כוכב הלכת צדק מתייצב מול השמש
צדק, כוכב הלכת הגדול ביותר במערכת השמש, יתייצב השבוע בדיוק מול השמש ולכן יהיה במרחק הקצר ביותר לכדור הארץ. יגאל פת-אל מסביר איך לצפות בכוכב המרהיב
השבוע יתרחשו כמה אירועים מעניינים במערכת השמש. הראשון קשור בכוכב הלכת צדק, הגדול בכוכבי הלכת שבמערכת השמש, שבתאריך 21 בספטמבר יהיה בניגוד כמנהגו מזה שנה. ניגוד הוא מצב שבו גרם שמים מצוי בדיוק מול (נגד) השמש. כך, כאשר צדק בניגוד, הוא זורח עם שקיעת החמה ושוקע עם זריחתה.
מצב זה מביא לכך שצדק נראה כל שעות הלילה ולכן זהו פרק הזמן הטוב ביותר לצפות בו, ובנוסף, כאשר כוכב לכת מצוי בניגוד, זהו גם הזמן שבו הוא מצוי במרחק הקטן ביותר מכדור הארץ.
השנה צדק יהיה בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ מאז שנת 1963, אז היה מרחקו של צדק מכדור הארץ 591.28 מיליון ק"מ. מרחקו של צדק מכדור הארץ בניגוד השנה יהיה 591.5 מיליון ק"מ לעומת 602.3 מיליון ק"מ בניגוד הקודם בשנת 2009.
ההפרש בין מרחקו של צדק השנה מכדור הארץ למרחק הממוצע בין שני הגופים הוא אחוזים בודדים ומסתכם בכמה עשרות מיליוני ק"מ, כך שלמי שצופה בצדק בעין בלתי מזוינת יהיה קשה להרגיש בהבדלים שאינם דרמטיים.
צדק של תום הדמדומים
צדק נראה בימים אלה מעל האופק המזרחי מיד עם תום הדמדומים ואין לטעות בו כיוון שהוא גרם השמים הבולט ביותר לאחר נוגה, הנראה באופק המערבי בשעות הערב המוקדמות, וכמובן אחרי הירח.
מבט במשקפת שדה יגלה את ארבעת ירחיו שהתגלו בדיוק לפני 400 שנים על ידי גלילאו גליליי וקרויים על שמו – הירחים הגליליאניים. טלסקופ קטן יראה את חגורות העננים שלו ששתיים מהן בולטות ונצפו כמעט באופן רצוף מאז הציץ גלילאו בצדק מבעד לעדשת הטלסקופ.
אולם בכך לא מסתיימות עלילותיו של צדק. ב-19 בספטמבר הוא יחלוף כשלושת רבעי המעלה דרומית לכוכב הלכת אורנוס, או בשמו העברי החדש – אורון. לשם השוואה, גודלו הזוויתי של הירח המלא הוא כחצי מעלה.
מטבע הדברים, גם אורנוס מצוי בניגוד ומרחקו מכדור הארץ גדול פי 6 בערך ממרחקו של צדק מכדור הארץ, כ- 2.85 מיליארד ק"מ. זו השנייה מבין סדרה של שלוש התקבצויות בין שני כוכבי הלכת האלה, כאשר הראשונה חלה ב-8 ביוני השנה והשלישית תחול ב-4 בינואר 2010.
אסטרונום, דבר עברית!
שמות עבריים: נפטון הוא "רהב", אורנוס "אורון"
אביטל להב
האקדמיה העברית פנתה לקהל חובבי האסטרונומיה וכעת לכל כוכבי הלכת במערכת השמש יש שם עברי. מהיום ייקרא שמו של כוכב הלכת נפטון "רהב", על שמו של שר הים במסורת היהודית. שמו של כוכב הלכת אורנוס יהיה "אורון", על שום אורו המועט
ב-23 בספטמבר יחלוף הירח כ-6 מעלות מצפון לצמד אורנוס וצדק. אורנוס נראה במשקפת שדה ככוכב בגוון ירקרק כאשר מבט בטלסקופ טוב בהגדלה של x100 לערך, יראה שמדובר בדיסקה קטנטנה.
מי שינסה בימים האלה לאתר את אורנוס יאתר תחילה את צדק. אורנוס הוא הכוכב הבולט הקרוב ביותר לצדק מצפון (קל למצוא את כיוון צפון: ארבעת הירחים של צדק יוצרים קו דימיוני הנמתח ממזרח למערב, ולכן הקו צפון דרום מאונך לקו הדימיוני שהם יוצרים).
בימים אלה מצויים צדק ואורנוס בפינה הדרום-מערבית של קבוצת הכוכבים דגים (לזיהוי קבוצת דגים אפשר להיעזר במפת הקבוצה ובמפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה).
מצפה הכוכבים בגבעתיים והאגודה הישראלית לאסטרונומיה יקיימו תצפית מיוחדת בכוכב הלכת צדק וכן בירח ביום שני, 20.9, החל מהשעה 21:00.
הירח יגיע ביום ה', 23 בספטמבר, למילואו. ביום זה יחול חג הסוכות החל שבועיים לאחר ראש השנה. בעוד שבראש השנה הירח מצוי במולדו, הרי שבכיפורים הירח הוא בן 10 ימים ובסוכות הוא במילואו.
ביום זה (ליתר דיוק - בשעה 07:09 שעון ישראל) יחול גם שוויון הסתיו, כאשר השמש תחצה את קו המשווה השמימי במסעה הדמיוני על כיפת השמים. מיום זה ואילך השמש תראה בשעת הצהריים נמוך יותר מעל האופק הדרומי, הימים יתקצרו, הלילות יתארכו ויחל הסתיו.
מה עוד במערכת השמש השבוע?
נוגה עדיין נראה מעל האופק המערבי מיד לאחר השקיעה כאשר הוא הולך ומתמעט וצורתו מתחילה לקבל צורה של סהר, עת הוא מתחיל להתקרב לכדור הארץ ולהראות לנו יותר ויותר את צדו המוסתר מהשמש.
בתחילת אוקטובר יתחיל נוגה להתקרב לשמש וזה יסמן את סוף הקדנציה הנוכחית שלו ככוכב ערב. לעומתו, כוכב חמה נראה במיטבו ככוכב בוקר עת הוא מגיע ב-19 בספטמבר למרחק מירבי מהשמש.
מי שממש רוצה לראות את כוכב חמה יצטרך להשכים קום ולצפות לכיוון מזרח ממש לפני עלות השחר. כרגיל, קשה מאוד לצפות בכוכב הלכת החמקמק.
מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.
כוכב הלכת אורנוס
צדק
צילום: נאס"א