הבורסה ננעלה בירידות; תל-טק איבד 2.41%
מדד ת"א 25 ירד ב-0.88%, מדד ת"א 100 ירד ב-1.13%, ומדד נדל"ן ירד ב-1.35%. אלווריון זינקה ב-20.7% אחרי חוזה ענק בקנדה. אורעד צנחה ב-11.5% אחרי זינוקים בימים האחרונים
המסחר בבורסה בתל אביב מתנהל היום (ה') בירידות שערים, לאחר שנפתח בעליות על רקע המגמה המעורבת אתמול בוול סטריט והיום באסיה.
מדד ת"א 25 ירד ב-0.88% ל-1,216.38 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-1.13% ל-1,118.23 נקודות, מדד תל-טק ירד ב-2.41% ל-227.72 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-1.35% ל-315.44 נקודות.
במסחר במט"ח, נחלש הדולר ב-0.278% לרמה של 3.591 שקלים לדולר. האירו התחזק ב-0.916% לרמה של 5.0238 שקלים לאירו.
מרבית בורסות המזרח הרחוק נסחרו הבוקר בירידות קלות. מניות חברות הכריה והסחורות הובילו את עליות השערים, אך מנגד רשמו יצרניות השבבים ויצרניות המוליכים למחצה מגמת מסחר שלילית על רקע דו"חות כספיים מאכזבים של סמסונג.
המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירידות שערים. סנטימנט המשקיעים בוול סטריט היה שלילי על רקע אכזבה מנתוני סקר ה-ADP. זאת, לאחר העליות החדות שנרשמו שלשום במדדים המובילים מעבר לים.
עם רוח גבית מוול סטריט חצה אתמול בבוקר מדד ת"א־25 את שיא הסגירה שנקבע באפריל האחרון, 1,237.85 נקודות, והכניס את הבורסה בתל אביב למועדון חמש הבורסות היחידות בעולם שהצליחו לשחזר את מחירי השיא שלהן לאחר המפולת של 2008–2009. עם זאת, המדד סגר את המסחר בירידה של כ-0.8%.
בכירי מנהלי ההשקעות נתנו את דעתם ל"כלכליסט" בנושא רמות השיא של ת"א־25. לדברי יניב רז, מנהל ההשקעות הראשי של תמיר פישמן, "המחירים משקפים את ההתפתחויות הכלכליות בישראל. רמות השיא אינן משקפות בועה אלא שיפור כלכלי בכל המגזרים אשר משפיע על מניות כגון כיל והחברה לישראל ומניות הנדל"ן. גם מומנטום חיובי סביב מניות האנרגיה מסייע למגמה". עם זאת, רז סבור כי קפיצת מדרגה נוספת מותנית בשיפור נוסף בפרמטרים הכלכליים.
גם תמיר פורת, מנהל אגף נכסים ומחקר וסמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים, סבור כי רמות המחירים בבורסה הן מוצדקות. "שיא במדד זה מחסום פסיכולוגי", קובע פורת, "חשוב להסתכל על תוצאות החברות. האם החברות מציגות היום רווח נקי גבוה יותר מבעבר? התשובה היא כן. האם המצב הכלכלי בישראל טוב ביחס למדינות אחרות? גם כאן התשובה היא חיובית. שיעור האבטלה יורד, הצריכה עולה וזה מתבטא בביצועי החברות ולכן גם במניות".
לדבריו, "גם קונצנזוס האנליסטים בארה"ב צופה תוצאות חיוביות יותר בדו"חות הרבעון השלישי. להערכתי, גם החברות הישראליות יציגו ביצועים משופרים ואווירת סוף השנה תתרום את שלה. כל אלו תומכים בהשערה שהמגמה החיובית תימשך ותשבור שיאים חדשים. מגזר האנרגיה הפגין ביצועים יפים אבל הוא לא חזות הכל".
עוד הוסיף: "ישנם מגזרים עם פוטנציאל גדול לעליות שערים בטווח הארוך יותר כגון מגזר הבנקים. עם זאת, אין לשלול תיקון בטווח הקרוב". פורת סיכם את דבריו ואמר כי "כשהמדדים עולים, ההשקעה צריכה להיות סלקטיבית יותר, אבל אינני חושב שצריך לצמצם את החשיפה למניות. לאורך זמן, המגמה החיובית תימשך וסביבת הריבית תומכת בכך".
"מדדים אחרים עדיין רחוקים משיאם"
לדברי רפי ניב, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות, "לא צריך לשכוח שהשיא שנרשם במדד ת"א־25 בסך הכל מבטא ממוצע. ישנן לא מעט חברות שעדיין נסחרות במחירים הרחוקים מהשיא שלהן. נוסף על כך, גם מדדים אחרים כגון ת"א־100 ובוודאי מדד הנדל"ן עדיין רחוקים משיאם. בסך הכל נכון לומר שהאווירה בבורסה חיובית, שהמחירים סבירים בפרספקטיבה היסטורית ושהריבית על האג"ח נמוכה".
ניב מעריך שיהיה ניסיון נוסף לעלות לרמות השיא של ת"א־25 ואף לעבור אותו ברמה משמעותית. "יש סיכוי שהבורסה תחצה את סף ה־1,300 נקודות ברבעון האחרון של השנה אבל זה תלוי מאוד גם במה שיקרה בחו"ל".
"עליות - לא בקרוב"
מי שחולק על דעתו של ניב הוא שמיל קורצמן, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל ניהול תיקי השקעות. להערכתו, "השוק לא יעלה בקרוב מאוד והוא צפוי להמשיך ולהיסחר סביב הרמות הנוכחיות. את הטיפוס לשיא שאירע אתמול אפשר להסביר בעובדה ששוק המניות עלה פחות מאפיקים אחרים, ששוק האג"ח מציע תשואות נמוכות ושסביבת הריבית עדיין נמוכה. אבל לדעתי, לא צפויות עליות חדות בתקופה הקרובה".
לדברי גילעד אלטשולר, מנכ"ל אלטשולר שחם, "מניות הגז הגדולות בישראל הן שאחראיות לרוב הפער בין המדדים המקומיים למדדים בחו"ל. מלבד זאת, ירידת המרווח בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות והסיכויים הנמוכים לגרוף רווחי הון בשוק החוב דוחפים משקיעים לשוק המניות. אנחנו רואים זחילה איטית של שוק המניות כלפי מעלה, וכל זמן שבעולם לא יהיו קטסטרופות, השוק המקומי בהחלט יכול להמשיך ולטפס".
מניות במרכז
חברת אלווריון זינקה בכ-20.7% לאחר שזכתה בחוזה בשווי של מעל 75 מיליון דולר לפריסה ארצית של רשת 4G בקנדה.
גבעות פירסמה כי נחתם הסכם להעסקתו של גיורא איילנד כיועץ לחברה.
רשות ניירות ערך תבדוק את הזינוקים האחרונים במניית אורעד חי - כך נחשף ב"כלכליסט". מניית אורעד חי ירדה ב-11.54%.
אחרי שאתמול זינקה ב-64% במחזור של 3.2 מיליון שקל, רק הבוקר קיבלו שאר המשקיעים של משאבי טבע את הסיבה. החברה פירסמה כי היא בוחנת רכישת שני נכסים מבעל השליטה בחברה – רועי סבג. הנכסים הם שני מכרות זהב - סנטרל גולד דיפוזיט הנמצא בקליפורניה והידן לייק במונטנה - תמורת הקצאה של 2.5 מיליון מניות לבעל השליטה. עלות רכישת מכרות זהב תסתכם ב-5 מיליון שקל בהתאם למחיר המניה בתקופה האחרונה – 2 שקלים. המניה התחזקה היום בכ-34.38%.
שותפות מודיעין שבשליטת נוחי דנקנר וצחי סולטן הודיעה היום כי התקשרה בהסכם לביצוע סקר סייסמי תלת מימדי ברשיון "ים חדרה" שברשותם שיחל עד לתום שנת 2010. הסקר יכסה 485 קמ"ר ועלותו 4.4 מיליון דולר. הסקר צפוי לארוך כ-8 חודשים.
שלמה החזקות קיבלה אתמול הצעת רכש בגובה 675 מיליון שקל מצד שלמה שמלצר.
ביוקנסל הודיעה היום כי השלימה את השלב הראשון בניסוי הקליני שלב 2 בתרופת ה-BC-819 שהיא פיתחה לטיפול בסרטן הלבלב. ביוקנסל מצפה לתוצאות הניסוי בשבועות הקרובים.