"העלאת גיל פרישת הרופאים ל-70 - סכנת נפשות"
בעקבות המחסור ברופאים החליט משרד הבריאות, בשיתוף עם נציבות שירות המדינה, להעלאות את גיל הפרישה לרופאים בבי"ח ממשלתיים מ-65 ל-70. היום קוראת ההסתדרות הרפואית לרופאים להתעלם מההחלטה וטוענת: מדובר ב"מהלך לא אחראי שמהווה סכנת נפשות"
ההסתדרות: "הסיכום לא רלבנטי"
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הגיע לפני החג לסיכום עם נציבות שירות המדינה לפיו גיל הפרישה לרופאים ולרופאות בבתי החולים הממשלתיים יעלה בהסכמת הרופא ובהסכמת מנהל המחלקה לגיל 70. השינוי הזה מיועד למקצועות
ההרדמה, טיפול נמרץ ורפואת פגים. בבתי החולים הממשלתיים בפריפריה יהנו מהשינוי גם רופאים בהתמחויות רבות אחרות, בהם כירורגים ופנימאים.
הוועדה, בראשות ד"ר טוביה חורב ממשרד הבריאות, מצאה כי ישנה מצוקה במקצועות ההרדמה והטיפול הנמרץ וכן רפואת פגים והציעה להגדיל ב-75 עד 100 אחוז את מספר המתמחים במקצועות אלו למשך עשר השנים הקרובות.
ההסכמה שהוצגה היא חלק ממסקנותיה של ועדה של משרד הבריאות שבחנה דרכים להתמודד עם מחסור הולך וגובר ברופאים ואחיות. שיעור הרופאים ל-1,000 נפש בישראל עמד, בשנת 2007, על 3.4 לאלף נפש, לעומת ממוצע מדינות ה-OECD, שעמד אז על 3.1. ההערכה היא כי ללא נקיטת צעדים לטיפול בנושא המחסור ברופאים, יירד שיעור הרופאים אל מתחת ל-3 ל-1,000 נפש כבר בתוך שבע שנים.
בהסתדרות הרפואית תומכים אמנם בהעלאת גיל הפרישה לרופאים, אך מתנגדים למהלך שנעשה על ידי משרד הבריאות. ד"ר ליאוניד אידלמן, יושב ראש ההסתדרות הרפואית, אמר ל-ynet: "זה בלון ניסוי שאני לא יודע למה הוא נזרק לאוויר. אני קורא לרופאים להתעלם מההכרזה הזו". לדברי אידלמן, "שני מעסיקים (נציבות שירות המדינה ומשרד הבריאות) לא יכולים להחליט לשנות את החוק. החוק קובע כי ניתן לשנות את גיל הפרישה בהסכם קיבוצי יחד עם ארגון העובדים. נראה לי ממש מוזר שרצים לספר לחבר'ה על סיכום שהוא לא
רלבנטי, כי העובדים הם לא צד לסיכום הזה".
ד"ר אידלמן ציין עוד כי מדובר במהלך "לא אחראי שמהווה סכנת נפשות", זאת משום שלדבריו תהליך ההזדקנות הוא אינדיבידואלי והכשירות שנדרשת שונה בין המקצועות השונים. "יש רופא שבגיל 70 יכול לנתח ואחר כבר בגיל 65 לא יכול", הסביר.
במכתב שנשלח היום, נכתב: "אנו משוכענים שלנציבות שירות המדינה והממונה על השכר ברור כי ההודעה בנושא, אשר פורסמה בתקשורת, הינה חסרת כל תוקף".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "האישור הושג כחלק ממסקנות הוועדה שעסקה בכוח אדם רפואי. מסקנות שהתקבלו בברכה גם על ידי ההסתדרות הרפואית. משרד הבריאות ידון בהקדם עם ההסתדרות הרפואית ועם נציבות שירות המדינה על אופן יישום ההחלטה".