עוגה כושית: זכרונות מהמסיבה ההיא
חגיגת יום ההולדת של פעם לא נחשבה אם לא היתה בה עוגת שוקולד עסיסית מצופה בסוכריות צבעוניות. רני בן אברהם נזכר בערגה בעוגה ומכין גם גרסה חדשה
כולנו גדלנו על סצנת יום ההולדת הטראומטית מהסרט "הקיץ של אביה", בה אמה של אביה, המגולמת על ידי גילה אלמגור, תכננה לחגוג לה יומולדת הכי טוב שהיה בעיר. היא הזמינה את כל הילדים שבשכונה למסיבה של אביה וכולם אמרו שיבואו. הגיע יום ההולדת, השעה חמש ואף אחד לא הגיע. האם מחליטה להוריד את השולחן לחצר ושכולם יראו ויבואו, ועדיין אף אחד לא בא. מאז, ובתוך תוכנו, בכל מסיבת יום הולדת עולה החשש הגדול והנורא שאף אחד לא יגיע למסיבה הפרטית שלנו, וכמו אביה נשב לבד בחצר עם הבלונים והעוגה ופשוט נחכה ונחכה.
אולי באמת לא תמיד אפשר לסמוך על האורחים, אבל מה שבטוח הוא שבכל מסיבת יום הולדת אורחת הכבוד, זו שתמיד שם, היא העוגה הכושית, רצוי עם סוכריות צבעוניות מעל ונרות דולקים שצריך לכבות בנשיפה אחת ארוכה.
היום כל אמא מעודכנת דואגת שהאורחים יאשרו את הגעתם ויגיעו בזמן. לה עצמה אין זמן לאפייה והיא הולכת לקונדיטוריה השכונתית וקונה עוגה מהודרת שתתאים לתסרוקת, לבלונים ולליצן. אני רוצה לחזור לחגיגה הנחמדה של פעם, עם חצאי הפיתה, החומוס והמלפפון החמוץ, וכמובן לעוגה הנימוחה הזו שכל ביס ממנה הרגיש חגיגה.
העוגה, עם השם הגזעני משהו שהומצא לה טרום עידן ה"פוליטיקלי קורקט", מורכבת בעיקר מקקאו ובדרך-כלל אין בה שוקולד כלל. היא עוגה בחושה פשוטה להכנה שכל ילד יאהב! יש דברים שאנחנו רוצים שיישארו איתנו בדיוק כמו בילדות והעוגה הנפלאה והנוסטלגית הזו היא אחת מהם. המתכון השני הוא הגרסה שלי לעוגה כושית שהיא הומאז' למייקל ג'קסון המנוח.
עוגה כושית של פעם
המרכיבים (לתבנית בקוטר 26):1 כוס (240 מ"ל) שמן
1 כוס (200 גרם) סוכר
4 ביצים
1 כוס אבקה להכנת שוקו (לא קקאו)
1 מיכל (200 מ"ל) שמנת חמוצה
1 כוס (140 גרם) קמח תופח
לציפוי:
1/2 כוס (120 מ"ל) שמנת מתוקה
120 גרם שוקולד חלב (אפשר חצי שוקולד חלב וחצי שוקולד מריר לטעם יותר שוקולדי ופחות מתוק)
אופן ההכנה:
- טורפים יחד את כל החומרים לפי סדר הופעתם במתכון: כוס שמן, כוס סוכר, ביצים, אבקה להכנת שוקו, שמנת חמוצה וקמח תופח.
- יוצקים לתבנית ואופים בחום של 180 מעלות כ-30 דקות, עד שהעוגה יציבה וקיסם יוצא כמעט יבש לגמרי.
- מחממים שמנת מתוקה לסף רתיחה. יוצקים לקערה את השמנת החמה, מוסיפים את השוקולד וטורפים עד שהשוקולד נמס.
- יוצקים על העוגה לאחר שהיא מתקררת מעט ומניחים לעוגה להתקרר לגמרי ולציפוי להתייצב.
(צילום: ירון ברנר)
עוגה כושית לבנה
המרכיבים (לתבנית בקוטר של 26 ס"מ):
300 גרם שוקולד לבן
200 גרם חמאה
1 כוס (250 מ"ל) חלב
3/4 כוס (165 גרם) סוכר
2 כפיות תמצית וניל
2 ביצים גדולות, טרופות קל
2/3 כוס קמח תופח
1 כוס קמח
לגנאש:200 גרם שוקולד לבן
100 גרם שמנת חמוצה
לקישוט:
סוכריות שוקולד ורמצ'לי של קליבו
אופן ההכנה:
- בסיר מעל אש נמוכה מערבבים יחד את השוקולד, החמאה, החלב והסוכר. כאשר החמאה והשוקולד נמסים, מסירים מהאש וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת אחידה.
- מעבירים את התערובת לקערת מיקסר עם וו גיטרה, מוסיפים את תמצית הווניל ומערבבים היטב. מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה ומערבבים עד שהן נבלעות בתערובת.
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמחים ומוסיפים לתערובת השוקולד תוך כדי בחישה אטית, רק עד שהקמחים נבלעים בתערובת. יוצקים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם ל-170 מעלות כ-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.
- הגנאש: ממיסים את השוקולד הלבן בבאן מרי (קערה מעל סיר ובו מים רותחים) תוך כדי ערבוב כדי שלא ייווצרו גושים. מוסיפים את השמנת החמוצה לשוקולד המומס, מערבבים היטב ויוצקים על העוגה. מקשטים בסוכריות.
(צילום: ירון ברנר)
לפרקים הקודמים בסדרת "זכרונות מתוקים":
רני בן אברהם הוא הבעלים של זיסעלא - בית המלאכה לגלידות וקינוחים (ריינס 20, תל אביב)