אין לנו ארץ אחרת - אבל כנראה נצטרך אחת
דו"ח של קרן שמירת הטבע העולמית: הקצב בו צורכים בני האדם את משאבי כדור הארץ גבוה מדי, ואלה אינם מספיקים להתחדש. אם נמשיך כך - האנושות תצטרך למצוא כדור ארץ נוסף כדי להמשיך ולהתקיים
בני האדם הורסים את כדור הארץ ובקרוב נצטרך למצוא כוכב לכת נוסף כדי להמשיך ולקיים את עצמנו - כך עולה מדו"ח חדש של קרן הטבע העולמי (WWF) שהתפרסם היום (ה'). לדעת מומחי הקרן, ריכוזי הפחמן הדו-חמצני באוויר כה גבוהים, וניצול היתר של משאבי הטבע כה חמור, שאם נמשיך בקצב הנוכחי לא יהיה מנוס אלא למצוא מקום אחר לחיות בו תוך שני עשורים.
ב-2007 חיו 6.8 מיליארד תושבי העולם באופן שצרכו 50 אחוז יותר מיכולת הקיום העצמית של כדור הארץ - כלומר בני האדם צרכו פי 1.5 ממה שכדור הארץ יכול היה לספק. המגמה הזו רק מתגברת, טוענים מחברי הדו"ח.
בארבעת העשורים האחרונים הצריכה האנושית של משאבי טבע - מים, קרקע לגידול מזון, צמחיה ובעלי חיים, שטח למגורים ופיתוח כלכלי - הוכפלה. גם אם בוחרים בתחזיות המתונות ביותר של הגידול באוכלוסייה, הצריכה האנושית ושינוי האקלים - עד שנת 2030 האנושות תזדקק לשני כדורי ארץ כדי להתמודד עם כמויות הפחמן ה-CO2 באוויר, ולהמשיך לגדל מזון ולהתקיים.
סרטון על הדו"ח של WWF
הדו"ח, שמתמקד ב"טביעת הרגל האקולוגית" של האנושות, מבדיל גם בין אורח החיים של תושבי כדור הארץ שחיים במדינות עניות, לאלה שחיים במדינות עשירות, צורכים הרבה יותר משאבים וגורמים לזיהום רב יותר. על פי הדו"ח, אם כל תושבי כדור הארץ יצרכו משאבים בשיעור דומה לזה של תושבי ארצות הברית או איחוד האמירויות, נצטרך שלושה או ארבעה כדורי ארץ תוך שני עשורים. (אילו מדינות צורכות ומזהמות יותר מאחרות? הנה הנתונים, וכך זה נראה במפה)
הדו"ח - Living Planet - מבוסס על נתונים משנת 2007 באשר לצריכת המשאבים מסביב לעולם; נתונים מקיפים מאוחרים יותר עדיין אינם קיימים. על פי הדו"ח, חלה ירידה של כ-30 אחוז בחוסן המגוון הביולוגי בעולם כולו בין 1970 ל-2007. באזור הטרופי נפגע חוסנן של המערכות האקולוגיות בשיעור כפול - 60 אחוז.
"יש קצב מדאיג של פגיעה במגוון הביולוגי במדינות עניות, לרוב באזורים הטרופיים, בעוד שהמדינות המפותחות והעשירות ביותר בעולם חיות בסוג של 'גן עדן מזויף' שנשען על צריכת יתר של משאבים ואנרגיה, ופליטה רבה מאוד של גזי חממה", אמר ראש WWF ג'ים ליפ.
נתון מדאיג נוסף מהדו"ח הוא ש-71 מדינות ברחבי העולם מכלות את משאבי המים הטבעיים שלהן בקצב מדאיג. כמעט שני-שלישים מהמדינות הללו סובלות ממשבר מים מתון עד חמור. "יש לעובדה זו השלכות עמוקות על המערכות האקולוגיות, תעשיית המזון ואיכות החיים של בני האדם, ושינוי האקלים רק יחמיר את הבעיה", נאמר בהודעת WWF.
האם יש מה לעשות? כן, סבורים מחברי הדו"ח. לדעתם, דיאטה בצריכת האנרגיה לסוגיה והפחתה של פליטות גזי החממה, מעבר לשימוש במקורות אנרגיה מתחדשים, הפחתה בצריכה, בניצול משאבי הטבע ושינוי הרגלי התזונה - כולם יחד יובילו להקטנת "טביעת הרגל האקולוגית" של בני האדם, ולהפחתת ההשפעה ההרסנית שלהם על הטבע.
הכינוס של האו"ם, בעיר נגויה שביפן, מאורגן בחסות אמנת האו"ם בנושא מגוון ביולוגי - אמנה שנוסחה על פי סעיף במסמך יעדי המילניום של האו"ם. הכנס נערך השנה משום שהיא הוכרזה על ידי האו"ם כשנת המגוון הביולוגי, ובמהלכו ידונו נציגים מכל מדינות העולם בקצב המדאיג של אבדן מיני בעלי חיים וצמחים, ובדרכי ההתמודדות עם התופעה.
מומחים מציינים כי בעלי חיים רבים - בעיקר יונקים, ציפורים ודו-חיים - הולכים ומתמעטים. אחת הסיבות העיקריות היא אבדן שטח המחייה שלהם לטובת פיתוח אנושי: בנייה או חקלאות למשל.