שתף קטע נבחר

 

נערה בכנסת: "הגירוש מפחיד, לא יצאתי מהבית"

בדיון בוועדה לזכויות הילד סיפרה עזמן סינם, בת 15 שהוריה הגיעו ארצה מטורקיה, על הקשיים לחזור לשם ועל הפחד מהגירוש. "גם אח שלי, בן 13, ממש מפחד מהמשטרה". בכיר ברשות ההגירה אמר כי לא הולך להיות "מבצע בומבסטי"

עזמן סינם, בת 15, נולדה בישראל לזוג עובדים זרים מטורקיה. אחרי כמה שנים שבה המשפחה לטורקיה, אך בשל קשיי הקליטה של הילדים שם, הם חזרו לישראל. היום, תחת איום הגירוש, היא באה לכנסת, לדיון בוועדה לזכויות הילד. "הדיבור על הגירוש משפיע עלי ממש, זה ממש מפחיד אותי. גם לאחי בן 13 ממש קשה. כשהיינו בטורקיה הוא רצה לחזור לישראל יותר ממני, הוא פוחד מהמשטרה".

 

עזמן סיפרה על הקשיים שחוותה בטורקיה: "זה היה לי קשה, זו שפה שאני לא יודעת, החברים צוחקים עלי. אני חושבת מה יקרה אם אחזור, איך אתרגל לזה, איך אתחיל הכל מההתחלה". לדבריה, בבית ספרה בתל-אביב ילדים רבים מפחדים מהגירוש. "בחופשת הקיץ בכלל לא יצאתי מהבית, כי אז דיברו שרוצים לגרש".


לא הסתדרו בטורקיה. סינם ואחיה (צילום: עופר עמרם)

 

הוועדה, בראשותו של ח"כ דני דנון, דנה הבוקר בנושא גירוש ילדי העובדים הזרים והיערכות משרדי הממשלה לנושא. בדיון השתתפו השר לענייני מיעוטים, אבישי ברוורמן, שאמר כי צריך לעשות "מחווה הומניטרית", וראש אגף זרים ברשות ההגירה, יוסי אדלשטיין, שאמר לחברי הוועדה כי לא הולך להיות "מבצע בובמסטי" לגירוש הילדים.

 

השר ברוורמן אמר בדיון כי הממשלה ככל הנראה תקיים דיון חוזר על ההחלטה לגרש את ילדי העובדים הזרים. "ראש הממשלה מבין תקשורת, התמונות של הילדים המגורשים יגרמו נזק גדל יותר מהמשט לעזה".

 

חברי הוועדה שמעו נתונים שמסר ראש אגף זרים ברשות ההגירה, יוסי אדלשטיין, על מספר הבקשות שהוגשו בשלושת השבועות האחרונים למשרד הפנים להסדרת מעמדם של הזרים. "התקבלו 701 בקשות מתוך 800 ילדים. בסך הכל, 2,064 נפש כלולים בבקשות להסדרת מעמדם. 53% מהבקשות הן של משפחות חד-הוריות". הוא ציין כי ברשות ההגירה מתייחסים לבקשות ברצינות רבה. "יש חומר רב שנמסר על-ידי המבקשים, אנחנו בוחנים את כל הבקשות, בודקים מסמך-מסמך. אנחנו הולכים לכל משפחה שהגישה בקשה ומזמנים אותה לשימוע נוסף".

 

אדלשטיין קרא לעובדים הלא חוקיים לעזוב מרצונם, והדגיש כי לפי שעה לא יהיה מבצע לתפיסתם ברחוב. "אנחנו לא הולכים לעשות פעולה מיוחדת או מבצע בומבסטי, אלא פעולה שגרתית. הקטע האכיפתי הוא לא משאת נפשנו", למרות שלדבריו, "מבחינה משפטית אפשר להתחיל באכיפה כבר מחר. אנחנו עושים את ההיערכויות לגבי אכיפה. אנחנו לא מגרשים ילדים, אנחנו מרחיקים שוהים בלתי חוקיים שבמקרה הזה יש שם גם ילדים. בבוא העת, על פי סדרי העדיפויות שלנו, נגיע גם לאכיפה. אנחנו רוצים לעשות את זה בצורה מסודרת". בתום הדיון ביקש יו"ר הוועדה, דני דנון, ממבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס ללוות מקרוב את הליך הגירוש.

 

 

בעיה נוספת: אין לאן לגרש זוגות מעורבים

על אף הדברים, במוקד הסיוע לעובדים זרים מתריעים על בעיה נוספת, של זוגות מעורבים הנמצאים בסכנת גירוש, שאין לאן לגרשם. מדובר בכ-200 זוגות מעורבים של מהגרי עבודה משתי ארצות שונות, לעיתים גם משתי יבשות שונות. במוקד הסיוע טוענים כי "במקרה של גירוש אין לאן לגרש את המשפחות האלה, וניסיון העבר מוכיח שהילדים המעורבים שמגורשים לאחת המדינות, נתקלים ביחס מתנכר ובחוסר סובלנות ולא מצליחים להיקלט במדינת היעד, שאינה רגילה לזוגות מעורבים.

גירושם של ילדים מעורבים אלה יהווה טראומה נפשית נוספת, מעבר לחווית הגירוש וההגלייה".

 

"חברה מוסרית", אומרים במוקד הסיוע לעובדים זרים, "אינה יכולה להרשות לעצמה לכלוא ילדים קטנים, שכל חטאם הוא שהמדינה הביאה הנה לפני שנים את הוריהם, כדי שיעשו עבודות שישראלים אינם מוכנים לעשות, בשעה שהשר ישי ממשיך להביא לישראל עשרות אלפי עובדים זרים חדשים בכל שנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החברים צחקו עליה בטורקיה. סינם
צילום: גיל יוחנן
לא תהיה פעולה מיוחדת. אדלשטיין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים