רפורמת הקרקעות מתחילה: איך זה ישפיע עליך?
אחרי החגים תצא הודעה ל-30 אלף חוכרים שהבעלות על הדירה עוברת אליהם. למי מכוונת הרפורמה ומי יצטרך לשלם? מדריך
הרפורמה בקרקעות צפויה לצאת סוף סוף לדרך אחרי שנה, אם כי אחרי עיכובים: רק אחרי החגים תצא הודעה ל-30 אלף חוכרים שהבעלות על הדירה עוברת אליהם. הפריפריה תחילה: חוכרי 10,000 בתים צמודי קרקע קיבלו בשבוע האחרון הודעות כי הבית עובר לבעלותם (אזורי עדיפות א' וב' וקו העימות). אז מה אתם צריכים לדעת לפני שתקבלו הודעה?
מי יקבל בעלות ומה המשמעות?
אם אתה חוכר נכס מגורים מהוון, או נכס מהוון למטרת תעסוקה (עד 5 דונם) על קרקע עירונית בניהול המינהל, תקבל בעלות מלאה על הנכס, והקרקע שעליה הוא בנוי תוכל להפוך לפרטית, ללא מעורבות המינהל.
עד כה, כחוכר של קרקע בניהול המינהל, נאלצת להגיע למשרדי המינהל, לעמוד בתורים ולעיתים גם לשלם כדי לקבל את אישור המינהל על בניית חדר או תוספת אחרת, קבלת התחייבות למשכנתה, הקניית בעלות ועוד.
איך אדע אם אני זכאי לקבל בעלות על הנכס?
הקניית הבעלות על הנכס שאותו אתה חוכר מהמינהל תפטור אותך מעתה מהצורך לשלם עבור השירותים שנמנו לעיל, או מהתלות במינהל לקבלת אישורו לפעולות שונות בנכס.
כמה זה יעלה לי?
לא תידרשו לשלם כדי לקבל בעלות מלאה על הנכסים הבאים: דירות בבנייה רוויה מהוונת בכל הארץ, בתים צמודי קרקע במגרש ששטחו עד 280 מ"ר במרכז, בתים צמודי קרקע בפריפריה במגרש ששטחו עד 3 דונם, נכסים עסקיים בפריפריה על מגרש ששטחו עד 10 דונם, נכסי מקרקעין מהוונים למטרת מגורים או תעסוקה לגביהם נרכשו מלוא הזכויות הקיימות והעתידיות, וששטח המגרש שלהם אינו עולה על 2 דונם.
מי יצטרך לשלם?
חוכרים במגרשים מהוונים למטרת מגורים במגרשים ששטחם גדול מ-280 מ"ר במרכז (מדרג התשלומים – לפי גודל המגרש, ובעלי מגרשים לתעסוקה במרכז ששטחם לא עולה על 5 דונם.
הנכס רשום בטאבו. לא די בכך?
הרישום בטאבו אמנם מקנה זכויות קנייניות בנכס, אך יש לבדוק אם הזכות היא לחכירה או לבעלות.
האם בעלי בתים שיקבלו בעלות יוכלו לבצע שינויים בנכס?
קבלת הבעלות על הנכס תפטור את החוכר (במיוחד זה שגר בבניה צמודת קרקע), מהתלות במינהל מקרקעי ישראל בכל הקשור לקבלת אישורו לביצוע שינויים בנכס עם זאת, כל שינוי בנכס עדיין דורש את אישור ועדות התכנון וקבלת היתרי בנייה כדין.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"