום להם לפעול היא על ידי לחץ ציבורי שנוצר על-ידי יציאה לרחובות, הפגנות והעלאת הנושא בתקשורת".

 

אילן אומרת כי עצומה שחתומים עליה כל-כך הרבה אנשים היא כמובן משמעותית וחשובה, "אך יש צורך גם להראות שמלבד לחתום, אנשים מוכנים לצאת להילחם על העקרונות שלהם. מאבק מוצלח צריך להרכיב בתוכו

מספר כלים בשילובים אופטימליים כמו אלו שהזכרנו קודם".

 

יוזם העצומה, שמעון אקהויז, עדיין מקווה שמאמציו יישאו פרי. "המאבק עדיין לא תם, אך אני איש תמים", אמר בשיחה עם ynet. "אני רוצה להאמין ולקוות ששר הפנים שלנו יבין שזה משהו שהוא יכול לעשות ואנו עדיין נוכל להרוויח את שעון הקיץ במוצאי יום כיפור וכולם יהיו מרוצים".

 

"גם אם זה לא יקרה", אומר אקהויז, "אני בטוח שהיה לזה אימפקט רציני ואני מתכוון לפעול כדי שגם אם השנה זה לא יצליח, אז בשנה הבאה נלחץ שזה ישתנה. כרגע הדחיפות היא לנסות ולהשיג משהו השבוע, אם לא נצליח אז נתארגן מחדש ונאסוף את כל הכוחות, יש רבים המתנדבים לסייע". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ביטון. "עצומה וירטואלית זה מעליב"
צילום: אלכס קולומויסקי
מורידה את הכובע. רותם אילן
צילום: דנה קופל
לא השתכנע. שר הפנים אלי ישי
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים