מחפשי הגז והנפט מקימים איגוד משלהם
חברות הגז הקימו איגוד שיגן עליהן מהעלאת התמלוגים ומההחלטה להקפיא העברת הזיכיונות בענף. יו"ר האיגוד, אורי אלדובי: "הענף יעסיק עשרות אלפי עובדים. לא קמנו להילחם בוועדת ששינסקי, אבל משקיעים השקיעו מאות מיליונים ואי אפשר פתאום לשנות את חוקי המשחק רטרואקטיבית לרעתם"
ישראל הופכת ליצרנית גז - ועכשיו גם ליצרני הגז יש לובי. חברות חיפושי הגז והנפט הקימו בימים האחרונים ארגון בשם "איגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז בישראל" שיהיה חלק מאיגוד לשכות המסחר. האיגוד כמו ארגונים כלכליים אחרים, אמור לפעול במרוכז לקידום האינטרסים של כל החברות הללו, בנושאים כמו הוויכוח הציבורי הלוהט על גובה התמלוגים, היתרים למסחר בזיכיונות - שמשרד התשתיות החליט השבוע להקפיא כליל - והקמת מתקנים להולכת גז.
- מגלה מאגר "תמר": הטייקונים פוגעים בציבור
ספן קנתה מניות במאגר נפט, המנייה זינקה והשר הקפיא את העסקה
- חשד: אנשי עסקים מתחום הגז פנו לעולם התחתון
- חשד: אנשי עסקים מתחום הגז פנו לעולם התחתון
בין החברות שישתתפו באיגוד נמנות: דלק אנרגיה ודלק קידוחים שבשליטת יצחק תשובה - בין השותפות במאגרי הגז והנפט "ים תטיס", "תמר" "דלית ו"לווייתן", אבנר ולפידות מקבוצת דלק, נובל אנרג'י - השותפה האמריקנית של דלק בקידוחים, ישראמקו - השותפה בים תטיס, וכן חברות נוספות המעורבות בחיפושים, כולל רציו, הזדמנות ישראלית, אדירה, ציון, גלוב, פילג'יק, איזי אנרגיה, גינקו, זרח, ישראל אנרגיה, ועוד.
יצויין כי חברת גבעות עולם, הטוענת כי היא עומדת להפיק נפט במאגר שליד ראש העין, וחברת מרחב השותפה בספקית הגז המצרית EMG אין חברות, לפי שעה, באיגוד העתידי.
החברות הקימו ועד פעולה זמני בראשות אורי אלדובי, מבעלי השליטה בבית ההשקעות הלמן אלדובי ובחברת הזדמנות ישראלית להשקעות בענף.
"האיגוד הוקם כיוון שכל הרגולציה על הענף עדיין אינה מוסדרת וחוקי המשחק אינם ברורים", אומר אלדובי ל-ynet, "כרגע אין גוף אחד שאחראי על הפיקוח על הענף והכתובת להידברות עם החברות, והחוקים שלפיהם פועל הענף הם מיושנים וחלקם נוצרו עוד בתקופת המנדט. צריך לקבוע כללים ולהסדיר את פעילות הענף ואת חוקי המשחק, בכל התחומים – גם במדיניות ניירות ערך, גם במדיניות הרישיונות וגם במיסוי כדי שלחברות יהיה נוח לעבוד בו".
אלה הן בדיוק מטרות ועדת ששינסקי: באוצר חושבים שחוקי התמלוגים, שנקבעו לפני שנים כשעוד לא היה כאן גז, אינם מעודכנים ולכן היזמים משלמים פחות מאשר במדינות אחרות.
"קודם כל, המטרה של הקמת האיגוד היא לא מלחמה בוועדת ששינסקי. אם זאת הייתה המטרה הוא היה קם לפני חודש, לא עכשיו. שנית, ההשוואה עם מדינות אחרות אינה לעניין. בישראל קודם כל צריך לעשות הכול כדי שיהיה גז. עכשיו, כשיש גז, זה לא הוגן לשנות רטרואקטיבית, את המיסוי עליו".
למה רטרואקטיבית? אף אחד לא מתכוון למסות שוב רווחים שכבר נעשו ומוסו, אלא רק רווח מקידוחים שיתבצעו מכאן והלאה. גם בחו"ל מדיניות התמלוגים משתנה כל הזמן.
"החברות השקיעו מאות מיליוני דולרים כדי למצוא גז באמצעות הטכנולוגיות הכי חדישות ולקחו סיכונים עצומים, כיוון שלקחו בחשבון את המיסוי הקיים, שנועד לעודד אותם".
מתי תסכימו שניתן לשנות את המיסוי המיושן? אם יעלו את התמלוגים בעוד חמש שנים, כשהתעשייה כבר תיכנס לתלם ותשגשג, זה יהיה בסדר?
"כרגע אנחנו בשלב מוקדם, הענף עדיין בתולי, ומה שחשוב זה לעודד את היזמות הישראלית על חשבון הייבוא ולהגיע למקום שבו אנחנו משתמשים בגז ונפט כחול לבן במקום לייבא ולעודד משקיעים להיכנס לענף ולא לברוח ממנו. זה טוב לא רק למשקיעים, אלא קודם כל לעובדים שהענף יספק להם מקומות עבודה, ובעיקר ל'סימונה מחדרה', המשקיע הפרטי הקטן, שיהיה שותפה בקידוחים וברווחים באמצעות רכישת ניירות ערך".
משרד התשתיות פעל השבוע בתקיפות כדי להגן על 'סימונה מחדרה' מעסקאות העברת בעלות שנעשו בענף ומעלות סימני שאלה, והקפיא את כל העסקאות להעברת זיכיונות בענף. זאת ההחלטה שהביאה אתכם להתאגד כדי להגן על הענף?
"זה אחד הגורמים המרכזיים. לקוחות, שחלקם לא טייקונים אלא אותה 'סימונה', השקיעו הון עתק בעסקה הזאת, ולא יעלה על הדעת להתערב רטרואקטיבית ולבטל עסקאות שכבר נעשו. צריך ליצור רגולציה מסודרת שתסדיר את הדברים, ולא להתערב בצורה פתאומית כזאת".
נראה כאילו הענף הזה הפך למוקד משיכה לגורמים שליליים: החל מחברות שמוכרות יותר מניות מאשר נפט וגז ופוגעות באמון המשקיעים, ועד חשד למעורבות של העולם התחתון בבוררות בין אנשי עסקים בענף. רגולציה טובה יותר תוציא את הגורמים הללו החוצה?
"אני לא יודע על איזו גורמים אתה מדבר. אני לא מכיר את סיפור הבוררות ולא רוצה לדבר על סמך כותרות לפי חקירה שבקושי החלה. לגבי המניות, אני מכיר את כל החברות בענף, שכולן ציבוריות ושקופות, והכוונה הכנה של כולן, בלי יוצא מהכלל, היא למכור גז ונפט ולא לרמות משקיעים במכירה של מניות בלי שיש מאחוריהם דבר. מה לעשות שמדובר בתחום עתיר סיכון, ושלא כל החיפושים מניבים פרי. הצלחות וכישלונות יש בכל ענף, וזה לא אומר שהיזמים שנכשלים יש נוכלים ורמאים".
תקבלו לאיגוד את יוסי מימן, שהוא שחקן ישראלי בחברה מצרית שמוכרת גז לישראל?
"אני לא יודע. עוד לא יצא תקנון ועוד לא נקבעו הכללים לקבלת חברים, אבל כעיקרון, אנחנו רוצים לקבל כמה שיותר".
אתה מרגיש שהפקידות במשרדי התשתיות והאוצר והרשות לניירות ערך קשובה לצרכים שלכם, או שיש אטימות?
"אין אטימות. להיפך, יש אנשים מאוד טובים ברגולציה שרוצים לעשות הכול כדי לקדם את התעשייה. הבעיה היא בחוקים המיושנים והלא ברורים, לא בפקידים.
"מדובר בענף שעומד להפוך לתעשייה שלמה, ושצפוי, להערכתי, להעסיק בעתיד עשרות אלפי עובדים בקידוחים, בהתקנת צנרת ובתעשיות נלוות ולייצא בקנה מידה ענק", מסכם אלדובי, "יש כאן כמויות גדולות של גז, ואני משוכנע שגם של נפט, וזה הולך לשנות את פני המשק".