קלינטון בירושלים: המנהיגים מדברים על הליבה
אחרי פסגת שארם, מזכירת המדינה באה לירושלים ונפגשה עם הנשיא פרס. "אני מבינה את הספקות לאחר הכישלונות, אבל שמעון חי מספיק זמן והוא עדיין אופטימי", אמרה קלינטון. "המנהיגים מדברים פנים אל פנים על נושאי הליבה". הוא הודה לה על בואה למרות הג'ט-לג: "הסכנות לא פשוטות"
אחרי פסגת שארם - עובר היום (ד') המוקד לירושלים, שם נפגשה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, עם נשיא המדינה, שמעון פרס. "הדרך היחידה לשמור על ישראל יהודית ודמוקרטית היא באמצעות משא ומתן לפתרון שתי מדינות", אמרה קלינטון בתום הפגישה. "המנהיגים התחילו לדבר על נושאי הליבה. זה הזמן ואלה המנהיגים, וארצות הברית עומדת לצדם כשהם צריכים לקבל החלטות קשות. אנחנו נהיה שותפים לתהליך הזה".
לפני הפגישה, ציינה כי לאחר שיחותיה עם מנהיגי ישראל והפלסטינים שנמשכו שעות, היא "יכולה לקבוע שכולם מבינים את ההשלכות והתוצאות של תהליך השלום. כולנו מתפללים לתוצאה שתהיה לטובת כולם". בסיום ציינה ש"האתגרים במזרח התיכון, הופכים את המשימה שלנו לדחופה יותר. אני מבינה את הספקות של הישראלים לאחר הכישלונות הרבים, אבל שמעון חי מספיק זמן וראה מספיק והוא עדיין אופטימי".
עם כניסתה למשכן הנשיא פנתה קלינטון לפרס בקריאת שמחה וחיבוק. "תמיד יהיה קל יותר לבקר החלטות קשות מאשר לקבלן, לשבת מהצד מאשר להפשיל שרוולים ולהטיל ספק מאשר לבטוח", אמרה אחרי הפגישה."נתניהו הוא מנהיג שמבין כמה חשוב להתקדם להסדר קבע, גם הנשיא הפלסטיני פועל באותה הנחישות. ישבתי איתם, שמעתי אותם, והם בהחלט ניגשים לעבודה ברצינות ומתמודדים עם נושאי הליבה עליהם אפשר לגשר רק בשיחות של פנים אל פנים".
"אתה יודע כמה השלום חשוב" (צילום: אוהד צויגנברג)
פרס הביע את הערכתו לקלינטון, דיבר על חוכמתה ואמר: "אני יודע שאת סובלת מג'ט לגס ועוברת ממקום למקום. תודה שאת באה". לדבריו, "אנחנו צריכים להיות רציניים. הסכנות לא פשוטות ואני לא חושב שאפשר לפתור את הדברים באמצעות מילים יפות, אבל אני מאמין שזה יכול להיות מושג וזה חייב להיות מושג.
אנחנו צריכים לעשות את זה בשביל עתיד ילדינו".
"אי אפשר לפתור את הדברים בפגישה אחת או שתיים, אבל אם יש פתיחות יש המשכיות. אין שום אלטרנטיבה טובה יותר במזרח התיכון", טען פרס.
עוד לפני הפגישה, פרס אמר שהשיחות התחילו בכיוון הנכון, "ואני סבור שככל שננוע מהר יותר כך ייטב לשני הצדדים. לפני כמה חודשים היו שלא האמינו שנעבור משיחות קרבה לשיחות ישירות, והנה אנחנו כאן. אני מאמין שגם אנחנו וגם הפלסטינים יודעים שאין אלטרנטיבה אחרת".
פרס הסביר כי תמונת המצב שעמה נאלצים הצדדים להתמודד, שונה בתכלית מזו שהייתה בעבר."הטבע של האזור השתנה. פחות מדובר בקונפליקט עם הפלסטינים והערבים או בין יהודים למוסלמים ונוצרים. זה יותר קונפליקט שמדינה אחת רוצה לקחת את השליטה במזרח התיכון. אני מתכוון לאיראן, שמשתמשת ויוזמת טרור ומהווה איום על האזור".
לאחר הפגישה המשולשת בין קלינטון, אבו מאזן ונתניהו - תיוועד מזכירת המדינה האמריקנים גם עם שר הביטחון, אהוד ברק, ועם שר החוץ, אביגדור ליברמן.
דיווח על איומי פיצוץ
על השיחות בירושלים מעיב הוויכוח בנושא הקפאת הבנייה. דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, אמר אמש כי האמריקנים "יעבדו עם נציגי ישראל והפלסטינים כדי שלא רק ייתגברו בהצלחה על אותו המכשול, אלא כדי ליצור אווירה של ביטחון בין אבו-מאזן לבין נתניהו".
העיתון הלונדוני "אל-חיאת" דיווח הבוקר מפי מקורות פלסטיניים בכירים כי ישראל הבהירה בשיחות שארם כי היא מסרבת להאריך את הקפאת הבנייה בהתנחלויות.
בתגובה, כך נאמר בדיווח, איים נביל שעת' כי הצד הפלסטיני יסוג מהמשא ומתן אם תחודש הבנייה: "איש לא ביקש מהצד הפלסטיני לשנות את דעתו בנושא הבנייה בהתנחלויות".
לדברי שעת', האמריקנים אמרו לפלסטינים כי בכוונתם ללחוץ על ישראל להמשיך את ההקפאה. בכירים פלסטינים מסרו לעיתון כי "חידוש הבנייה של ישראל בהתנחלויות לאחר 30 בספטמבר יכשיל את השיחות. זה מה שהודגש במפגשים שנערכו עם קלינטון, נתניהו ומובארק". עוד דווח שישראל והפלסטינים סיכמו שהשיחות יימשכו גם אם ארגוני הטרור יבצעו פיגועים רצחניים נוספים.
Read this article in English