65 שנים אחרי: ניצולי שואה מלוב יקבלו תגמולים
לאחר שהנושא נידון בבית המשפט, החליטה הממשלה - במהלך גורף - להעניק תגמולים והטבות ליוצאי לוב שנפלו קורבן לרדיפות הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה. סגן שר האוצר הגדיר את ההחלטה "תיקון עוול היסטורי"
יוצאי לוב שסבלו מרדיפות הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה ייצטרפו גם הם למעגל הזכאים לתגמולים - כך נמסר היום (ג') ממשרד ראש-הממשלה, שם קידמו את המהלך יחד עם משרד האוצר ובשיתוף עם הרשות לזכויות ניצולי השואה.
על-פי ההודעה, "זכאותם של יוצאי לוב מתבססת על חשיפתם לרדיפות הנאצים ובריחתם מבתיהם מתוך פחד הנובע מרדיפות אלו".
מנתוני הרשות לזכויות לניצולי השואה עולה כי כ-5,000 ניצולי יוכלו לתבוע כעת תגמולים, בעלות כוללת הנאמדת בכ-110 מיליון שקלים.
יוצאי לוב יהיו זכאים כעת גם לקצבה חודשית קבועה בסכום מינימלי של 1822 שקלים, וכן ייזכו להטבות ובהן קבלת דמי הבראה, מימון תרופות, השתתפות בהחזר מס קנייה ופטור מאגרת טלוויזיה.
במשרד ראש-הממשלה הסבירו כי בא בהמשך להחלטה בנושא שהתקבלה באפריל האחרון בבית משפט השלום בתל-אביב, אז נקבע כי מצבם של יהודי לוב בתקופת מלחמת העולם השנייה הושפע מהיחשפותם לרדיפות בשל יהדותם, בהשראת הנאצים. כמו כן, קבע בית המשפט כי יהודי לוב ברחו לכפרים מאימת נציגי שלטונות הנאצים.
בעקבות כל אלה, הורה בית המשפט לקיים דיון פרטני בעניינו של כל ניצול וניצול, אולם בהוראת שר האוצר, יובל שטייניץ, וגנו - הוחלט במקום זאת להעניק זכאות גורפת לכלל יוצאי לוב שנפלו קורבן לרדיפות הנאצים.
"קיבלנו החלטה חשובה שלא להקשות וללכת לקראת אוכלוסיית הקשישים ניצולי השואה ששהו בלוב בזמן מלחמת העולם השנייה", אמר שטייניץ. "בשל הנסיבות שנוצרו, לא יהיה נכון לייצר מנגנון שיבדוק כל מקרה באופן דקדקני ומעמיק, שכן כך עלולה להיווצר עוגמת נפש לקשישים עצמם וכן מעמסה בירוקרטית נוספת".
כעת, על-פי המדיניות החדשה שעליה הוחלט, אמר שטייניץ כי הקצבאות לקשישים יוצאי לוב יועברו "בהתאם לנתונים בסיסים בלבד של התובעים וכפי שמתחייב בחוק".
סגנו של שטייניץ, ח"כ יצחק כהן מש"ס, אמר כי ההחלטה בעניין יוצא לוב היא "תיקון עוול היסטורי שנגרם לציבור רחב של ניצולי שואה, שלא זכו כלל לפיצוי על הסבל הרב שאותו חוו בתקופת הנאצים".
מנהלת הרשות לזכויות ניצולי השואה, עפרה רוס, בירכה גם היא על המהלך ואמרה כי היא "שמחה לקחת חלק בקידום מהלך שיקל על ניצולי השואה יוצאי לוב, ויאפשר להם להצטרף למעגל הזכאים לתגמול".
רוס הבטיחה כי ארגונה יעמוד "לרשות אוכלוסיית הזכאים יוצאי לוב, כמו גם אוכלוסיות הזכאים האחרות, ויסייע להם ככל שניתן בכל הנוגע לקבלת התגמול, מימוש זכויותיהם והטבות אחרות המגיעות להם".
לבירורים בדבר קבלת התגמול ולהגשת תביעות ניתן לפנות לרשות לזכויות ניצולי השואה באתר האינטרנט של משרד האוצר (לחצו כאן ), או בטלפון 03-5682651.
Read this article in English